Cicát akar a gyerek?

Kisállat
Cicát akar a gyerek?
Már hetek, hónapok óta nyúznak a gyerekek, hogy ők bizony cicát szeretnének, te pedig nem vagy biztos benne, mi lenne a jó döntés? Összegyűjtöttünk pár érvet és ellenérvet, melyek segíthetnek.

Minden kisgyereknél eljön az a korszak, amikor háziállatokkal szeretné benépesíteni a házat. Milyen érveket kell családilag megfontolnotok? Tájékozódj cikkünkből, hogy könnyebb legyen a döntés.  

A macskatartás pozitív élettani hatásai

Ha már azon gondolkozol, hogy befogadjatok egy kiscicát, valószínűleg látod magad előtt a jelenetet, ahogy a kis szőrpamacs az öledben dorombol. Már a gondolata is boldogabbá tesz és megnyugtat, ugye? Kétségtelen, hogy a szeretetteljes macska-gazdi viszony szebbé varázsolja a mindennapokat, sőt! A macskatartás csökkenti a stresszt, és egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a macskatartók vérnyomása általában alacsonyabb, mint a kisállat nélkül élőké. A macska társasága felgyorsíthatja akár az érzelmi traumákból való gyógyulást is.

Sok törődést igényel a cica? 

Természetesen a macskák is igénylik a törődést, a társaságot, de korántsem úgy és annyira, mint a kutyák. A macska a legtöbbet alvó háziállat, a nap kb. háromnegyedét, 16-18 órát képes alvással, szundikálással tölteni. Egy-két extrém kivételtől eltekintve, amíg nem vagytok otthon, nem a lakás szétszedésével tölti az idejét, hanem csendben alszik. 

Amíg otthon vagytok, sokszor jelentkezik simogatásért, finom falatokért. A fiatal állatok szívesen játszanak is. Egy elgurított kislabda, macskajáték, műegér nagyon mulatságos üldözős, „csatázós” jelenetet generálhat.  

A gyerekeknek is tisztában kell lenni azzal, hogy idővel a játékos kedv sokat csökkenhet. A kergetőzés, karban hordozás egyáltalán nem macskás játék.  A farok húzást, szorongatást pedig a legtöbb macska fújással, karmolással jutalmazza. 

A törődést viszont minden macska meghálálja, ezentúl sosem nézitek egyedül a TV-t, nem olvastok vagy üldögéltek magatokban hosszú évekig.  

Válogatósak a macskák?

A macskák – főleg kutyatartó szemmel – válogatósnak tűnnek. Táplálásuknál tartsd szem előtt, hogy a macska, bár hosszú ideje él az ember társaságában, kevéssé alakult át az emésztése az emberhez alkalmazkodva, mint a kutyáké. Viselkedése is távolságtartóbb, sokszor még most is úgy viselkedik, mint ragadozó ősei, emésztési sajátosságai sem különböznek sokban sivatagi őséétől. 

A macskák etetésénél a jó minőségű eledel biztosítása az elsődleges szempont. Legjobb a korának és a méretének megfelelő eledellel etetni. Tekintettel a természetes táplálékfelvételi preferenciáikra, érdemes előnyben részesíteni a vegyes etetést, vagyis az állandóan rendelkezésre álló száraz eledel biztosítása mellet napi akár 3-4 alkalommal is kínáld meg kedvencedet nedves eledellel. 

Mire figyelj a macskád etetésénél?

Kisállat
A macskák igazi ínyencek, emellett szükségük van a teljesértékű és kiegyensúlyozott étrendre. Száraz vagy nedves tápot adj neki vagy akár mindkettőt vegyesen? Cikkünk segít kiigazodni a macskaeledelek útvesztőjében.
Macskák etetése

A ropogós falatkákból álló száraz eledelek segítenek csökkenteni a lepedék és fogkő lerakódását, ráadásul felbontás után - a csomagolást megfelelően visszazárva, száraz, hűvös helyen tárolva - sokáig frissek maradnak.  

