Teszt
A hagyományos magyar konyha igen sokat használja. Van belőle telített és telítetlen is, állati és növényi… Töltsd ki tesztünket, és kisül belőle, képben vagy-e a zsírokat illetően…
Szerinted van –e szüksége az emberi szervezetnek zsiradék fogyasztásra?
- Nem, mert csak hízik tőle az ember.
- Egy minimális mennyiségre szükség van a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.
- Igen, a mértékletes zsírfogyasztás fontos, hiszen amellett, hogy energiaforrások, a zsiradékok vitaminok és más tápanyagok hordozói, valamint fontosak a hormon-és hőháztartásunk szempontjából is.
Mit gondolsz, a nemzetközi (WHO) ajánlás szerint, ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, a napi energiaszükséglet fedezéséhez milyen arányban érdemes fogyasztani az alábbi tápanyagokat?
- Max. 25% szénhidrát, min. 50% fehérje, max. 20% zsír
- Min. 50% szénhidrát, min. 10-15% fehérje, max. 30% zsír
- Max. 35% szénhidrát, min. 30% fehérje, min. 30% zsír
Miért érdemes odafigyelni, hogy milyen a telített vagy telítetlen zsírsavak aránya az ételben, amit fogyasztasz?
- Azért, mert a telített zsírsav tele van vitaminnal.
- Azért, mert a túlzott telített zsírsav bevitel növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
- Azért, mert a telítetlen zsírsav fogyasztása segít a fogyásban.
Melyik sorrend a helyes, ha a zsiradékokat telített zsírsav tartalmuk alapján növekvő sorrendbe szeretnéd állítani?
- repceolaj, lenmagolaj, napraforgóolaj, olívaolaj, sertészsír, vaj, kókuszolaj
- repceolaj, olívaolaj, kókuszolaj, lenmagolaj, vaj, napraforgóolaj, sertészsír
- olívaolaj, kókuszolaj, lenmagolaj, vaj, napraforgóolaj, repceolaj, sertészsír
Szerinted mi jellemző a magyarok zsírfogyasztására a WHO által megadott iránymutatás alapján?
- Húst, hússal… Tehát az ajánlott mennyiséghez képest jóval több fehérje és zsírfogyasztás jellemző a magyarok táplálkozására.
- Az ajánláshoz képest túl sok zsírt fogyasztunk, míg a szénhidrát és fehérje bevitel nagyjából megfelel az ajánlott mennyiségnek.
- A zsírfogyasztás az ajánlásnak megfelelő, a szénhidrát aránya viszont jóval az ajánlott fölött van, köszönhetően a sok fehérkenyér és tésztafogyasztásnak.
Szerinted szabad –e többször felhasználni a sütőolajat?
- Nem, az undorító.
- Igen, ha leszűröm sütés után, és időnként öntök hozzá friss olajat is, akkor bármeddig használható.
- Igen, ha leszűröm sütés után, fajtától függően maximum 3-szor érdemes felhasználni.
Melyik állítás igaz?
- Hidegen sajtolt olajat (pl. szezámolaj, lenmagolaj) leginkább nyersen, salátákhoz ajánlott fogyasztani, mert alacsony az égésfokuk, emiatt könnyen megégnek, ami káros az egészségre.
- Ha szezámolajjal sütök, akkor sok minőségi tápanyagot juttatok a szervezetembe, így könnyebben tudom a kiegyensúlyozott táplálkozást követni.
- Hidegen sajtolt olajok (pl. szezámolaj, lenmagolaj) használata a nemzetközi receptekhez ajánlott, így a sült és nyers ételek is különleges, mediterrán zamatot kapnak.
Melyik állítás hamis?
- Az olajos magvak vitamintartalma nagyon magas, ráadásul növényi eredetűek és kalóriatartalmuk is alacsony, ezért bőséges fogyasztásuk javasolt.
- Az olajos magvak, bár 40-60%-ban zsiradékot tartalmaznak, arányaiban magas a telítetlen zsírsav tartalmuk. Érdemes beilleszteni őket a kiegyensúlyozott étrendbe, de fontos, hogy a mértékletességet szem előtt tartsuk.
- Bár az olajos magvak fogyasztása vitamin- és telítetlen zsírsav tartalmuk miatt javasolt, csak mértékkel érdemes őket enni, viszonylag magas kalóriaértékük miatt.
Figyelsz –e otthon arra, hogy alacsonyabb zsiradék tartalmú ételeket fogyassz?
- Nem, számomra ez nem kifejezetten fontos
- Igen, mindig sovány alapanyagokat használok, mind a tejtermékek, mind a húsok terén.
- Igen, általában odafigyelek arra, hogy alacsony zsírtartalmú termékeket vegyek, de néha azért becsúszik egy-egy zsírosabb falat.
Figyelsz –e arra, hogy főzéskor csökkentsd a felhasznált zsiradék mennyiségét?
- Nem, ez számomra nem kifejezetten fontos.
- Igen, a telített zsírok helyett növényi olajokat használok.
- Igen, igyekszem olyan konyhai technikákat alkalmazni, mint pl. a sütőzacskó, párolás vagy a wokban sütés, amikkel csökkenthetem a felhasznált zsiradék mennyiségét.
fattest
Off
Off
Off
0-0-1
0-1-0
0-1-0
1-0-0
0-1-0
0-0-1
1-0-0
1-0-0
0-1-1
0-0-1
8
5
Off
Off
Off