Vitaminos vízzel a melegben

Étkezés
Gyümölcsösen vitaminos víz
A megfelelő folyadékpótlás a nyári melegben fokozottan fontos. Nem mindegy azonban, mivel oltod a szomjad!

Tudtad? Amikor szomjasnak érzed magad, akkor bizony már a szervezeted folyadékhiányos állapotban van. Ideális esetben eddig nem szabadna eljutni. 

Próbáld meg a rendszeres folyadékfogyasztást a napi rutinod részévé tenni. Ha nem megy magadtól, eleinte segíthet, ha beállítod a telefonod időzítőjét, hogy bizonyos időközönként emlékeztessen, inni kell. Így hamar hozzászoksz majd a rendszerességhez. 

Bár a 100%-os gyümölcslé, a tea, kávé és üdítőitalok is folyadékok, ezeket csak mértékkel, a folyadékfogyasztás színesítésére ajánlott fogyasztani. A megfelelő hidratáltság érdekében az ivóvíz legyen az elsődleges folyadékbeviteli forrás!  

Van azonban, hogy jól esne a tiszta vízen kívül valami más frissítő is. Ilyenkor jönnek nagyon jól a gyümölcsökből készült házi limonádék vagy a saját készítésű vitaminos víz.  

Mi az a vitaminos víz?

A vitaminos víz nagyon hasonlít a limonádéhoz, de mégsem az. A vitaminos vízbe ugyanis nem kifacsarva vagy turmixolva tesszük a gyümölcsöt, hanem gyümölcsfajtától függően egészben vagy darabokra vágva. 

Miért jó a vitaminos víz?

  • Mert friss gyümölccsel ízesíted, ezért a gyümölcs zamata mellett a vitamintartalma is „beúszik” a vízbe, ráadásul a gyümölcsöt később ki is eheted a vízből. 
  • Amikor fogy a víz, újraöntheted, így egymás után több adag is készülhet ugyanabból a gyümölcsből. 
  • Friss idénygyümölcsökből vagy akár fagyasztott gyümölcsökből is készítheted. 
  • Rengeteg ízben elkészítheted, a gyümölcsök mellett friss fűszernövényekkel és akár zöldségekkel is ízesítheted. A mentás-uborkás víz mesés hűsítő. 
  • A gyümölcs megízesíti a vizet, hozzáadott cukor egyáltalán nincs benne, és a 100%-os gyümölcsléhez képest gyümölcscukor tartalma is jóval alacsonyabb, így tényleg könnyű frissítő lesz. 

Így készíts vitaminos vizet

  1. Kancsóba vagy kulacsba ízlés szerint tegyél gyümölcsöt, friss fűszernövényeket. A kisebb gyümölcsöket, mint például a málna, eper, ribizli teheted egyben, a nagyobbakat, mint a narancs, barack, alma vágd kisebb szeletekre vagy karikákra. 
  2. A gyümölcsös fűszeres keverékre önts vizet. 
  3. Hagyd állni legalább 2 órát, hogy a gyümölcsök kellően ki tudják engedni zamatukat. Ezért érdemes már előző este elkészíteni, és betenni a hűtőbe egy nagyobb adag vitaminos vizet, amiből aztán tudtok vinni magatokkal a munkába, iskolába vagy akár a strandra is. 

Ötletek ízesítéshez

Az ízvariációk száma végtelen, próbálgasd bátran a különböző gyümölcs és fűszer kombinációkat. Kezdésnek íme néhány javaslat: 

uborka - menta 
eper - lime 
narancs - citrom 
citrom - uborka - menta  
citrom - bazsalikom 
görögdinnye – rozmaring 
alma – egész fahéj 
őszibarack - sárgadinnye 
őszibarack – eper - bazsalikom 
szeder - zsálya