5 kérdés örökbefogadás előtt

Kisállat
5 kérdés örökbefogadás előtt
Kutyát szeretnél? Nézz körbe a menhelyeken is! Az örökbefogadás előtt azonban ezeket a kérdéseket mindenképp tedd fel magadnak!

Mennyire jó lenne, ha téged is egy kedves kutya várna otthon? Ha neked is lenne olyan négylábú barátod, akivel csupa móka a séta, aki egyszer szelíd szőrpamacsként hozzád bújik, máskor pedig bátran őrzi a házat és véd titeket! 

Hasonló, és ezeknél még sokkal több csodás élmény is várhat kutyatartóként, ugyanakkor nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy egy kutya befogadása óriási felelősség, hosszútávú elköteleződés, és sokszor kihívás. A menhelyi kutyusok esetében ezt még tetézheti az állat korábbi története is. 

Ezért, mielőtt belevágsz, mindenképp gondold végig, hogy ténylegesen készen állsz-e erre az új, csodás, de sokszor kihívásokkal teli kalandra. Ha a válasz igen, akkor pedig vegyél figyelembe pár fontos szempontot a választásnál.  

Készen állok?

Mikor befogadsz egy kutyust, hosszú évekre elköteleződsz mellette. A kutyatartás időigényes, rendszerességet követel, ami esetenként azt is jelenti, hogy át kell alakítani az eddigi napi rutinodat. Akkor vágj bele, ha ezt örömmel teszed, és nem lemondásnak éled meg. A rendszeres séták, programok, a minőségi együtt töltött idő és a türelem a jó kutya-gazdi kapcsolat nélkülözhetetlen elemei. 

Meg tudom teremteni a megfelelő körülményeket?

Lesz elég hely számára? Bekalkuláltad, hogy előfordulhat, hogy pár kerti növény vagy bútor megsínyli majd a beszoktatást? Oltások, állatorvosi látogatások, gyógyszerek… A kutyatartás anyagi ráfordítást is igényel, sokszor váratlan kiadásokkal. Persze nem tudsz mindenre felkészülni, de kutyatartó ismerőseid bizonyára szívesen megosztják tapasztalataikat, hogy tudd, mire számíts. 

Ha pedig mindkét kérdésre igen a válasz, már „csak” az a kérdés, milyen kutyát válassz. 

Kölyökkutya vagy felnőtt kutya?

Sokan azért választanak kölyökkutyát, mert vágynak a „baba” érzésre, mikor az esetlen kis gombóc már szinte az első pillanattól úgy csüng a gazdin, hogy a szíved kicsordul a sok szeretettől. Gondolhatod azt is, hogy egy kölyökkutyát te magad „alakíthatsz”, taníthatsz, így gördülékenyebb lesz az együttélés. Ugyanakkor egy kölyökkutyával rengeteg munka és fáradtság is jár, attól függetlenül, hogy milyen a természete. Rengeteg tanítás, szobatisztaságra nevelés, hogy csak néhányat említsünk.  

A felnőtt kutyáknak kétségkívül már van saját története, ami megnehezítheti az összeszokást, viszont azt is tudnod kell, hogy ha tudatosan foglalkozol vele, dolgozol a kapcsolatotokon, nagyon komoly kapocs tud kialakulni.  
A felnőtt kutyák nagy előnye még, hogy sokkal jobban láthatod valódi jellemüket, emellett a felnőtt kutyák általában higgadtabbak, mint a szeleburdi kölyökkutyák, így könnyebben elboldogulnak velük olyan gazdik is, akik idősebbek vagy nehezebben mozognak. 

Akár kölyök, akár felnőtt kutyát fogadsz be, élete végéig felelősséget vállasz érte, és ő számít rád.

Mi a története?

Beszélgess a menhely munkatársaival, kérdezd meg őket részletesen a kutya történetéről! Ebből a fizikai és mentális állapotára vonatkozó információkat is megtudhatod, és ez alapján tudsz mérlegelni a választásnál.  

Hol élt korábban? Érte sérülés, bántalmazták? Azért került menhelyre, mert a szerető gazdija már nem tudta őt tovább gondozni? Lakásban vagy kertben élt? Milyen állapotban került a menhelyre? 

Mind olyan kérdések, amik segítenek jobban megismerni az állatot. 

Tudtad?

A testmozgás kiemelten fontos a menhelyen élő kutyák számára is. A PURINA Magyarország elkötelezett a menhelyi kisállatok jóllétéért, így évente több mint 30 tonna állateledellel és önkéntes munkával segíti a hazai állatotthonokat. A HEROSZ Állatotthonnal történő együttműködés 10 éves évfordulójára épített agility park pedig segít, hogy a kutyák jobb egészségi állapotban és magabiztosabban várják a tökéletes gazdi érkezését. 

Hogyan viselkedik?

Miután megtudtál mindent, amit a korábbi életéről tudni lehet, figyeld meg hogyan viselkedik a menhelyen! Ezzel kapcsolatban szintén kaphatsz információt a menhely dolgozóitól, de emellett jó, ha te is szerzel saját tapasztalatot. Figyeld meg, mit tesz, ha odamész a kennelhez: érdeklődő, félénk vagy agresszív? Szívesen van a többi kutyával, játékos vagy visszahúzódó?  

Kérd meg hogy kapcsolatba léphess vele, akár sétáljatok is egyet! Ha szükségesnek érzed, látogasd meg akár többször is! 

Tényleg fontos, hogy mielőtt döntenél, mindenképpen beszélj a gondozóval, hiszen ő ismeri a kutyákat. Mesélj neki arról, hogy milyen környezetbe kerülne a kutya nálad! Nem mindegy, hogy egyedül élsz vagy családban, mennyi szabadidőd van, mennyit utazol, mennyire élsz aktív életet, lakásba vagy kertes házba keresel kutyust. Így, miután elmondtad neki, hogy milyen elelképzeléseid vannak, milyen körülményeket tudsz biztosítani a kutyának, ő fel tudja mérni, melyik állat temperamentuma, jelleme, fizikai adottságai felelnének meg a legjobban.  

Így egy nagyon szép közös történet veheti kezdetét azzal, hogy te megmented őt, és folytatódik úgy, hogy ő megmutatja, milyen egy igazi barát.