Cukorral édes az élet?

Teszt

Úgy tűnik, még nem töltötted ki a tesztet.
Klikkelj az alábbi gombra és teszteld tudásod!

Te nagyon jól tudod, hogy mennyire édes az édes élet! A cukrok táplálkozásunk fontos részét képezik, üzemanyagként működnek sejtjeink számára.

Tisztában vagy azzal, hogy míg a cukor a szervezet számára nélkülözhetetlen, túlzott fogyasztása kerülendő. Ha teheted, figyelsz a napindító étkezésre, bár tudjuk, hogy ez a reggeli rohanásban nem mindig könnyű : )

A mértékletes fogyasztáshoz figyelj továbbra is ételeid cukortartalmára a sütés-főzés és a vásárlás során is!

További érdekességekért, hasznos tudnivalókért olvasd el kapcsolódó cikkeinket!

Ha kiváncsi vagy a részletes eredményedre, kattints az alábbi gombra!

Alakul már az édes élet! Nagyszerű, hogy egyre tudatosabban figyelsz az alapvető tápanyagok bevitelére, ezek között is a cukorra.

A többi fontos tápanyaghoz hasonlóan a cukroknál is érdemes figyelned, hogy mennyi az annyi. A termékeken megjelölt napi ajánlott beviteli érték jó iránymutató ehhez. Emellett figyelj arra, hogy kevesebb hozzáadott cukorral készítsd/fogyaszd az ételeket, italokat.

A WHO jelenlegi ajánlása szerint a hozzáadott cukor mennyisége egy átlagos felnőtt fogyasztását tekintve kb. 10 kockacukornak felel meg.

Emellett ne feledkezz meg a napi ötszöri étkezés fontosságáról sem! Nem véletlenül kérdeztünk rá, hogy reggelizel-e : ) A napindító reggeli persze nemcsak a szénhidrátok szempontjából fontos. Kövesd tematikus cikkeinket, ahol körbejárjuk a tápanyagokat, és segítünk, hogy tudatosabb vásárló légy.

További érdekességekért és hasznos tanácsokért olvasd el kapcsolódó cikkeinket!

Ha kiváncsi vagy a részletes eredményedre, kattints az alábbi gombra!

Hűha, neked aztán tényleg édes az élet : ) Bár az édes ízek preferenciája már magzati korban kialakul, és a cukrok fontos energiaforrásai szervezetünknek, azért a mértékletesség itt sem árt!

A WHO ajánlása szerint a hozzáadott cukorfogyasztás egy átlagos felnőtt fogyasztását tekintve maximum napi 200 kcal, azaz 50 g cukor, ami kb. 10 kockacukornak felel meg!

A hozzáadott cukrok mennyiségéről tájékozódhatsz a termékek csomagolásán, az otthon elkészített édes finomságoknál pedig figyelj a mértékre. Ha szeretnéd csökkenteni a konyhádban a felhasznált cukor mennyiségét, haladj lépésről lépésre, így könnyebben megszokod a kevésbé édes ízeket.

Hasznos tippekért, érdekességekért pedig olvasd el kapcsolódó cikkeinket!

Ha kiváncsi vagy a részletes eredményedre, kattints az alábbi gombra!

sugartest

KitKat húsvéti csokik