Erre figyelj, ha kiscicád van

Kisállat
Kiscica
Szeretnél jól gondoskodni kölyök macskádról? Összeszedtük mire figyelj, amíg igazán kicsi!

Legyen szó szobatisztaságról, táplálásról vagy az elvárt viselkedésről, az első hónapok megalapozzák majd a kapcsolatotokat.

A cicák szeretik és értékelik a simogatást, de ne vidd túlzásba! Ha jelzi, hogy elég, elvonulna, hagyd! A közös játék mindkettőtök számára jó alkalom, hogy kiismerjétek, megszokjátok egymást. Szánj rá időt, amikor csak vele foglalkozol!

Kölyök macskák táplálása

A kismacskák nagyon gyorsan nőnek és fejlődnek. Ehhez a gyors növekedéshez sok táplálékra, megfelelő tápanyagokra van szükségük. Válassz a cicád életkorának megfelelő macskaeledelt, és kövesd az etetési útmutatót! Számolj azzal, hogy a kölykök még többször esznek kis mennyiségeket.

A Purina ONE Junior igazodik a kismacskák (elválasztástól 12 hónapos korig), valamint a vemhes és szoptató anyamacskák táplálkozási igényeihez. Purina ONE Junior száraz és nedves kölyökmacska-eledel változatos és koruknak megfelelő táplálást biztosít a kiscicák létfontosságú funkcióinak az egészséges fejlődéséért.

Cicád és a fegyelem

A macskák ellentétben a kutyákkal nem falkaállatok, így te sem leszel falkavezér. Ne várd el, hogy az utasításaid kövesse. Ha szeretnéd a kaparófához szoktatni a függöny helyett vagy a saját táljához a tiéd helyett, akkor legyél résen! Ha olyat csinál, amit nem szeretnél, azonnal reagálj! Így fogja a határozott „nem”-et az adott viselkedéshez kötni. A legjobb, ha rögtön alternatívát kínálsz, körömélesítéshez a kaparófát, az asztalon szaglászás helyett a saját tálját.

Jutalmazd a megfelelő viselkedést kedves, halk szóval, simogatással, mértékkel jutalomfalattal!

Kiscicák és a szobatisztaság

A macskák nagyon gyorsan szobatiszták lesznek. Tartsd elérhető, de békés helyen a macskaalmot, ami legyen mindig tiszta! Ha a kiscicád az elején hibázna, ne ijessz rá, tedd az alomra, simogasd meg, majd hagyd, hogy elvégezze a dolgát.

Így vigyázz a kiscica egészségére!

Figyelj az egészségére! Egyeztess időpontot az első állatorvosi vizsgálatra. Ez teljesen egészséges kölyköknél is szükséges. Ilyenkor az állatorvos megvizsgálja a kiscicád, szükség esetén oltást, féreghajtót ad neki, és ellát tanácsokkal. Ha szokatlan a macskád viselkedése, bágyadt vagy egyéb tüneteket produkál, rögtön fordulj állatorvoshoz!

Fontos, hogy lehetőség szerint ne válasszátok el a macskakölyköket idő előtt az anyjuktól. Testi, lelki fejlődésük szempontjából a legjobb, ha 10 hetes korukig az anyjuk mellett nevelkednek!