Teszt
Dolce vita – a cukor mára életünk részévé vált. Bár túlfogyasztása egészségügyi kockázattal jár, mégis nehéz megállni, hogy csak mértékkel kanalazzuk ételeinkbe és italainkba. Szerinted a cukortól édes az élet?
Szerinted van-e szüksége az emberi szervezetnek cukorra?
- Nem, mert csak hízik tőle az ember.
- Igen, a cukrok az életműködésekhez, mozgáshoz, szellemi teljesítőképességhez szükséges energiát biztosítják, de fontos szerepet játszanak a sejtek, szövetek, szervek felépítésében és működésében is.
- Igen, de csak minimális mennyiségben, nagyobb mennyiségben csak a sportolóknak van rá szükségük, akik a fizikai igénybevétel miatt gyorsan el is égetik.
Az alábbi alapanyagok közül melyeknek nincs természetes cukortartalma?
- cseresznye, banán, méz
- paradicsom, tej, zsíros sajt, búzacsíra
- csirkemell filé, uborka, tonhal
Melyik állítás igaz, ami a cukor kalóriatartalmát illeti?
- Cukrot csak nagyon odafigyelve szabad fogyasztani, mivel a leghízlalóbb tápanyag. 1 gramm cukor energiatartalma 15 kcal, míg a zsíré 9 kcal, a fehérjéké pedig 4 kcal.
- Bár a szervezetnek szüksége van cukorra, mégis mértékkel kell fogyasztani, hiszen 1 g cukor energiatartalma kb. 4 kcal. Érdekes viszont, hogy 1 g fehérje energiatartalma is hasonló, 4 kcal, míg a zsíroké jóval magasabb, kb. 9 kcal grammonként.
- Az édesszájúaknak szerencséje van, mert a cukor energiatartalma nagyon alacsony, csak 2 kcal grammonként.
Szerinted lehet ugyanolyan édes ízt elérni kevesebb cukor hozzáadásával, adalékanyagok és alternatív édesítőszerek használata nélkül?
- Nem, ez fizikai képtelenség.
- Nem, csakis édesítőszerekkel, amikből kisebb mennyiség is hasonló édes ízt eredményez.
- A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a cukorszerkezet megváltoztatásával ez lehetséges.
Mit nevezünk hozzáadott cukornak?
- Csak azt, amikor otthon megcukrozom az ételeket-italokat.
- Azt a cukrot, amit az élelmiszerek előállításakor adnak az alapanyagokhoz, vagy amit te magad használsz fel ételek, italok ízesítéséhez.
- Kizárólag az a cukor, ami a gyártási folyamat során kerül a termékekbe.
Mi a hozzáadott cukor szerepe az élelmiszerekben?
- Természetesen az édes íz.
- Amellett, hogy édesít, hatással van az ételek állagára is.
- A cukor az ízük mellett befolyásolja az ételek állagát, textúrát és színt ad, nagyobb mennyiségben pedig természetes módon tartósít.
Szerinted jó-e, ha a reggeli tartalmaz szénhidrátot?
- Igen, ráadásul cukor legyen az, mert az édes reggelitől jobb lesz a kedvem, és jól felpörgök tőle.
- Nem, teljesen felesleges, reggelire sok rostot és fehérjét kell enni.
- Igen, mert többek között ez biztosítja a napindításhoz szükséges energiát, és a szellemi teljesítőképességhez - mint a tanulás vagy a koncentráció - is szükséges.
Figyelsz-e e a cukorfogyasztásod mértékére?
- Igen, amellett, hogy vásárláskor is odafigyelek az élelmiszerek cukortartalmára, otthon is igyekszem minél kevesebb hozzáadott cukrot használni.
- Nem, édesszájú vagyok, és nem tartom fontosnak a cukorcsökkentést.
- Igen, próbálom mindenből a csökkentett cukortartalmú, vagy cukormentes verziót venni.
sugartest
Off
Off
Off
0-1-0
0-0-1
0-1-0
0-0-1
0-1-0
1-0-1
0-0-1
1-0-1
4
7
Off
Off
Off