Miért fontos a D-vitamin?

Életmód
Miért fontos a D-vitamin?
Egyre gyakrabban hallani, mennyire fontos a D-vitamin fogyasztása. Miért ilyen fontos? És milyen élelmiszereket érdemes fogyasztanod ennek érdekében? Tudj meg többet a D-vitaminról!

Köztudott, hogy napfény hatására az emberi szervezetben D-vitamin képződik. A növények ergoszterinjéből is termelődik D-vitamin, szintén az UV sugárzás hatására. Így a D-vitamin két formáról beszélhetünk:

  • D2-vitamint a táplálékkal vesszük fel, míg a
  • D3-vitamin a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik, illetve táplálékkal jut be a szervezetbe.

Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint is tartalmaznak, míg a növényi eredetűek D2-vitamint.

A D-vitamin elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, így szilárd, egészséges csontokat eredményez. Emellett szabályozza a sejtek növekedését, befolyásolja többek között az immunfunkciókat is.

A D-vitamin hiányával számos krónikus betegség kialakulásának a kockázata nő, úgyhogy a szervezet D-vitamin pótlására érdemes fokozottan figyelni.

A szervezet D-vitamin termelő képessége a korral egyre csökken, így felnőttkorban legalább annyira fontos a D-vitamin pótlás, mint a gyerekek esetében.
Bár a nyári napsugárzás segíti a D-vitamin termelést, a szervezet D-vitamin szintje függ attól is, hogy mennyit tartózkodunk a napon, milyen és mennyi fényvédőt használunk. Az őszi-téli hónapokban az emberek nagy részénél hiányállapot lép fel, ezért fontos utánajárni, hogyan pótolható ez a nélkülözhetetlen vitamin.

Tudtad?

  • a D-vitamint a szervezet két–három hónapig raktározza.
  • a D-vitamin napi ajánlott dózisa felnőttek esetében 1500-2000 NE, míg gyerekek esetében kortól függően  400-1000 NE.

Miben élelmiszerekben van D-vitamin?

Egyes élelmiszerek gazdagok D-vitaminban, így ezeket az alapanyagokat mindenképp érdemes beépíteni az étrendbe. Ilyenek például:

  • tojás 
  • olajos halak és halolajak (makréla, szardínia, lazac, hering először pépesítve, majd apró darabokra felvágva)
  • máj

D-vitaminnal dúsított élelmiszerek

Az élelmiszerek vitaminnal, ásványi anyagokkal történő dúsítása azt jelenti, hogy a gyártás, feldolgozás során vitaminokat, ásványi anyagokat adnak a receptúrához függetlenül attól, hogy az adott anyag az élelmiszerben eredetileg megtalálható, vagy sem.

A Nestlé számos reggelizőpelyhét és gabonapehely szeletét dúsítjuk vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és ugyanez elmondható a NESQUIK kakaóitalporra is. 
Legújabb receptúránkat úgy fejlesztettük ki, hogy a NESQUIK kakaóitalporban fontos szerepet kapjon a D-vitamin, így ezzel is hozzájáruljon a gyerekek egészségesebb táplálkozásához.

D-vitamin étrendkiegészítőkből

A szervezet vitaminpótlása akár étrendkiegészítők fogyasztásával is megoldható. Ez esetben fontos figyelembe venni a termék pontos leírását, adagolási útmutatóját életkor szerint.

Elsődlegesen azonban érdemes úgy kialakítani a család étrendjét, hogy az változatos és tápláló legyen, olyan élelmiszerek felhasználásával, melyekből a szervezet vitamin- és ásványianyagpótlásának nagy része megoldható.

MDOSZ
Táplálkozási Akadémia 2014/3