Mit tegyél, ha kutyát akar a gyerek?

Kisállat
Mit tegyél, ha kutyát akar a gyerek?
Pici, esetlen és aranyos, persze hogy minden gyerek szeretne egy kiskutyát! Mit érdemes megfontolni, mielőtt nekivágtok a kutya „beszerzésnek”?

Az állattartás olyan felelősség, amit sokszor felnőttként is nehezen tudunk jól, de legalább megfelelően teljesíteni. Hogyan várjuk el, hogy gyerekeink is tisztában legyenek egy kiskutya érkezésével járó bonyodalmakkal, a kötelező és soha véget nem érő feladatok súlyával?

Ha komolyan gondolod, hogy kiskutyát ajándékoztok a gyereknek, néhány alapvető dolgot alaposan gondolj át! 

Na jó, legyen kutyánk…

Meg vagy győződve róla, hogy a család felkészült egy új négylábú érkezésére? Ha minden kötél szakad, te is szívesen gondját viseled majd? Nem az a legfontosabb kérdés, hogy a gyermeked alkalmas-e az állattartásra, hanem hogy te az vagy-e. 

Az alábbi kérdéseket mindenképp érdemes átgondolni:

  • Van megfelelő hely, ahol békésen alhat, és a saját helye lesz?
  • Találtok a napirendetekben időt a rendszeres sétához, játékhoz?
  • Lesz felelőse, hogy mindig legyen vize? Az etetését ki vállalja?
  • Egyértelmű, hogy ki intézi a családban a kutya után felmerülő extra takarítást?
  • Milyen megoldásban gondolkoztok, ha el akartok utazni?

Mindezek után a kutyatáp mellett több rendszeres költséggel is kell számolni, mint az oltások, féreghajtás, kullancs-, bolhairtás. Emellett lehetnek tervezett és nem tervezhető egyéb kiadásaitok, például az ivartalanítás vagy alkalmankénti orvosi költségek, kutyajátékok, kutyasuli.

Gondoljátok végig, hogy honnan szerzitek be a kiskutyát, mennyire ragaszkodtok egy fajtához, vagy szívesen választanátok menhelyi kutyát is?

Szívesen olvasnál szakértői cikkeket felelős kutyatartásról, a kutyák táplálkozásáról vagy akár nevelésükről? Böngészd a PURINA® PRO PLAN® online magazinját, a gondosgazdik.hu-t! 


Mit tehetsz, ha heteken át minden lefekvéskor elhangzik a kérés, és már majdnem beadtad a derekad? Akár 4-5 éves gyermeknek is választhatsz méretben, temperamentumban megfelelő kedvencet. Fontos azonban, hogy átgondoltan vágjatok bele a kutya kiválasztásába. 

Mire kell figyelni?

Ne engedj a kérlelésnek addig, amíg nem biztosítottátok a megfelelő körülményeket a kutyának! Vond be az egész családot az előkészületekbe, és meséljetek sokat a kicsiknek a kisállattal kapcsolatos várható feladatokról.

Egy kisállattal sokat kell foglalkozni, ebben mutass példát! Gyakran nem reális elvárás egy 4-5 éves, de akár egy kisiskolás felé sem, hogy minden nap ő etesse és gondozza a kedvencét. Emiatt ne szidd le, inkább legyen ez közös program, amíg önállóan nem tanul meg gondoskodni a háziállatáról.

Ne magadnak válassz kutyát! Nagy vagy túl kistermetű kutya helyett válasszatok egy közepes méretűt, és egy impozáns munkakutya helyett jobban jártok egy családszeretetéről ismert fajtával vagy keverékkel.

Nestlé tippünk
Érdeklődjetek a környékbeli kutyamenhelyekről!
Ha gazdira váró állatokat szeretnél megtekinteni, akkor látogass el a HEROSZ Állat- és Természetvédő Egyesület weboldalára.  
Tudtad? A Nestlé PURINA 2011 óta folyamatosan segíti kiemelt együttműködő partnerét, a HEROSZ budapesti állatotthont, amelynek 2019-ben összesen 29,8 tonna tápot adományozott.