Macska pórázon

Kisállat
Macska pórázon
Kinek és mire való a macskapóráz? Érdemes macskát sétáltatni? Most megtudod!

Ha lakásban tartott macskával mennél utcára, alkalmanként utaznál vele, akkor érdemes hozzászoktatni a pórázhoz. A lényeg a szoktatáson van! Nagyon ritka az a macska, amelyik egyből elfogadja a hám viselését és a póráz kötöttségét.
A legkönnyebb a fiatal állatokkal elfogadtatni a hámot. Készülj úgy, hogy először csak megmutatod neki, aztán 5 percre ráadod, és így lépésenként növeled a hámban töltött időt. Ha már a hámot nem akarja leszedni magáról, nem zavarja, akkor jöhet csak a póráz.

Már a próbálkozás is nagy teljesítmény! Mindenképp megérdemel egy kis finomságot az igyekezetért, akár a póráz kapcsán, akár más miatt. Ehhez a cicák számára ellenállhatatlan FÉLIX Party Mix jutalomfalatokat ajánljuk.

Nagyon nyugodt, békés cicával, ismerős terepen a macskanyakörv is működhet, de a hámban sokkal kényelmesebb és biztonságosabb neki. Ha megijed valamitől, megugrik, vagy felkapaszkodik valahová, könnyebben meg tudod állítani, és gyorsabban meg tudod nyugtatni.

Első lépések

Először még csak az ismerős otthoni térben sétálj vele, hogy megszokja a határokat, az érzést, amikor a póráz visszafogja. A szabadba csendes, nyugodt helyre menjetek először. Az erős zajok, tömeg, kutyák nagyon megijeszthetik a cicád az elején. 

A póráz és a hám macskáknál nem elegendő, hogy tömegközlekedési eszközre szállj vele! Oda minden esetben macskahordozóban tudod csak felvinni.

Kijárós, szabad mozgáshoz szokott felnőtt macskák számára nehezen vagy sehogy sem elsajátítható a hámban, pórázon sétálás. Ők nehezen fogadják már el, hogy korlátozzák a mozgásukat. 
Nem minden fajta ugyanolyan kezes, ha pórázról van szó. Állítólag a sziámik, orosz kék macskák könnyebben hajlanak a pórázon sétálásra, mint a perzsák vagy a házimacskák. Olyan nagyok azonban az egyéni különbségek, hogy nem garantálható a biztos siker.

Türelem...

Fontos, hogy legyél nagyon türelmes és figyelj a biztonságra! Névvel, telefonszámmal ellátott nyakörv legyen a cicádon, ha sétáltatod. Emellett érdemes chippel is ellátni, fordulj a chip kapcsán az állatorvosodhoz.
Ha már megy a sétálás, akkor se várj el egyenletes teljesítményt, tempót. Ne rángasd, és ne kiabálj vele soha. Végül is az is nagy szó, hogy hajlandó veled pórázon sétálni.