Uborka szendvics

Lecsó egy kicsit másképp

Könnyű, habos brokkolifelfújt

Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom ez a klassz brokkoli felfújt. Kisétkezésekre, köretnek, de akár főételnek is kiváló.

A brokkoli ásványi anyag- és vitamintartalmát tekintve említésre méltó a benne található C-vitamin, kálium, kalcium és a magnézium miatt. Érdemes frissen fogyasztani, de 1-2 napig eláll a hűtőben is.

 

Ha mégsem tudod pár napon belül felhasználni, forrázd le, és utána tedd el a mélyhűtőben. A fagyasztott brokkoli is remek alapanyag.

 

Brokkoli felfújt recept (~150 kcal/adag)

Hozzávalók (4 adaghoz)

1 fej brokkoli rózsáira szedve, roppanósra főzve
2 ek liszt
2 dl tej
1 ek vaj
2 tojás
1 Maggi Zöldségleves kocka
1l víz
5 dkg reszelt sajt
só, bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint

 

  1. Dobd a Maggi Zöldségleves kockát 1 liter forrásban levő vízbe, majd tedd bele a rózsáira szedett brokkolit, és főzd addig, míg megpuhul, de nem lesz túl puha.
  2. Amíg a brokkoli fő, a vajat kis lábasban olvaszd fel, szórd bele a lisztet, és pirítsd egy-két percig.
  3. Lassan, folyamatos kevergetés mellett add hozzá a tejet, főzz belőle sűrű mártást. (Célszerű kézi habverőt használni ehhez a művelethez.)
  4. Amikor a mártás elkészült, keverd bele a reszelt sajtot, majd fűszerezd ízlés szerint.
  5. Keverd a langyosra hűlt mártásba a tojások sárgáit. A tojásfehérjéket csipet sóval verd kemény habbá, majd óvatosan ezt is keverd a mártáshoz.
  6. Muffin formákat kenj ki vajjal, tedd beléjük a roppanósra főtt brokkoli darabokat, és öntsd le őket a kész mártással úgy, hogy a formák ¾-ig legyenek tele.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára.