Hogyan sóztok ti?

Teszt

Úgy tűnik, még nem töltötted ki a tesztet.
Klikkelj az alábbi gombra és teszteld tudásod!

Kiemelkedő a tudásod a nátrium-kloridról, hétköznapi nevén a konyhasóról. Tudod, hogy só nélkül sem ételeink, sem szervezetünk nem működnek igazán, de a lényeg a mérték. Napi 5 gramm, azaz egy teáskanálnyi só bevitele épp elég.

Tudtad, hogy az európai lakosság sóbevitelének 70-75 %-a a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából, 10-15%-a pedig a főzés során hozzáadott sóból, vagy az asztali sózásból származik?

Vásárolj hát tudatosan továbbra is, és figyelj az otthoni sóhasználatra. További érdekességekért és receptekért kövess minket, mert hamarosan újabb sós érdekességekkel jelentkezünk. Addig is kattints kapcsolódó cikkeinkre!

Ha kiváncsi vagy a részletes eredményedre, kattints az alábbi gombra!

Sok jó választ adtál, de a mértékletességre a sózás kapcsán figyelj oda továbbra is! Napi nátriumbevitelünk csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, a szükséges 1,5-2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak felel meg, ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiség.

Ha már tudatosan figyelsz a saját és családod napi sóbevitelére, akkor érdemes még néhány praktikát bevetned. Próbáld ki milyen, ha erősebben fűszerezel, vesd be a zöldfűszereket is, főleg ha frissen tudod felhasználni őket!

Figyelj a sómennyiség csökkentésénél a fokozatosságra! Idő kell, míg megszokjátok, megszeretitek a kevésbé sós ízeket, de érdemes lépésről lépésre haladni!

Receptötletekért, fűszerajánlóért és további tippekért olvasd el kapcsolódó cikkeinket!

Ha kiváncsi vagy a részletes eredményedre, kattints az alábbi gombra!

Úgy tűnik, te aztán megadod ételeidnek a sava-borsát : ) Sózni, sót fogyasztani valóban szükséges, de fontos a mérték! 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak felel meg, ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiség. Ez a szakemberek által javasolt napi sóbevitel.

Az európai lakosság sóbevitelének 70-75 %-a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából, 10-15%-a pedig a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból adódik.

Vásárolj tudatosabban, és érdemes az otthoni sófogyasztási szokásaidat is átalakítani. Ne főzés közben sózz erőteljesen, várd ki, míg tányérba kerül az étel. Ha csökkenteni akarod ételeid sótartalmát, akkor a legjobb trükk a fokozatosság! Emellett érdemes többféle fűszerrel kísérletezni, amivel ízletessé teheted ételeiteket.

További érdekességekért és receptekért kövess minket, mert hamarosan újabb sós érdekességekkel jelentkezünk. Addig is olvasd el kapcsolódó cikkeinket a sóról, a fűszernövényekről és receptajánlónkat!

Ha kiváncsi vagy a részletes eredményedre, kattints az alábbi gombra!

 

salttest