Úgy tűnik, még nem töltötted ki a tesztet.
Klikkelj az alábbi gombra és teszteld tudásod!
Kiemelkedő a tudásod zsírokról, és a mértékletes zsírfogyasztásról. Tudod, hogy a zsír fontos tápanyag, mely nélkülözhetetlen szervezetünk számára, de nagyon fontos a mértékletesség. Látszik, hogy hallottál már a telített és telítetlen zsírsavakról is, és tudatosan figyelsz arra, hogy ismereteidet a konyhában is kamatoztasd.
Étrended kialakításánál továbbra is figyelj a zsírban szegényebb alapanyag választásra, részesítsd előnyben a növényi olajokat, és rendszeresen alkalmazz hozzáadott zsiradékot nem, vagy csak minimális mértékben igénylő konyhai eljárásokat, mint a sütőzacskóban sütés, párolás vagy a római tálban sütés, melyekhez további ötleteket találhatsz cikkeink között.
Ha kiváncsi vagy a részletes eredményedre, kattints az alábbi gombra!
Sok jó választ adtál, de a mértékletességre a zsírok fogyasztása kapcsán figyelj oda továbbra is! A magyar felnőtt lakosság energiabevitelének jelentős részét a zsiradékok adják, közülük pedig a telített zsírsavak bevitele (pl. sertészsír, vaj, kókuszzsír) jóval meghaladja a javasolt mennyiséget.
Ezért étrended kialakításánál továbbra is figyelj a zsírban szegényebb alapanyag választásra, részesítsd előnyben a növényi olajokat, és rendszeresen alkalmazz hozzáadott zsiradékot csak minimális mértékben igénylő konyhai eljárásokat, mint a sütőzacskóban sütés, párolás vagy a római tálban sütés.
Olvasd el a zsírokkal és zsírfogyasztással kapcsolatos cikkeinket, mellyel tovább mélyítheted ismereteidet a témában, amit később a konyhában is kamatoztathatsz majd.
Ha kiváncsi vagy a részletes eredményedre, kattints az alábbi gombra!
Úgy tűnik, szerinted zsír a zsír :) A zsírok tényleg nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, de fontos a mérték! Az Egészségügyi Világszervezet és a hazai táplálkozástudományi ajánlások szerint a napi telített zsírsav bevitel legfeljebb a teljes napi energiabevitel 10%-a legyen. Ez egy átlagos 2000 kilokalóriás étrend esetén 22,2 gramm telített zsírt jelent.
A magyar felnőtt lakosság energiabevitelének jelentős részét a zsiradékok adják, közülük pedig a telített zsírsavak bevitele (pl. sertészsír, vaj, kókuszzsír) jóval meghaladja a javasolt mennyiséget.
A túlzott zsírfogyasztással járó egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében étrended kialakításánál figyelj a zsírban szegényebb alapanyag választásra, részesítsd előnyben a növényi olajokat, és próbálj ki hozzáadott zsiradékot csak minimális mértékben igénylő konyhai eljárásokat, mint a sütőzacskóban sütés, párolás vagy a római tálban sütés.
Hogy könnyebben kiigazodj a zsírok világában, és elleshess egy pár praktikus ötletet is, böngéssz cikkeink között!
Ha kiváncsi vagy a részletes eredményedre, kattints az alábbi gombra!