Amit a csomagolás elárul

Étkezés
nő levett a polcról egy árut és azt vizsgálja
Írásunkból megtudhatod, mit érdemes mindenképpen szemügyre venned egy-egy kiválasztott élelmiszer csomagolásán.

Sokszor a termék nevéből is kiderül néhány lényeges információ, így például az alkalmazott élelmiszeripari eljárás (füstölt sajt, pácolt sonka, stb.). Az élelmiszer csomagolásán megadott nettó mennyiség nemcsak az elfogyasztani kívánt adag kalkulálásánál lényeges, hanem – összevetve az árral – a költségek tekintetében is mérlegelendő. 

Eltarthatóság

A fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési időre mindig fontos figyelni! Előbbi olyan élelmiszerek csomagolásán található meg, amelyek gyorsan romlanak (pl. húsok, tojás, tejtermékek), utóbbi olyanokén, amelyek hosszabb ideig eltarthatóak (pl. gabonafélék, konzervek, fűszerek).

A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyesek, könnyen megbetegedést okozhatnak. 

Tudtad?

A minőség-megőrzési időn túl – megfelelő tárolás mellett, ha a csomagolás ép, és az élelmiszer állaga, színe, szaga nem tér el a szokásostól – egy ideig még lehet a termékből fogyasztani a megbetegedés kockázata nélkül, de ekkor már csökkent minőségre lehet számítani.

Tartsd szem előtt a tárolási feltételeket (pl. +7 0C alatti hőmérsékleten tárolva), és a fogyasztásra vonatkozó javaslatot is. 

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!