Öreg macska nem vén macska

Kisállat
Öreg macska ápolása
Nem mindegy hogyan gondozod korosodó cicád. Összegyűjtöttük, hogy mire figyelj a hosszú, boldog macskaévekért.

A cica szőrének ápolása

Akkor jársz a legjobban, ha kiskorától rendszeres fésüléshez szoktattad. Ezt a macskák általában a kényeztetés kategóriába sorolják, és tűrik, sőt! Ha mégsem fésülted korábban, vagy idősebb macskát fogadsz be, akkor szerezz be egy kesztyűre hasonlító simogató kefét, ezzel könnyebben szoknak hozzá a rendszeres szőrzetápoláshoz.

A rendszeres (heti 1-2 alkalom) szőrápolás meghálálja magát, kevesebb lesz a szőr a lakásban, és kevesebb a szőrcsomó okozta emésztési probléma is!

Így kerüld el a fül problémákat!

Rendszeresen ellenőrizd cicád fülét! Egyszerűen csak nézz bele! Ha egészségesek, a macskák füle szép tiszta. Ha szennyeződést, foltokat látsz benne, vidd állatorvoshoz a cicád! Bár az idősebb cicák általában kevesebbet csavarognak, érdemes figyelni a kullancsokra is, egy-egy példány képes itt megtelepedni még kullancsvédelem mellett is! Sajnos a kullancsok még a saját, szépen ápolt kertedben is előfordulhatnak.

Cica fül problémái

Kisállat
A cica füle mindig tiszta kell, hogy legyen, bármilyen nemű lerakódástól mentes.
cica fül

A macska karmok gondozása

Az idős állatok között is vannak igazi macska gengszterek, akik sokat mozognak, de a korral egyre inkább csökken a vállalkozó kedv. Így a karmokra érdemes külön figyelmet fordítani, hiszen a kevesebb mozgással, kaparófa használattal szükség lehet a vágásukra. Mivel a mancs érzékeny idegeket, vérereket tartalmazó része nagyon közel van a karom végéhez, ezt inkább bízd állatorvosra. 

Óvatosan a kényeztetéssel

Az idősebb cicáknál érdemes kiemelten figyelni a megfelelő tápanyagbevitelre, és szemmel tartani súlyuk változását. Mivel ebben a korban már kevesebbet mozognak, figyelj oda, hogy milyen táplálékot adsz neki, kap-e a napi étkezések mellett nassolnivalót. Kerüld a túl házias falatokat, hogy ne hízzon el a cicád, az idős állatoknál pedig különösen vigyázz a zsíros, fűszeres falatokkal!

Mit egyen idősödő cicád?

„A felelős állattartók úgy gondolják, hogy macskájuk jóllétét első sorban helyes és minőségi táplálással biztosíthatják. Ha macskaeledel-vásárlásról van szó, akkor egyértelműen az egészség a legfőbb szempont. 
Minden állat egyedi igényekkel és preferenciákkal rendelkezik, ezért nem javasolt őket kutyaeledellel vagy embereknek szánt táplálékkal, maradékkel etetni. A macskák koruktól, egészségügyi állapotuktól, tartási módjuktól és aktivitásuktól függően más és más étrendet igényelnek – akárcsak mi, emberek.”
 - modta Dr. Márton Kinga, a Purina állatorvosa a Macskák Világnapja alkalmából készült kutatás apropóján.

Az életkorral a macskák teste természetes változáson megy át, ami kihathat néhány létfontosságú funkciókra is, mint például mozgásszervük egészsége, ízületeik állapota, a vesefunkciók vagy az ideális testtömeg fenntartása. A megfelelő, testre szabott táplálkozás segíthet lelassítani ezt a folyamatot.

A PURINA ONE® Senior 7+ (gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmával) macskaeledelt kifejezetten úgy állítottuk össze, hogy támogassa az idősödő macskák létfontosságú funkcióit és védelmet nyújtson szervezetüknek. Az E- és C-vitaminok támogatják a vesét, a D-vitamin és az ásványi anyagok pedig az egészséges csontokat. Fehérjében gazdag speciális formulája segít a zsírmentes testtömeg fenntartásában és az ízületek terhelésének csökkentésében.