Tudtad? Amikor szomjasnak érzed magad, akkor bizony már a szervezeted folyadékhiányos állapotban van. Ideális esetben eddig nem szabadna eljutni.
Próbáld meg a rendszeres folyadékfogyasztást a napi rutinod részévé tenni. Ha nem megy magadtól, eleinte segíthet, ha beállítod a telefonod időzítőjét, hogy bizonyos időközönként emlékeztessen, inni kell. Így hamar hozzászoksz majd a rendszerességhez.
Bár a 100%-os gyümölcslé, a tea, kávé és üdítőitalok is folyadékok, ezeket csak mértékkel, a folyadékfogyasztás színesítésére ajánlott fogyasztani. A megfelelő hidratáltság érdekében az ivóvíz legyen az elsődleges folyadékbeviteli forrás!
Van azonban, hogy jól esne a tiszta vízen kívül valami más frissítő is. Ilyenkor jönnek nagyon jól a gyümölcsökből készült házi limonádék vagy a saját készítésű vitaminos víz.
Mi az a vitaminos víz?
A vitaminos víz nagyon hasonlít a limonádéhoz, de mégsem az. A vitaminos vízbe ugyanis nem kifacsarva vagy turmixolva tesszük a gyümölcsöt, hanem gyümölcsfajtától függően egészben vagy darabokra vágva.
Miért jó a vitaminos víz?
- Mert friss gyümölccsel ízesíted, ezért a gyümölcs zamata mellett a vitamintartalma is „beúszik” a vízbe, ráadásul a gyümölcsöt később ki is eheted a vízből.
- Amikor fogy a víz, újraöntheted, így egymás után több adag is készülhet ugyanabból a gyümölcsből.
- Friss idénygyümölcsökből vagy akár fagyasztott gyümölcsökből is készítheted.
- Rengeteg ízben elkészítheted, a gyümölcsök mellett friss fűszernövényekkel és akár zöldségekkel is ízesítheted. A mentás-uborkás víz mesés hűsítő.
- A gyümölcs megízesíti a vizet, hozzáadott cukor egyáltalán nincs benne, és a 100%-os gyümölcsléhez képest gyümölcscukor tartalma is jóval alacsonyabb, így tényleg könnyű frissítő lesz.
Így készíts vitaminos vizet
- Kancsóba vagy kulacsba ízlés szerint tegyél gyümölcsöt, friss fűszernövényeket. A kisebb gyümölcsöket, mint például a málna, eper, ribizli teheted egyben, a nagyobbakat, mint a narancs, barack, alma vágd kisebb szeletekre vagy karikákra.
- A gyümölcsös fűszeres keverékre önts vizet.
- Hagyd állni legalább 2 órát, hogy a gyümölcsök kellően ki tudják engedni zamatukat. Ezért érdemes már előző este elkészíteni, és betenni a hűtőbe egy nagyobb adag vitaminos vizet, amiből aztán tudtok vinni magatokkal a munkába, iskolába vagy akár a strandra is.
Ötletek ízesítéshez
Az ízvariációk száma végtelen, próbálgasd bátran a különböző gyümölcs és fűszer kombinációkat. Kezdésnek íme néhány javaslat:
uborka - menta
eper - lime
narancs - citrom
citrom - uborka - menta
citrom - bazsalikom
görögdinnye – rozmaring
alma – egész fahéj
őszibarack - sárgadinnye
őszibarack – eper - bazsalikom
szeder - zsálya