Az egészségtudatos táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Azt viszont valószínűleg te is tapasztaltad, hogy a gyerekek számára ez nem elég ok arra, hogy meg is egyék a zöldséges fogásokat. A zöldségfasírt egy trükkös megoldás, hogy elkerüld a győzködést, a tányér feletti vitákat, és a gyerekek mosolygósan egyék a rostban gazdag zöldségeket.
Ha eddig azért nem szívesen készítettél fasírtot, mert nem vagy híve a bő olajban sütésnek, próbáld ki sütőben! A sütőben sült fasírt előnye, hogy minimálisra csökkentheted a felhasznált zsiradék mennyiségét, nem lesz olajszag a lakásban, és felügyelned sem kell folyamatosan. Az eredmény pedig fantasztikus.
Miért fontos a rendszeres zöldségfogyasztás?
A zöldségek a kiegyensúlyozott és egészségtudatos táplálkozás alapkövei, minden korosztály számára rendkívül fontosak. A zöldségek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, amik nélkülözhetetlenek egészségünk fenntartásához, a betegségek megelőzéséhez és a gyerekek egészséges fejlődéséhez.
Mely zöldségek gazdagok rostban?
A megfelelő mennyiségű rostbevitel minden életkorban nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából, hiszen szerepet játszik a bélflóra épségének, egyensúlyának megőrzésében. Emellett javítja az emésztést, fokozza a telítettségérzést, lassítja a szénhidrátok felszívódását (ezáltal segítve az egyenletes vércukorszint kialakítását), és hozzájárulhat az egészséges testtömeg fenntartásához, eléréséhez. Bár általánosságban igaz, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök kitűnő rostforrások, egyes zöldségeket mégis érdemes kiemelni. Rostban kiemelkedően gazdag zöldségek többek között a hüvelyesek, mint a bab vagy a zöldborsó, a káposztafélék, mint a kelkáposzta, kelbimbó vagy a brokkoli, spenót, és sárgarépa is.
Zöldségfasírt változatosan
Mutatunk most pár egyszerűen elkészíthető zöldségfasírt receptet, de itt is igaz, amit más népszerű, jól bevált receptnél szoktunk mondani: próbáld ki, és ha tetszik az alaprecept, változtass rajta ízlés szerint! Így tudod igazán változatossá tenni az étkezéseiteket, arról nem is beszélve, hogy a szezonális alapanyagok használatával környezettudatos is lehetsz és spórolhatsz is.
A gyerekek szeretik a zöldséggolyókat, de nincs kedved vagy időd kikeverni a zöldségfasírtot? Ugyanakkor fontos számodra, hogy fehérjében gazdag fogás kerüljön az asztalra? A Garden Gourmet Zöldséggolyókat kóstoltátok már? A sárgarépából, kukoricából, borsóból és hagymából készült zöldséggolyók villámgyorsan elkészíthetők és szuper finomak. Fogyasszátok ebédre, vacsorára, vagy csomagold őket az uzsonnásdobozba!
Édesburgonyás- csicseriborsós zöldségfasírt
Tálald friss salátával és mártogatóssal. Nagyon jól illik hozzá egy citromos-fokhagymás-joghurtos mártogatós.