Kedves látogatónk!

A Nestlé Újrahasznosítási kisokos lapozáshoz kattints a kiadvány bal/jobb oldalára vagy használd a billentyűzet nyilait.

Az oldalakat ki is nagyíthatod – ehhez klikkelj a nagyítóra vagy nyomd le a 'space' billentyút (ezt követően a nyilakkal is mozgathatod a kinagyított oldalt).

1
Nestlé Újrahasznosítási kisokos
Mit is jelent a hulladékgazdálkodás?
Miért van szüksége az élelmiszeriparnak csomagolóanyagokra?
Hogyan csökkenthetjük mi magunk a hulladék mennyiségét?
Szelektív hulladékgyűjtés
Mit melyik kukába gyűjtsünk?
Hogyan segít a csomagolás a szelektív hulladékgyűjtésben?
Hogyan történik a műanyagok újrafeldolgozása?
Kérdések és válaszok
Mire valók a hulladékudvarok?
Újrahasznosítási kisokos

Újrahasznosítási kisokos

Gyakorlati tanácsok a felelős hulladékgyűjtéshez

Mit is jelent a
hulladékgazdálkodás?

Az Európai Unióban egy átlagos fogyasztó évente 4,8 tonna hulladékot termel.*

2015-ben az Európai Bizottság az Európai Unió fenntartható gazdasági modelljeként a körforgásos gazdaság elvét irányozta elő, amely a természet körforgását veszi alapul. A cél az (amellett, hogy amennyire lehet, előzzük meg a hulladék keletkezését), hogy a keletkező hulladékot máshol erőforrásként tudjuk hasznosítani.

Az anyagok állandó körforgásában semmi nem vész el, csak átalakul és újrahasználódik, ez segít megóvni bolygónk természetes erőforrásait. Ez csak úgy lehetséges, ha nemcsak csökkentjük a hulladék mennyiségét, hanem hasznosítjuk a maradékot is, azaz elősegítjük a rendelkezésre álló termékek és anyagok minél többszöri (újra)felhasználhatóságát.

Csomagolóanyagok

A legnagyobb kihívást a hulladékgazdálkodás terén a műanyagok jelentik, hiszen ezeket legnehezebb visszaforgatni a gazdaságba. Kína után Európában és a NAFTA országaiban állítják elő a legtöbb műanyagot.** A műanyaghulladékok nagy része a háztartásokból és az élelmiszeriparból kerül ki, elsősorban csomagolóanyagok formájában. Ezért az EU által kitűzött cél, hogy 2025-re az összes csomagolási hulladék 65%-a újrafeldolgozásra kerüljön, és hogy a műanyag palackok legalább 25%-ban újrahasznosított alapanyagból készüljenek.

* Forrás: Eurostat

** Forrás: PlasticsEurope 2018

Miért van szüksége az élelmiszeriparnak csomagolóanyagokra?

Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a műanyagból készült csomagolóanyagok használata teljesen felesleges. Bár több esetben valóban megspórolhatóak lehetnek, az is igaz, hogy az olyan hosszabb ellátási lánccal bíró termékek esetén, mint a kakaó és a kávé, a műanyag fóliák, többrétegű kombinált csomagolóanyagok (pl. Tetra Pak®) jelentősen megnövelhetik az élelmiszerek eltarthatóságát.

Például, míg nagyanyáink idejében a frissen fejt tej csak pár napig volt fogyasztható, addig a feldolgozás- és csomagolástechnológia fejlődésével manapság több hétig is friss marad.

A kidobott élelmiszerek bomlása során jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz (pl. metán) keletkezik és jut a környezetbe. A csomagolások fontos szerepet tölthetnek be az élelmiszerpazarlás megállításában, hiszen ha hosszabb ideig tartható el egy termék, akkor nagyobb valószínűséggel kerül elfogyasztásra.


Ugyanakkor sajnos tény, hogy az élelmiszerpazarlás mértéke növekszik Európában; Magyarországon, a háztartásokban, fejenként 68 kg élelmiszer-hulladékot termelünk egy évben,* melynek fele a feleslegesen megvásárolt vagy elfelejtett, lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszerekből származik.

Az élelmiszerpazarlást számtalan tényező befolyásolja, a fogyasztói hozzáállástól kezdve a csomagolások típusán és mennyiségén keresztül az értékesítési gyakorlatokig.** Ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében az élelmiszeripari gyártók feladata, hogy folyamatosan fejlesszék a termékeiket és a csomagolásaikat. Ez azt is jelenti, hogy bár az élelmiszer-előállítás folyamatán belül a csomagolóanyagok közül a műanyag csomagolások előállítása az egyik legkevesebb szén-dioxid-kibocsátással járó eljárás,*** ahol a csomagolóanyag elhagyása nem megoldható élelmiszerbiztonsági okokból, ott olyan megoldásokra van szükség, melyek lehetővé teszik az újrafelhasználást vagy az újrafeldolgozást.

