Szobakutyák és a tél

Kisállat
kutya ablakban
Bent meleg, kint hideg, négylábú társadra figyelj oda kutya hidegben is!

Ha már a gazdik is bekuckóznak, akkor elég gyakori, hogy a kutyák sem mozognak annyit, mint nyáron. Bár őket nem zavarja majd tavasszal a közelgő bikini szezon, az egészségük érdekében gondolj az alábbiakra!

Mozgás, séta, villám pisik

Legyen bár farkasordító hideg, kutyád napi mozgásigényét biztosítanod kell télen is. A szobában tartott jószágok együtt tudnak belekényelmesedni a télbe a gazdájukkal. A „gyorsan szaladjunk le, intézzük el, amit muszáj” hozzáállás, azonban nagyon egészségtelen nekik (is). A mozgás időjárástól függetlenül a mindennapok része, kutyád pedig nem mehet edzőterembe.


-  Szerezz be jó meleg kutyasétálós holmikat, hótaposót, vastag kesztyűt. A friss levegő neked is jót fog tenni. Ha rövid szőrű a kutyád, nem ciki neki is kabátot venni, vagy akár kutyacipőt. Ez utóbbi a sózott utakon is védi majd a tappancsait.
-  Ha tudod, időzítsd a sétát a nappali órákra, legalább hétvégén. Melegebb is van, és kevésbé demoralizáló, mint a sötétben, a latyakban.
-  Hétvégén kimozdulhattok a téli erdőbe is! Mindenki immunrendszerének jót fog tenni egy kiadós kirándulás.

A kutyabőr…

…bizony pont úgy ki tud száradni, mint a te kezed, arcod a hidegben, majd a fűtött, ám száraz szobában. Rövid szőrű fajtáknál, a kutyapatikákban tudsz csepegtetős vagy tabletta formájú bőrtápláló készítményeket beszerezni.
A hosszú szőrű kutyáknál külön gondot kell fordítani a vizes, saras bundára. Fontos, hogy séta végén, vagy a kirándulás után, akár már a kocsinál, szárítsd meg a kutyád szőrét törölközővel, ha sózott felületen jártatok, tisztítsd le a tappancsait!

Téli kutya menü

Ha fiatal, mozgékony kutyád van, és a hideg ellenére rendszeresen mozog veled, akkor nem szükséges változtatni a táplálékán. Ha ezzel szemben idősebb, kevésbé aktív állat gazdája vagy, akkor érdemes 10-15% kevesebb tápot adnod neki, vagy a megszokott táp „light” változatával kínálnod.
Figyelj oda a kutya súlyára, mert az elhízás a kutyák szervezetés is megterheli, nem egészséges!

Ha már közeleg a karácsony, akkor még a legtudatosabb gazdik is elcsábulnak néha, és egy-egy extra falattal kényeztetik a kedvencüket. Tarts erre a célra kutyáknak gyártott jutalomfalatot! Az asztali maradék, a fűszeres karácsonyi menü nem nekik való – bármennyire csorgatják a nyálukat : )

Ha további hasznos téli kutyás tippeket keresel, látogass le a Purina www.gondosgazdik.hu oldalára!