A legmenőbb februári program: Busójárás Mohácson

Életmód
A legmenőbb februári program: Busójárás Mohácson
A Busójárás Mohácson igazi télűző kirándulás! Akár több napra is kitűnő programot kínál felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt, ne hagyd ki!

Mi az a Busójárás?

A Busójárás hazánkban egyedi farsangi mulatság, ahol ötvöződnek a török hódoltság után erre a területre telepedő délszlávok, a sokácok farsangi szokásai a helyi hagyományokkal és a törökök kiűzésének legendáival.

Busó maszkos figurát képen már biztos láttál. Közeledik az időpont, amikor élőben is találkozhatsz velük. Farsang idején, a többnapos ünnepség alatt több mint 1000, maszkos beöltözött busó járja Mohács utcáit. Farsang vasárnapján van a legnagyobb „őrület”. 
Ételkóstolók, busóálarc faragás, műhelylátogatások, busófelvonulás és máglyagyújtás teszi színesebbé a többnapos rendezvénysorozatot.

A program menetrendje évről-évre hasonlóan szerint zajlik. A ladikon érkező busók a Főtérre indulnak, a télbúcsúztató koporsót vízre bocsájtják, majd az éj leszálltával hatalmas máglyát gyújtanak. A máglyagyújtáshoz körtánc és hajnalig tartó dínom-dánom is társul.

Mikor van a mohácsi busójárás?

2023-ban február 16. és február 21. között rendezik meg a mohácsi busójárást. A vasárnapi mulatság, a legnépszerűbb farsangi felvonulás mellett több napon át koncertek, táncbemutatók, kézműves foglalkozások, látványfőzés valamint népművészeti, kézműves vásár várja a részvevőket. Sok programot kifejezetten a gyerekeknek, családoknak ajánlanak. Ha több napra érkeztek, akkor a környék is több látnivalót, kirándulóhelyet kínál. Érdemes megnézni előre a Busójárás honlapját!

Jó, ha tudod, hogy a busómaszkokból csak pici lyukakon lehet kilátni, a beöltözött busóknak nincs térlátásuk. Egyszerűbben mondva, ne lepődj meg, ha a forgatagban elsodornak. Az ünnepség emellett elég zajos, lesz nagy kolompolás, kerepelés. A kisgyerekekre különösen figyeljetek oda, hogy ne ijedjenek meg!
 
Népi legenda, hogy a törökök elől a dunai mocsárvilágban megbújt helyiek ijesztő, vérrel festett álarcokba és kifordított birkabőrbe öltöztek, és csónakokkal átkelve a Dunán az éj leple alatt nagy zajjal, kerepeléssel, csattogással elűzték Mohácsról a törököket.

Ha sok sétát, kirándulást terveztek, fontos, hogy mindig legyen kéznél valami apróság. Vidd magaddal bármely Nestlé gabonapehely-szeletet amit akár útközben is fogyaszthattok! Vágj zsebre egy teljes értékű gabonából készült, vitaminokkal és kalciummal dúsított csokis CHOCAPIC vagy fahéjas CiniMinis szeletet, jól fog jönni az egyik pihenőnél!