Hogyan kerüld el a kullancscsípést?

Gyerek
Kullancs
Az a legjobb, ha megteszed az összes ésszerű óvintézkedést, és megpróbálod elkerülni a kullancscsípést.

Az alábbi tippek, javaslatok nem óvnak meg tökéletesen, de segítenek elkerülni a kullanccsal való kellemetlen találkozást.

Öltözködés

A kullancs a ruhán megkapaszkodva igyekszik bőrfelületre kerülni. A legfontosabb, hogy minél kevesebb szabad bőrfelületet mutass. Tűrd a zoknit, a felső ruházatot a nadrágba. Vegyél nyáron is vékony, de hosszú ujjú felsőt. Ha lehet, válassz világos színeket, amin feltűnik a mászó kullancs. Fejedre tegyél könnyű sapkát.

Kullancsriasztó spray, krém

Bár a kullancsriasztó krém vagy spray hatása aránylag rövid ideig tart, de a szabad bőrfelületeken, valamint a nyak, csukló, derék és boka környéki ruházat területén hasznos lehet.

A test átvizsgálása

Ez a legfontosabb tennivalónk! Legyél alapos, használj akár tükröt is, vagy kérj segítséget, megéri. Alaposan nézd át a testhajlatokat, a hajas fejbőrt, a nemi szervek környékét, ne hagyj ki olyan apró helyeket sem, mint a lábujjak közötti vagy a fül mögötti rész, a kullancs sok helyen megbújhat! A gyerekeket is nézd át mindig alaposan a szabadban töltött idő után. A bőrben talált kullancsot távolítsd el!

A kullanccsal különösen fertőzött területek kerülése

Ha teheted, kerüld el ezeket a területeket, ha ilyen környéken élsz, vagy rendszeresen jársz kirándulni az ország különböző pontjaira, akkor séta közben ne menj bokros-gazos részre, kerüld el a vadcsapásokat, vadetetőket és a legelőket, ahol a kullancspopuláció nagyobb.

Kullancsmentesítés a kertben

Sokan panaszkodnak arra, hogy nem is kell messzire menni a családnak, már a saját kertjükben is előfordulnak a kullancsok. Mivel a nedves, árnyas helyet szeretik a leginkább, figyelj oda, hogy ne hagyjd elgazosodni a kertet, a félreeső sarkokat is tisztítsd meg alaposan, a gyerekeket és a háziállatokat rendszeresen vonzzák az ilyen félreeső helyek.

Ha cserjéket, bokrokat ültetsz, legyen az aljuk hozzáférhető, hogy a lehullott leveleket innen is ki tudd takarítani. A gyepet nyírd rendszeresen rövidre, a levágott füvet gyűjtsd össze, égesd el, vagy zöldhulladékként távolítsd el. Ősszel alaposan szedd össze a lehullott leveleket, ne hagyj télire sehol avartakarót, amiben a kullancsok könnyedén áttelelhetnek.