Mesés muffinok hozzáadott cukor nélkül

Étkezés
Muffin cukor nélkül
Gondoltad volna, hogy hozzáadott cukor nélkül is lehet elképesztően finom süteményt készíteni? Mindezt úgy, hogy a gyerekek is imádják? Mutatjuk a trükköt!

Az, hogy mennyire eszik édesen a gyereked, attól is függ, hogy milyen szokásokat alakítotok ki. Ezért jó, ha már eleve nem szoktatod hozzá a gyerekeket a sok édességhez, ha pedig édeset sütsz, próbáld meg csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét. De akkor hogy lesz édes a süti? A gyümölcsök amellett, hogy rostban és vitaminokban gazdagok, édesítésre is alkalmasak. 

Háromféle muffint kóstoltak a gyerekek videónkban. Nézzétek meg, vajon melyik ízlik nekik a legjobban! 

A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló felmérésből* kiderült, hogy a felnőttek helytelen táplálkozási szokásai öröklődnek és megmutatkoznak a gyermekek táplálkozásában is. Ezért szülőként, étkezési szokásaid kialakítása kiemelkedő jelentőséggel bír gyerekeid egészségének biztosításában is.

A Nestlénél folyamatosan csökkentjük termékeink cukortartalmát. A teljes portfóliónkat tekintve 2017 óta átlagosan 3,5%-kal csökkentettük termékeink hozzáadottcukor-tartalmát. 2017 óta 181,7 tonna hozzáadott cukrot vontunk ki a Magyarországon kapható termékeinkből.

Nem is gondolnád, hogy a gyerekeknek mennyire ízlenek a banánnal vagy datolyával édesített sütemények. Sőt! Ami a legmeglepőbb, hogy Repeta című videónk forgatásán a muffinteszt első helyezettje a sütőtökös muffin volt. 

Ez is azt mutatja, hogy érdemes kísérletezni új alapanyagokkal, fűszerezéssel. Lehet úgy kiegyensúlyozottan étkezni, hogy abban a gyerekek is örömüket leljék. 

Kipróbálnád a gyerekek kedvenc muffin receptjeit?

Kattints a képekre sütőtökös, kakaós-banános és almás muffinjainkért!

Fűszeres sütőtökös muffin

Fűszeres sütőtökös muffin
A gyerekek egyik kedvenc muffinja lesz ez a sütőtökös finomság, amiben ráadásul nincs hozzáadott cukor.
15

Hozzávalók

  • 250 g krémesre sült, édes sütőtök
  • 80 g királydatolya forró vízbe áztatva
  • 130 ml tej vagy növényi ital (pl. rizs vagy zab ital)
  • 3 ek. olaj
  • 3 db tojás
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 100 g darát dió
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra.
  2. A tojásokat robotgép segítségével keverd habosra egy csipet sóval.
  3. A forró vízbe áztatott datolyát szűrd le, majd egy botmixer segítségével turmixold a tojásokhoz.
  4. Add hozzá az olajat, valamint a pürésített sült sütőtököt és alaposan keverd össze.
  5. Add a lisztekhez a darált diót, a sütőport és a fűszereket, majd öntsd hozzá a sütőtökös masszához.
  6. A muffinformákat béleld ki muffinpapírral, majd ¾-ig minden formába kanalazz a masszából.
  7. Helyezd az előmelegített sütőbe kb. 30 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e a tészta. 

Reggelire a gyerekeknek kínálj mellé egy bögre kakaót, NESQUIK kakaóitalporból!

Kakaós-banános muffin

Kakaós-banános muffin
Mutasd meg a gyerekeknek, hogyan lehet a szépséghibás, de még fogyasztható alapanyagokat ügyesen felhasználni ahelyett, hogy kidobnátok!
Annyira egyszerű elkészíteni, hogy nyugodtan bevonhatod a gyerekeket is!
12

Hozzávalók

  • 14 dkg finomliszt
  • 8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg vaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • 2 kk szódabikarbóna
  • 4 db banán meghámozva, összenyomkodva
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 2 ek tej
  • 4 ek joghurt
  • 1 kis maréknyi olajos mag, aszalt gyümölcs – opcionális

Elkészítés

  1. Villával nyomkodjátok össze a banánt, adjátok hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a kikevert tojást, majd a többi száraz hozzávalót (a magok kivételével), a tejet és a joghurtot. A gyerekek kifejezetten élvezni fogják a banánok összezúzását, és a kevergetést is.
  2. Ha a massza kész, keverjétek bele az ízesítéshez használt magokat, aszalt gyümölcsöket és keverjétek össze.
  3. A masszát öntsd muffin formába úgy, hogy csak a forma ¾-éig érjen.
  4. Tedd 210 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 5 percig, majd vedd lejjebb a hőfokot 180 fokra, és süsd további 20 percig. Bár a tészta ilyenkor ragacsos még egy kicsit, ha beleszúrsz egy hústűt, már nem marad rajta.

Almás muffin

Almás muffin
Ha már itt a szezonja az almának, akkor süss belőle pár finom muffint. Kitűnő meleg uzsonna frissen, de másnap tízóraira is remek lesz.
12

Hozzávalók

  • 12 dkg finomliszt
  • 8 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 3 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg datolyapaszta
  • 0,6 dl tej
  • 2 ek joghurt
  • 2 alma 
  • 1 cs sütőpor
  • 1 kk fahéj
  • csipetnyi só
  • 10 dkg dió - elhagyható

Elkészítés

  1. Hámozd meg az almákat, az egyiket reszeld le nagylyukú reszelőn, a másikat vágd apró kockákra. Ha diót is teszel a muffinba, törd rusztikus, nagyobb darabokra.
  2. A datolyapasztát kisebb darabokra tépve tedd a tejbe, hagyd állni egy keveset, majd villával alaposan dolgozd el benne. 
  3. A puha, szobahőmérsékletű vajat keverd össze a tojásokkal, majd add hozzá a datolyapasztás tejet és a sót. 
  4. Ezután jöhet hozzá a liszt, sütőpor, fahéj és a joghurt, végül a reszelt és a darabolt alma. Ha diót is teszel bele, azt a legvégén keverd bele.
  5. Öntsd a masszát muffin formába és 210 fokra előmelegített sütőben süsd 5 percig. 5 perc után vedd le a hőfokot 180 fokra, és süsd további 20 percig.