* Forrás: Nébih

** Forrás: Zero Waste Europe

*** A műanyag csomagolások által meggátolt szén-dioxid-kibocsátás mértéke akár ötszöröse is lehet annak, amit a műanyag csomagolás gyártása során felhasználtunk. Forrás: The impact of plastics on life cycle energy consumption and greenhouse gas emissions in Europe. Denkstatt 2010.

Hogyan csökkenthetjük mi magunk a hulladék mennyiségét?

A hulladékok mennyiségének csökkentésére több lehetőségünk is van. A legeredményesebbek akkor lehetünk, ha ezeket együtt alkalmazzuk a hétköznapokban.

Csökkentés Reduce

A hulladékmentesség kulcsa magának a hulladék termelésének megelőzése, csökkentése (Reduce). A felelős gyártók a környezettudatos terméktervezés (ökodizájn) során figyelembe veszik a termék különböző életszakaszaiban jelentkező környezeti hatá- sokat, hogy az adott termék végül a lehető legkisebb környezeti lábnyommal rendelkezzen. Vásárlásnál érdemes a termék teljes élettartamát figyelembe venni – a felhasznált nyersanyagok előállításától a termék újrafeldolgozásáig –, hogy a tényleges környezeti hatását, úgynevezett környezeti lábnyomát felmérjük, és így a megfelelő döntést hozhassuk meg. Csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van, és ne dobjuk ki a régi, de használható darabokat.

Újrafelhasználás Reuse

A termékek újrahasználata (Reuse) hatékony módszer lehet élettartamuk megnyújtására, hisz egyre több terméket, csomagolást terveznek és gyártanak úgy, hogy azok újra és újra használhatók legyenek. A csomagolás újrahasználatának egyik formája, ha azt a fogyasztótól visszagyűjtik; például a színes üvegek betétdíj ellenében történő visszaváltása is ilyen. De természetesen az is újrahasználatnak minősül, ha a befőttesüvegeket otthon lekvárfőzéskor újra felhasználjuk.

Újrafeldolgozás Recycle

Az újrafeldolgozás (Recycling) maga a hulladék anyagában történő újrahasznosítása. Az ilyen eljárások során a hulladékokat anyaguk szerint különválogatva másodlagos nyersanyagként dolgozzák fel, és – akár ugyanolyan, akár teljesen új funkciójú – új terméket állítanak elő belőle. A rendelkezésre álló alapanyagok és technológiák miatt azonban erről érdemes részletesebben beszélni.

Így néz ki az újrahasznosított műanyag-granulátum

Tudtad?

A szelektíven gyűjtött PET-palackokat így hasznosítják újra: a műanyagot ledarálják, majd az ebből készült golyócskákat újabb PET-palackok gyártásához használják fel.

Az újrafeldolgozás során a műanyag élettartama megnő, és mivel a másodlagos nyersanyagok felhasználásával kevesebb elsődleges nyersanyagra van szükség, csökken a hulladéktermelés mértéke.

A magas minőségű PET-palackokból ismét palack, fólia vagy virágláda készülhet, illetve poliészter szál ruházathoz, szőnyegekhez. Élelmiszerrel érintkező csomagolás vagy termék csak megfelelő minőségi jellemzőkkel rendelkező hulladékból készülhet. A PET-ből gyártott termékek döntő hányadát a mai napig a textiliparban hasznosítják.

Következő fejezet: Szelektív hulladekgyűjtés

Szelektív
hulladekgyűjtés

Az újrafeldolgozás előfeltétele a szelektív hulladékgyűjtési rendszer hatékony működése. Ahhoz, hogy hulladékot újra lehessen hasznosítani, az eltérő anyagú hulladékokat külön-külön kell gyűjteni, így a fémet, az üveget, a műanyagot, a papírt, a szerves eredetű, illetve veszélyes hulladékot, de a lomot, a textil-, az elektromos- és elektronikai hulladékot is.

Míg egyes európai országokban, például Németországban, az összhulladék több mint 60%-át dolgozzák fel újra és komposztálják, addig Magyarországon ez az arány csupán 35%.**

Az FKF Nonprofit Zrt. adatai alapján a közszolgáltatás keretében begyűjtött hulladékok esetében a teljes fővárosi összegyűjtött hulladék mindössze kb. 10%-a kerül szelektíven begyűjtésre. A közszolgáltatás keretében szelektíven begyűjtött hulladékfajták közül a műanyag és fém begyűjtésénél a hulladék kb. 50%-a háztartási vagy más, nem újrahasznosítható szemét, aminek nem ott a helye, ahova dobták. A papír, az üveg és a kerti zöldhulladék csak minimális mennyiségben tartalmaz idegen (nem odavaló) anyagokat.

A fém és az üveg a legkönnyebben és leghatékonyabban újrafeldolgozható, hiszen ezek egyszerűen beolvaszthatóak és minőségvesztés nélkül, újra és újra hasznosíthatók. Válogatásnál például különszedik a PET-palackokat, a vasat, az alumíniumdobozokat és az üveget is.

