A leggyakoribb tévhitek a macskákról

Kisállat
tévhitek a macskákról
Tényleg igaz, hogy a macskákat csak akkor érdekeljük, ha éhesek?

És mi a helyzet azzal a legendával, hogy még hat méterről is talpra esnek? Járj utána cikkünkben, hogy mi is a helyzet valójában!

Az Állatok Világnapja alkalmából a Nestlé PURINA segítségével lerántottuk a leplet a macskákkal kapcsolatos legismertebb tévhitekről. 

A macskák akkor dorombolnak, ha elégedettek  

A dorombolás általában a cica elégedettségének, boldogságának a jele, amit ki- és belégzés közben is képes produkálni. A macskafélék szinte mind tudnak dorombolni a házi cirmostól kezdve a pumán át a gepárdig. De ellentétben az általános vélekedéssel, miszerint csak a kellemes percekben képesek rá, a macskák akkor is dorombolhatnak, ha fáj valamijük, éhesek vagy félnek. A kutatók szerint a dorombolás ugyanis egy olyan különleges képesség, amellyel meg tudják nyugtatni önmagukat, vagy akár a gyógyulásukat is elősegíthetik.  Sőt, a doromboló macskákkal kapcsolatba kerülő gazdinak vagy másik állatnak a fájdalma is csökkenhet, vagy éppen gyorsabban gyógyulhat a sebe.  

A macskák a helyhez ragaszkodnak, nem az emberhez

Hallottad már a vicces mondást, hogy a kutyáknak gazdája, a macskáknak viszont személyzete van - akit csak azért nem hagynak faképnél, mert enni ad nekik? Nos, a szakértők szerint azért mégsem nem ennyire szívtelenek, sőt, sokkal jobban ragaszkodnak az emberekhez, mint azt valaha gondoltuk. A cicák ugyanis igenis képesek mély társas kötődések kialakítására, és gazdájukhoz úgy kapcsolódnak, ahogyan a gyerekek szüleikhez, gondviselőikhez.  

A macskák mindig talpra esnek 

Ez az állítás csak részben állja meg a helyét. Igaz, hogy a macskák rendkívüli egyensúlyérzékkel rendelkeznek, és esés közben képesek teljesen átfordítani a testüket, ezért az esetek többségében talpra esnek. De ha az esés váratlanul érte őket és nincs idejük megfelelően reagálni, akkor bizony súlyos sérüléseket szenvedhetnek. Érdekes módon sokszor könnyebben túlélik a nagyobb eséseket, mert a levegőben több idejük van korrigálni a testhelyzetükön - de ezt legfeljebb 5-6 méter magasságig ússzák meg sértetlenül - magyarázza a PURINA állatorvosa.