A nedves, félnedves eledelek sokszor a macskák kedvencei, ráadásul változatos ízekben kaphatók, így még a legválogatósabb cicák is megtalálhatják közöttük a kedvencüket. A nedves macskaeledelek nagy előnye, hogy folyadéktartalmuk nagyban hozzájárul cicád napi folyadékbeviteléhez, ugyanakkor felbontás után az etetőtálban is hamarabb romlik, a tasakban maradt eledelt pedig felbontás után a hűtőben kell tárolni. 

A FELIX megújult receptúrával és új külsővel továbbra is leveszi a furfangos cicákat a lábukról. A FELIX eledelek ellenállhatatlanságának jól felismerhető jelei vannak a macskádon. Próbáld ki az új tasakos eledeleinket, és tapasztald meg te is, mennyire elégedetté teszi kedvencedet!

Tényleg 7 élete van a macskáknak?

A válasz egyszerű, sajnos nincs, ezért a te felelősséged, hogy cicád megkapja az éves védőoltásait, a negyedéves belső parazita ellenes kezeléseket, és ha szükséges a külső élősködők elleni védelmet. A felelős állattartás része az időben elvégzett ivartalanítás és a biztonságos élettér biztosítása is, csakúgy, mint a rendszeres állatorvosi kontroll (fél-egy évente) biztosítása. A cicák szeretik titkolni, ha rosszul érzik magukat, ezért fordíts minden apró intő jelre nagy figyelmet, és ha bármi probléma adódik, mielőbb keresd fel állatorvosodat, ahelyett, hogy a házipatikából magad kezelnéd kedvencedet, hiszen a nem macskák számára készült gyógyszerek akár mérgezést is okozhatnak.  

Ha cicát szeretnétek, mindenképp számoljatok a felelős állattartással együtt járó költségekkel is: rendszeres állatorvosi költségek, macskabiztos lakás kialakítása (macskaháló az ablakokra, erkélyre, teraszra), cicakifutó vagy a macska kertből való kijutását megakadályozó speciális kerítés kialakítása, minőségi eledel költségei és a megfelelő cicafelszerelés. 

Ki vigyáz rá, ha utaztok?

Nyaralás, utazás esetén legjobb, ha egy olyan családtag vagy barát, akit ismer a cica, beköltözik lakótársnak, és ellátja kedvencedet. Ha ilyen nem akad, számtalan macskaszitter közül lehet választani, aki minden nap látogatja a cicát, eteti, simogatja, játszik vele és elvégzi a higiéniás feladatokat is. Ez utóbbi összességében véve hasonló költséggel jár, mint egy megfelelő cicapanzió, ami a végső megoldás lehet, hiszem a cicák nem szeretik elhagyni a megszokott környezetüket.  
Gondoskodj róla, hogy elegendő macskaeledel legyen otthon a már jól megszokott fajtából, és szerezz be az abszolút kedvenceiből is, hiszen a cicák érzékeny lelkületűek, előfordulhat, hogy az átmeneti gazdihiány rosszabb étvágyat fog eredményezni nála. 
Ha kedvencednek lehetősége van kimenni a teraszra vagy a kifutóba, a kijáratot tartsátok zárva. Így ha cicaszittert kértek fel, csak az ő felügyeletében használhatja azt a cica. Ugyanez vonatkozik a macskabiztos kert látogatására is. Ha a cica viszonya az ideiglenes lakótárssal vagy a cicaszitterrel megfelelő, az ő felügyeletük mellett menjen csak ki, ha nem vagy otthon. Ha ebben nem vagy biztos, jobb, ha a nyaralás idejére inkább egy plusz alomdobozzal és néhány új játékkal, macskafűvel helyettesíted a kerti sétát. 

Mi a lényeg?

A macskatartás rengeteg előnnyel jár, de ne feledd, hogy ha macskát vesztek magatokhoz, az egy életre szóló elköteleződést és komoly felelősséget jelent! Fontos az is, milyen cicát választotok, a macskák között is van virgoncabb, önállóbb, és bújósabb, nyugodtabb vérmérsékletű állat. Érdemes jobban utánajárni, hogy hozzátok milyen macska illene, és ne feledd, menhelyeken is sok szeretetre éhes cica vár egy szerető gazdira.