Mi a torkos csütörtök?

Életmód
megterített asztal tele finomságokkal
Zabáló csütörtök, tobzó csütörtök, kövér csütörtök, ha még maradt kétséged, hogy miről olvashatsz…

Nincs is jobb, mint egy nap, amikor alanyi jogon ér habzsolni, sőt, hivatalosan meg kell mindent enni, ami bűnös húsevésre csábíthat a böjti időszakban. Vesszenek a csülkök, a lapockák, az oldalasok, de még a csirkecombok is! Utána jön az a rész, hogy a fazekakat, serpenyőket igazán alaposan el kell sikálni, hogy még a kis odaszáradt pörcök se kacsingassanak ránk.

Ha valaki nem penge a torkos csütörtöki viszonyokban, és dilemmázik, hogy miért is csináljuk ezt, és miért éppen most, annak itt egy gyors farsangi – böjti összefoglaló:

  • A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak neve.
  • A nagyböjt kezdőnapja, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. Itt a szombat is hétköznapnak számít! Mozgó ünnep, legkorábbi lehetséges időpontja február 4. és a legkésőbbi március 10. 
  • Hamvazószerda (2022. március 2.) a farsangi időszak utáni első nap.
  • „A farsang farka” a farsangvasárnaptól húshagyókeddig (2022. március 1.) tartó utolsó három nap, ilyenkor vannak a legnagyobb mulatságok.

A torkos csütörtök eredeti napja feltehetően a hamvazószerda előtti csütörtök, sok európai országban manapság is ekkor tartják. Magyarországon a hamvazószerda utáni csütörtöki napon élesztették újjá a 2000-es évek elején, aminek főleg az éttermek, a vendéglátás voltak a mozgatórugói.

A régi magyar népszokás szerint is a hamvazószerda előtt, húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó húsételeket. Ez után következett a már említett fazéksikálás, amikor a háziasszonyok az edényeket nagyon alaposan elmosták, nehogy hús vagy zsír kerüljön a nagyböjti ételekbe. Ám a hamvazószerda és a pénteki nagyböjt közötti csütörtökön a néphagyomány még megengedte a farsangról megmaradt ételek elfogyasztását.

Így hát ki mikor szeretné, 2022-ben február  24-én vagy március 3–án, de lesz torkos csütörtök. Végülis, ha már feltápászkodtunk a karácsonyi, szilveszteri kajakómából, akkor miért ne csapjunk oda neki most ismét alaposan? Utána úgyis ki kell bekkelni a húsvéti sonkáig…, ugye?

A közös fánkozást tegyétek még melengetőbbé egy finom kávé különlegességgel! Készítsetek magtoknak egy igazi kávéházi klasszikus bécsi kávét!