Adhatsz-e tehéntejet a babának?

Gyerek
Adhatsz-e tehéntejet a babának?
Azaz kiegyensúlyozott étrend az anyatejes táplálás után. Milyen tejterméket, mikortól és mennyit adj a babának?

Az első életév küszöbén a kisgyereknek az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként továbbra is szüksége van tejalapú folyékony táplálékra, ami hozzájárul a megfelelő fizikai és kognitív fejlődéshez szükséges, nélkülözhetetlen tápanyagok beviteléhez. 

Amennyiben még rendelkezésre áll a baba igényeinek megfelelő mennyiségű anyatej, azt javasoljuk, hogy folytasd az igény szerinti szoptatást, mert ez a baba számára a legjobb. 

Ha azonban már nem tudsz, vagy nem szeretnél tovább szoptatni, valószínűleg téged is foglalkoztat a kérdés, hogy adj-e már tehéntejet a babának.

Fontos, hogy a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet a korosztály táplálkozási sajátosságait figyelembe véve alakítsd ki. Arra azonban figyelj, hogy a gyerekek sokszor nem fogyaszthatják ugyanazt, mint a felnőttek. Egyes élelmiszerek összetétele ugyanis nem tökéletes a kicsik fejlődő szervezete számára, így ezek helyett érdemes az igényekhez igazodó alternatívákat keresni. Ilyen élelmiszer a natúr tehéntej is. 

A natúr tehéntej értékes tápanyagai miatt a felnőttek étrendjében fontos szerepet tölt be, de a babák számára 1-3 éves kor között csak körültekintéssel javasolt fogyasztásra, mivel megterhelheti emésztőrendszerüket vagy allergiát válthat ki. A nagyobb mennyiségű tehéntej rendszeres fogyasztása vashiány előfordulását segítheti elő, valamint magas fehérjetartalma miatt hajlamosít az elhízásra. 

Mikor vezesd be a tehéntejet gyereked étrendjébe?

Az alapszabály az, hogy ivófolyadékként mindenképpen várj gyermeked egyéves koráig és 2 éves kor előtt ne adj tehéntejet főétkezésre! 

Babád akkor áll készen a tejfogyasztásra, ha az étrendje már tartalmazza a gabona, zöldség, gyümölcs, tojás, hús és egyéb tejalapú élelmiszer kiegyensúlyozott kombinációját és nem látod rajta a tehéntej allergia tüneteit. 

Hogyan vezesd be a tehéntejet a gyermek étrendjébe?

A tejtermékeket (túró, joghurt, kefir) majd a tejet fokozatosan vezesd be gyermeked étrendjébe az anyatejről vagy az anyatej-helyettesítő, -kiegészítő tápszerről történő átállás során. Ezzel kapcsolatban mindenképpen kérd ki a gyermek­orvos vagy védőnő tanácsát.

Mennyi tejterméket egyen? 

A kisgyerekek étrendje akkor lesz változatos és kiegyensúlyozott, ha minél többféle alapanyagot, ételt tartalmaz. A tápanyagok megfelelő biztosítása érdekében nem javasolt egy élelmiszercsoportot vagy élelmiszert a többihez viszonyítva nagyobb mennyiségben fogyasztani. Így van ez a tejalapú táplálékokkal is. 
Egy éves kor körül a napi 1-2 bögrényi tej jól kiegészíti a többi élelmiszert, ételt és finomságot, miközben a pici szervezetét ellátja pl. a megfelelő mennyiségű kalciummal is.

Mi biztosíthatja az átmenetet egy éves kor körül a tejre való átállást megelőzően?

Vannak olyan tehéntej alapú, 12. hónaptól adható anyatej-kiegészítő tápszerek, melyek összetételét kifejezetten a korosztály tápanyagigényeinek megfelelően alakították ki. Emiatt:

  • támogatják a fejlődő gyermek életkorának megfelelő ásványianyag- és vitaminbevitelt
  • hozzájárulnak azon tápanyagok biztosításához, amelyek gyakran hiányoznak a gyerekek étrendjéből, vagy csak kis mennyiségben vannak jelen
  • fehérjetartalmuk a tehéntejtől eltérően a kicsik igényének megfelelő


Mire figyelj oda, amikor terméket választasz gyermeked számára?

Érdemes olyan terméket választanod, ami a lehető legkorszerűbb összetételű, valamint megfelel babád életkorának. Ezzel kapcsolatban kérd ki gyermekorvosod, védőnőd véleményét.

Ha a babád valamilyen intoleranciában szenved, például laktóz- vagy tejfehérjeallergiás, mindenképpen kérd ki a gyermek orvosának véleményét, hogy megfelelő alternatívát javasolhasson.

Hogyan építsd be a gyermek napi rutinjába?

Ebben az életkorban az általános ajánlás napi 2 pohár (egy adag kb. 2dl). Kezdetben csak kisebb mennyiségű italt készíts, kínáld reggeli és vacsora mellé, hogy kialakuljon egyfajta rutin. 

Egy új íz, étel vagy ital bevezetése a növekvő kisgyermek étrendjébe nem mindig zökkenőmentes, hiszen már ragaszkodhatnak a megszokott ízekhez. Ezért akár 8-10 alkalom is szükséges lehet számukra, hogy megszokják az új ételeket, italokat.

Tudj meg többet a nestlebaba.hu-n! 
Böngéssz cikkeink között, inspirálódj recept ötleteinkből és szerezd meg letölthető anyagainkat, melyek megkönnyítik a mindennapokat.