Így rakd rendbe az emésztőrendszered a nyári kalandok után

Életmód
Így rakd rendbe az emésztőrendszered
A megterhelő nyári lakomák után itt az ideje, hogy kicsit az emésztőrendszeredet is visszarázd a normális kerékvágásba. Mutatjuk, hogy a jó szokások hogyan segítenek ebben!

A nyár a kikapcsolódást jelenti az egész család számára, legyen szó nyaralásról vagy családi programokról. Hosszabbak a napok, többet vagyunk a szabadban, és a napirend is sokkal lazább. 

Ami a kulináris élvezeteket illeti, könnyebben esünk túlzásokba. Fagyi, lángos, palacsinta, vagy a csalogató helyi finomságok, ki bírna nekik ellenállni? A késő estébe nyúló programokat követő reggeli lustálkodás után pedig a sport sem megy olyan lelkesedéssel.

A rendszertelenség, a nehezebben emészthető ételek, a mozgás hiánya és az utazással, környezetváltozással járó stressz akár emésztőrendszeri panaszokat (székrekedés, hasmenés, puffadás) is okozhat.

Ugye ismerős a helyzet?

Jó hír, hogy kis odafigyeléssel és jó szokásokkal felkészítheted szervezetedet a szeptemberrel visszatérő napi rutinra úgy, hogy közben az emésztőrendszerednek is kedvezel. 

Mit tehetsz annak érdekében, hogy újra visszavedd az irányítást emésztésed felett?

Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre!
A székrekedés egyik leggyakoribb oka a dehidratáltság, úgyhogy a folyadékbevitelre mindig ügyelj!
Elegendő víz fogyasztásával megkönnyítheted a belek mozgását. A legjobb erre a tiszta víz. A napi folyadékbevitel egy részét fedezheted levesekkel vagy cukrozatlan gyümölcslével, teával is. 

Fogyassz rostban gazdag ételeket!
Fogyassz rostban gazdag ételeket, sok hüvelyes zöldséget, friss, fagyasztott és aszalt gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hogy megelőzd a székrekedést, vagy enyhítsd tüneteit.

Az egészséges bélműködés fenntartása érdekében nélkülözhetetlen a megfelelő rostbevitel. Bélmotilitási zavarok (székrekedés, hasmenés, irritábilis bél szindróma) ellátására szolgáló speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerünk, a 100% növényi eredetű, vény nélkül kapható, hosszú távon is fogyasztható OptiFibre® segíti a bélműködés helyreállítását, és újra egyensúlyba hozza, szabályozza azt.
100%-ban növényi eredetű vízoldékony rostot tartalmaz, amely teljes mértékben feloldható ételekben és italokban anélkül, hogy azok ízét és állagát megváltoztatná, így természetes megoldást jelent a bélmotilitási zavarok diétájában. Keresd a gyógyszertárakban. Tudj meg többet a www.optifibre.hu oldalon. 
Fontos figyelmeztetés: orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Gyermekeknek 3 éves kortól adható. Kizárólagos tápanyagforrásként nem alkalmazható.

Egyél többször keveset!
Ha rendszertelenül étkezel, tested arra rendezkedik be, hogy tartalékokat képezzen, amely gyakran szolid zsírpárnák formájában jelenik meg. Az étkezések közötti idők betartásáról se feledkezz meg! Oszd a napi étkezésed kisebb adagokra és legalább 3 óránként egyél. Ezzel vércukorszintednek is kedvezel és az éhségérzeted is jól tudod szabályozni.

Mozogj rendszeresen!
A mozgás segíti a belekben lévő tartalom haladását, ezzel hatékonyabbá téve az emésztés folyamatát, így amellett, hogy formában tart, kifejezetten jót tesz az emésztőrendszernek is. A nyújtás, a jóga, az aerobic gyakorlatok, de még egy kellemes séta (napi fél óra) is jótékony hatással bír a bélműködésre.

Fontos a rendszeresség!
A szervezeted szereti, ha a belső óra pontosan jár. Vezess rendszert a hétköznapokba!  Porold le a strandhomokot a jó szokásokról, és a napi rutin részeként hamar könnyebbé teszik a mindennapjaidat!