Gondoltad volna, hogy hozzáadott cukor nélkül is lehet elképesztően finom süteményt készíteni? Mindezt úgy, hogy a gyerekek is imádják? Mutatjuk a trükköt!
Az, hogy mennyire eszik édesen a gyereked, attól is függ, hogy milyen szokásokat alakítotok ki. Ezért jó, ha már eleve nem szoktatod hozzá a gyerekeket a sok édességhez, ha pedig édeset sütsz, próbáld meg csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét. De akkor hogy lesz édes a süti? A gyümölcsök amellett, hogy rostban és vitaminokban gazdagok, édesítésre is alkalmasak.
Háromféle muffint kóstoltak a gyerekek videónkban. Nézzétek meg, vajon melyik ízlik nekik a legjobban!
A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló felmérésből* kiderült, hogy a felnőttek helytelen táplálkozási szokásai öröklődnek és megmutatkoznak a gyermekek táplálkozásában is. Ezért szülőként, étkezési szokásaid kialakítása kiemelkedő jelentőséggel bír gyerekeid egészségének biztosításában is.
A Nestlénél folyamatosan csökkentjük termékeink cukortartalmát. A teljes portfóliónkat tekintve 2017 óta átlagosan 3,5%-kal csökkentettük termékeink hozzáadottcukor-tartalmát. 2017 óta 181,7 tonna hozzáadott cukrot vontunk ki a Magyarországon kapható termékeinkből.
Nem is gondolnád, hogy a gyerekeknek mennyire ízlenek a banánnal vagy datolyával édesített sütemények. Sőt! Ami a legmeglepőbb, hogy Repeta című videónk forgatásán a muffinteszt első helyezettje a sütőtökös muffin volt.
Ez is azt mutatja, hogy érdemes kísérletezni új alapanyagokkal, fűszerezéssel. Lehet úgy kiegyensúlyozottan étkezni, hogy abban a gyerekek is örömüket leljék.
Kipróbálnád a gyerekek kedvenc muffin receptjeit?
Kattints a képekre sütőtökös, kakaós-banános és almás muffinjainkért!
Mutasd meg a gyerekeknek, hogyan lehet a szépséghibás, de még fogyasztható alapanyagokat ügyesen felhasználni ahelyett, hogy kidobnátok!
Annyira egyszerű elkészíteni, hogy nyugodtan bevonhatod a gyerekeket is!
12
Hozzávalók
14 dkg finomliszt
8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
8 dkg vaj
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 tk sütőpor
2 kk szódabikarbóna
4 db banán meghámozva, összenyomkodva
csipet só
2 tojás
2 ek tej
4 ek joghurt
1 kis maréknyi olajos mag, aszalt gyümölcs – opcionális
Elkészítés
Villával nyomkodjátok össze a banánt, adjátok hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a kikevert tojást, majd a többi száraz hozzávalót (a magok kivételével), a tejet és a joghurtot. A gyerekek kifejezetten élvezni fogják a banánok összezúzását, és a kevergetést is.
Ha a massza kész, keverjétek bele az ízesítéshez használt magokat, aszalt gyümölcsöket és keverjétek össze.
A masszát öntsd muffin formába úgy, hogy csak a forma ¾-éig érjen.
Tedd 210 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 5 percig, majd vedd lejjebb a hőfokot 180 fokra, és süsd további 20 percig. Bár a tészta ilyenkor ragacsos még egy kicsit, ha beleszúrsz egy hústűt, már nem marad rajta.
Ha már itt a szezonja az almának, akkor süss belőle pár finom muffint. Kitűnő meleg uzsonna frissen, de másnap tízóraira is remek lesz.
12
Hozzávalók
12 dkg finomliszt
8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 db tojás
10 dkg vaj
8 dkg datolyapaszta
0,6 dl tej
2 ek joghurt
2 alma
1 cs sütőpor
1 kk fahéj
csipetnyi só
10 dkg dió - elhagyható
Elkészítés
Hámozd meg az almákat, az egyiket reszeld le nagylyukú reszelőn, a másikat vágd apró kockákra. Ha diót is teszel a muffinba, törd rusztikus, nagyobb darabokra.
A datolyapasztát kisebb darabokra tépve tedd a tejbe, hagyd állni egy keveset, majd villával alaposan dolgozd el benne.
A puha, szobahőmérsékletű vajat keverd össze a tojásokkal, majd add hozzá a datolyapasztás tejet és a sót.
Ezután jöhet hozzá a liszt, sütőpor, fahéj és a joghurt, végül a reszelt és a darabolt alma. Ha diót is teszel bele, azt a legvégén keverd bele.
Öntsd a masszát muffin formába és 210 fokra előmelegített sütőben süsd 5 percig. 5 perc után vedd le a hőfokot 180 fokra, és süsd további 20 percig.