Tavasszal támad a kullancs

Gyerek
kullancs
A szép napos idő a szabadba csábít, de sajnos a kullancsoknak is kedvez

Most is figyelni kell arra, hogyan kerüld el a kullancs csípését, vagy ha már megtörtént, miként szabadulj meg tőle.

Rovarcsípések megelőzése és kezelése

Hazánkban sokféle kullanccsal találkozhatunk, de a legelterjedtebb, emberen is élősködő fajta a közönséges kullancs. Sajnos az éghajlatunk, és a jellemző növényzet kedvez a kullancsok szaporodásának. Az észak-nyugati területeken, a déli határvidéken, a budai külső kerületekben, és a környező hegyekben jelentős a kullancs populáció.

Hogyan találja meg áldozatát a kullancs?

A kullancs a közhiedelemmel szemben nem magasról veti le magát, sokkal jobban szereti a nedves, árnyékos helyet, így könnyebb összeszedni bokros, gazos, magas füves, vagy avarral borított területen.

Szeme nincs, de több érzékszerve is van, amivel megtalálja a táplálkozásra alkalmas állatot, vagy embert. Érzékeli a melegvérű élőlények által kibocsátott szén-monoxidot, hőt és szagokat.
Könnyen rásodródik a ruhára, ahol megkapaszkodva igyekszik bőrfelületre kerülni. A testen előnyben részesíti a hajlatokat, a hajas fejbőrt.

A kullancscsípés

Jó tudni, hogy az első pár órában nyiroknedvekkel táplálkozik, majd ezután kezd vérszívásba. Ennek ideje az állat nemétől, korától függ, lehet pár óra, de akár jó pár nap is. Testsúlyának sokszorosát képes potrohában elraktározni, így akár babszem méretűre is nőhet.
 
A kullancs csípése fájdalommentes, észre sem vesszük. Ezért fontos lépése a kullancsok elleni védekezésnek a teljes test átvizsgálása, hiszen az időben eltávolított kullancs jóval kisebb veszélyt jelent.

Miért fontos minél hamarabb megszabadulni a kullancstól?

A kullancs többféle kórokozót is szervezetbe juttathat, de korántsem egyszerre, és nem a csípés pillanatában. A kiszívott vér a kullancs bélrendszerébe kerül, mivel nincs végbélnyílása, a felesleges vért végül visszapumpálja áldozatába, a bélrendszerében megtelepedett vírusok, baktériumok ilyenkor kerülhetnek be a véráramunkba.
 
Ez az oka annak, hogy minél hamarabb, és minél ügyesebben eltávolítjuk a kullancsot, annál kisebb az esélye, hogy megkapjunk valamilyen fertőzést.

Kullancs által terjesztett betegségek

A két legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór.
A betegség terjesztése szempontjából kizárólag azok a kullancsok veszélyesek, amelyek vírust hordoznak. Mivel a kullancsok töredéke hordozza a vírust, a fertőzés, különösen a súlyos megbetegedés lehetősége rendkívül csekély. 1998 és 2009 között évente 43-84 esetet igazoltak hazánkban. (Forrás: Országos Epidemiológiai Központ)

Oltást kérhetsz a megelőzésére, gyermekek és felnőttek számára is elérhető. A javallatokkal és az oltási renddel kapcsolatban érdemes felkeresni háziorvost, vagy gyerekorvost.
Ha a kullancscsípés után néhány nappal fejfájást, hányingert, látászavart, szédülést, hőemelkedést, nyirokcsomó duzzanatot, izomfájdalmat tapasztalsz, keresd fel az ideggyógyászati szakrendelést, ahol mindenképp említsd meg a kullancs csípés tényét. Ne ess egyből pánikba, hasonló tüneteket nem csak ez a kórkép okozhat, az agyhártyagyulladás esélye nagyon alacsony.