Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Csupa sajtos, színpompás rakott krumpli, ahogy a vegák is imádni fogják

Próbáltad már így a töltött burgonyát?

Sütőtökös rizottó, a szezon slágere

Hát, ha valami nagyon jól áll a rizottónak, az a sütőtök. Vagy a sütőtöknek a rizottó? Döntsd el te!

Sütőtök rizottó recept


Hozzávalók

fél sütőtök megpucolva, felkockázva
200 g rizottó rizs
2 db MAGGI Zöldségleveskocka 1,5 l alapléhez
1 dl fehérbor
1 db közepes hagyma apróra vágva
2 púpozott ek reszelt parmezán sajt + 2 ek a tálaláshoz
4 ek olívaolaj
2 ek vaj (hideg)
só, bors ízlés szerint
 

1. A kockákra vágott sütőtököt forgasd össze egy kevés olívaolajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig, amíg megpuhul.

2. Közben a MAGGI Tyúkhúsleves kockából készíts 1,5 l alaplevet, amit folyamatosan tarts forrón. A rizottó készítésnél nagyon fontos, hogy az alaplé mindig forró legyen.

3. Vastag fenekű lábosban olívaolajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, majd öntsd rá a rizst, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd üvegesre, de ne várd meg, míg a rizs ténylegesen pirulni kezd. Amikor üveges, tegyél rá 1 ek vajat, majd jöhet rá kb. 1dl fehérbor.

Fontos, hogy rizottót mindig rizottó rizsből főzd!

4. Amikor a fehérbor elfőtt, kezdd el hozzá adagolni az alaplevet. Egyszerre mindig csak kevés alaplevet adj hozzá, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzd. Amikor elfőtte a levet, adagolj hozzá újra alaplevet (mindig kb. 1 merőkanállal). Ezt addig ismételd, míg a rizs „al dente”-re fő, nem lesz málósan puha, de már nem is kemény. 

5. Amikor a rizs al dente, keverd bele a sült sütőtök kb. 2/3-át. Pürésítheted is a tököt, így még krémesebb lesz a rizottó. 

6. Sózd, borsozd, de csak óvatosan, mert az alaplé már eleve fűszeres. 

7. Vedd le a tűzről, keverj hozzá 1 ek hideg vajat, és 1-2 ek reszelt parmezánt. Hagyd állni egy percet, ekkor lesz igazán krémes a rizottó.

Eheted „magában”, parmezánnal megszórva, de nagyon finom egy pár szem pirított gombával, vagy pirított zsályalevéllel a tetején. Ha pedig valami nagyon különlegeset szeretnél, készíts hozzá sült camambert sajtot!

 

Nestlé tippünk
Ha szereted a rizottót, „hamis” gombás rizottó receptünket is imádni fogod, amiben a konyhádból is ismerős alapanyagokból készült, megújult receptúrájú MAGGI krémlevesek főszerephez jutnak.