Nincs is jobb, mint egy nap, amikor alanyi jogon ér habzsolni, sőt, hivatalosan meg kell mindent enni, ami bűnös húsevésre csábíthat a böjti időszakban. Vesszenek a csülkök, a lapockák, az oldalasok, de még a csirkecombok is! Utána jön az a rész, hogy a fazekakat, serpenyőket igazán alaposan el kell sikálni, hogy még a kis odaszáradt pörcök se kacsingassanak ránk.
Ha valaki nem penge a torkos csütörtöki viszonyokban, és dilemmázik, hogy miért is csináljuk ezt, és miért éppen most, annak itt egy gyors farsangi – böjti összefoglaló:
- A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak neve.
- A nagyböjt kezdőnapja, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. Itt a szombat is hétköznapnak számít! Mozgó ünnep, legkorábbi lehetséges időpontja február 4. és a legkésőbbi március 10.
- Hamvazószerda (2022. március 2.) a farsangi időszak utáni első nap.
- „A farsang farka” a farsangvasárnaptól húshagyókeddig (2022. március 1.) tartó utolsó három nap, ilyenkor vannak a legnagyobb mulatságok.
A torkos csütörtök eredeti napja feltehetően a hamvazószerda előtti csütörtök, sok európai országban manapság is ekkor tartják. Magyarországon a hamvazószerda utáni csütörtöki napon élesztették újjá a 2000-es évek elején, aminek főleg az éttermek, a vendéglátás voltak a mozgatórugói.
A régi magyar népszokás szerint is a hamvazószerda előtt, húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó húsételeket. Ez után következett a már említett fazéksikálás, amikor a háziasszonyok az edényeket nagyon alaposan elmosták, nehogy hús vagy zsír kerüljön a nagyböjti ételekbe. Ám a hamvazószerda és a pénteki nagyböjt közötti csütörtökön a néphagyomány még megengedte a farsangról megmaradt ételek elfogyasztását.
Így hát ki mikor szeretné, 2022-ben február 24-én vagy március 3–án, de lesz torkos csütörtök. Végülis, ha már feltápászkodtunk a karácsonyi, szilveszteri kajakómából, akkor miért ne csapjunk oda neki most ismét alaposan? Utána úgyis ki kell bekkelni a húsvéti sonkáig…, ugye?
A közös fánkozást tegyétek még melengetőbbé egy finom kávé különlegességgel! Készítsetek magtoknak egy igazi kávéházi klasszikus bécsi kávét!