Ezekre figyelj, ha menhelyről választasz kutyát

Kisállat
Ezekre figyelj, ha menhelyről választasz kutyát
Menhelyről választani kutyát az egyik legnemesebb cselekedet, egyben óriási felelősség is.

Ezekre mindenképp figyelj, ha a menhelyről történő befogadáson gondolkozol!

Egy élet megmentése. Ezzel kezdődik, és jó eséllyel egy igaz barátság lesz belőle. Ehhez azonban tájékozódj körültekintően, mérd fel a saját és választottad igényeit is!

Még mielőtt eldöntötted, hogy kutyát szeretnél, valószínűleg felmérted, hogy a kutyatartás bizony kötelezettségekkel jár. Onnantól, hogy megérkezett hozzád az új családtag, gondoskodnod kell róla. Lesznek rendszeres programjaitok, nevelned kell, szüksége van szeretetre, figyelemre, törődésre, és nem utolsó sorban, az etetése és egészségügyi ellátása is a te felelősséged.

Ha úgy érzed, készen állsz erre a csodás feladatra, felmerül a kérdés, hogy tenyésztőtől vagy menhelyről válassz kutyát.

Kutya menhelyről

A menhelyes kutyáknak már van történetük, előéletük. Így az adott kutyafajtára jellemző tulajdonságokat sokszor felülírják a kutyát ért élmények, amik sajnos sok esetben traumatikusak.

Kellő odafigyeléssel, sok-sok szeretettel szép eredményeket érhettek el, arra azonban számítanod kell, hogy akadhatnak nehézségek.

A menhely gondozói sokat tudnak segíteni a választásban. Beszélj velük részletesen a hátteredről, lehetőségeidről, ők pedig nagyon őszintén el fogják neked mondani javaslataikat. Lakásban, udvarban tervezed tartani? Mekkora a család, vannak gyerekek? Városi környezetbe kerül, vagy nagy területet bejárhat vidéken? Van már másik kutya, macska, akihez alkalmazkodnia kell? Ezeket a kérdéseket mind érdemes körbejárni ahhoz, hogy kiderüljön, melyik kutyus az, akivel nyerő párost alkotnátok.

A pszichés kihívások mellett a kutya egészségügyi állapotát is részletesen fel kell térképezni. A menhelyes kutyák egy része sajnos küzd vagy küzdött olyan betegségekkel, amik kezelést igényelnek. Ezek egyrészt fokozott törődést követelnek a gazditól, másrészt plusz kiadásokkal is járhatnak. Ha a te életritmusodba vagy lehetőségeidbe ez nem fér bele, jobb az elején tisztázni.

Vannak olyan menhelyek, ahol megengedik, hogy sétáltasd a számodra kedves kutyust, így akár hosszabb ideig is barátkozhattok, mielőtt döntesz.

Kölyökkutyát vagy felnőtt kutyát válassz?

Igen, a kölyökkutyák cukik. Nagyon cukik. Bár ők sokszor jóval nyitottabbak az új dolgokra, mint felnőtt társaik, a kölyökkutyák nevelése sokszor fárasztó és kétségkívül időigényes feladat.

Ezzel szemben a felnőtt kutyát már kevesebb dologra kell megtanítani, bár a menhelyes kutyusok azért tartogathatnak meglepetéseket. Egy kellemetlen élményekkel teli múlt vagy a félrenevelés okozta problémák korrigálása sokszor e téren tapasztalt gazdit kíván.

Úgyhogy igazából ezen a téren sincsenek alapigazságok. Menj el személyesen, barátkozz, kérdezz, és érezni fogod, melyik kutyus az, akivel egy szuper csapatot alkothattok!

Egy menhelyes kutyus befogadása gyönyörű feladat, ha a számodra megfelelő társat találod meg.

A Nestlé PURINA 2011 óta folyamatosan segíti kiemelt együttműködő partnerét, a HEROSZ budapesti állatotthont, amelynek 2019-ben összesen 29,8 tonna tápot adományozott. 

Szívesen olvasnál szakértői cikkeket felelős kutyatartásról, a kutyák táplálkozásáról vagy akár nevelésükről? Böngészd a PURINA PRO PLAN online magazinját, a gondosgazdik.hu-t!