A leggyakoribb tévhitek a kutyákról

Kisállat
tévhitek a kutyákról
Tényleg igaz, hogy a kutyáknak nincsenek emlékeik a múltról, és fekete-fehérben látják a világot? Járj utána cikkünkben, hogy mi is a helyzet valójában!

Az Állatok Világnapja alkalmából a Nestlé PURINA segítségével lerántottuk a leplet a kutyákkal kapcsolatos legismertebb tévhitekről. 

A kutyák színvakok 

Bár az igaz, hogy a kutyák az emberektől eltérő módon érzékelik a világot, de a tévhittel ellentétben nem kizárólag fekete-fehérben látnak – tudtuk meg Dr. Márton Kingától, a PURINA állatorvosától.  

A kutyák vizuális érzékelése körülbelül megegyezik egy színvak emberével. Nehezen különböztetnek meg egymástól bizonyos színeket, a pirosat és a zöldet pedig szinte egyáltalán nem látják. Míg mi emberek a szivárványban öt-hat színt meg tudunk különböztetni, a kutyák csak sárgásbarnás árnyalatokat látnak, meg egy kis kéket. Egy piros labdát a zöld füvön pedig úgy érzékelnek, mintha egy barna labda gurulna a sárgásbarna füvön, ezért könnyen előfordulhat, hogy sokszor nem is veszik észre.  

A kutya egy hároméves gyerek értelmi szintjén van 

Annak ellenére, hogy bizonyos tekintetben elég sok hasonlóság van a gyerekek és a kutyák értelmi képességei között, nem lehet meghatározni, hogy hány éves szintjének felelnek meg a kutyák általában.  

Egyes hazai vizsgálatok az elemzik, hogy miként reagálnak a kutyák az emberi jelzésekre. Szemmozgásuk alapján a kutatók megállapították, hogy a kutyák ugyanúgy lekövetik az ember elfordított tekintetét és közlési szándékát, mint egy féléves csecsemő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy másban is egy kisbaba fejlettségi szintjén állnak: az elméjük különböző képességei eltérő mértékben fejlettek.  

Nehezebb az élet egy menhelyi kutyával  

Sokan tartanak a menhelyi kutyáktól és félnek őket örökbe fogadni, mert vadnak és kiszámíthatatlannak hiszik őket. Bár sokszor szomorú múltjuk miatt – ha esetleg bántották vagy elhagyták őket – sok törődést igényelnek, ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának újra kötődni és szeretni.  

Bár az etológusok szerint a kutyák traumái nem törölhetők el, sok-sok gondoskodással és odafigyeléssel könnyen felülírhatjuk azokat.  

A kutyáknak nincsenek emlékeik 

Sokszor hallani, hogy a kutyák a jelenben élnek, és a múltjuk nem marad meg az emlékezetükben. Márpedig a tudomány szerint nagyon is jó a memóriájuk, és akár még 10-15 évvel korábbi eseményekre, személyekre is emlékezhetnek. A kisgyerekekhez hasonlóan elsősorban érzelmeket és testi reakciókat, benyomásokat hordoznak magukban.