A többrétegű, kombinált anyagú italos kartondobozok (pl. tejes, gyümölcsleves Tetra Pak®) is külön kerülnek, ezeket szétáztatják, hogy a papírt az alumíniumtól és műanyagtól szétválasztva újra lehessen hasznosítani.

A nem újrafeldolgozható maradékot végül vagy szemétlerakóban helyezik el, vagy elégetik. A hulladékégetés nem a legkörnyezetbarátabb megoldás, azonban bizonyos esetekben az égetőbe került hulladék elégetésekor hőt és energiát is termelnek, ami így visszaforgatható.

Nem öntik össze!

A szelektív hulladékgyűjtéssel szemben felmerülő talán leggyakoribb kifogás, hogy a szemétszállítók a hulladékot végül úgyis összeöntik. A hulladékszállítók azonban NEM öntik össze a szelektíven gyűjtött hulladékot; nem érdekük, hiszen bevételük az újrafeldolgozható anyagokból származik. A legtöbb helyen különrekeszű kukásautóval szállítják el a hulladékokat. Ahol nincs erre lehetőség, ott zsákokba gyűjtik a különböző anyagú hulladékokat, és minden esetben utóválogatják.

Megéri elöblíteni!

A kiürült fém- és műanyag csomagolásokat, flakonokat (ketchup, üdítő, joghurt stb.) elég mosogatóvízben elöblíteni, vízzel megtöltve összerázni. A gyors öblítés nem jelent vízpazarlást: a csomagolóanyagok előállításához jóval több vizet használnak el a gyártás során. Az öblítés elsősorban higiéniai okokból, illetve a gyűjtés és válogatás hatékonyságának növelése érdekében fontos.

Tudtad?

Ki kell mosnom a mosóporos, szappanos tégelyeket is, mielőtt a hulladékgyűjtőbe dobom?

Igen. Ne csak az étellel szennyezett csomagolásokat, tartályokat öblítsük el, mielőtt a hulladékgyűjtőbe helyezzük, hanem minden olyan dobozt, flakont stb., amely valamilyen anyag tárolására szolgált. Erre higiéniai okokból, valamint a többi újrafeldolgozható anyag (pl. papír) szennyeződésének elkerülése miatt van szükség.

Mi a helyzet azokkal a többrétegű, kombinált anyagú tejes, gyümölcsleves italosdobozokkal (pl. Tetra Pak®), amelyeknek műanyag a teteje?

Budapesten ezeket is a papírkonténerbe kell helyezni, a kupakokat pedig a műanyaghulladékba. Az ország más részein azonban több helyen a műanyaghulladékok közé kell gyűjteni, ezért minden esetben a helyi hulladékkezelő szolgáltatónál kell érdeklődni.

Mi a helyzet a fémbelsejű fóliákkal (pl. egyes csokoládépapírok)? Miért nem lehet ezeket újrahasznosítani?

Ezek összetett csomagolásnak, úgynevezett kompozitnak minősülnek, ami azt jelenti, hogy gyártásuk során több különböző anyagot ragasztanak össze. Ezek utólagos szétválasztása gazdaságilag és technológiailag nem megoldható, így sem műanyagként, sem fémként nem hasznosíthatók újra, a vegyes hulladék közé kell dobni.

Miért kell lecsavarni a kupakokat, mielőtt kidobom a flakonokat, ha ezek is műanyagok? Mi történik ezekkel?

A kupakok sok esetben a palackoktól, flakonoktól eltérő műanyagból készülnek, ezért máshol, más technológiával dolgozzák fel őket (és pl. rekesz, vödör készül belőlük).

*A közszolgáltatás keretében begyűjtött hulladék esetében, az FKF Nonprofit Zrt. adatai szerint.

** Forrás: Eurostat

Következő fejezet: Mit melyik kukába gyűjtsünk?

Mit melyik kukába
gyűjtsünk?*

* Bizonyos hulladéktípusokat (pl. síküveg, hungarocell) a hulladékudvarokban kell leadni. Ezekről mindig a helyi közszolgáltatónál érdemes érdeklődni.

Papír alapú hulladék

Újság, könyv, tiszta csomagolópapír, összehajtott papír- és kartonpapírdobozok, füzetek, hullámpapírok, irodai papírhulladék, telefonkönyvek, szórólapok, reklámkiadványok. Budapesten ide gyűjtjük az italos (pl. a tejes és gyümölcsleves) kartondobozokat is. A műanyag kiöntő részt nem kell eltávolítani róluk, elég, ha csak a kupakot dobjuk a műanyagok közé!

Mi nem gyűjthető szelektív hulladékgyűjtőbe?

Zsíros, szennyezett, ételmaradékos papírok (pl. pizzásdoboz), hőpapírok (blokk, nyugta), közlekedési jegyek, sorszámok, indigó, faxpapír, használt egészségügyi papír (zsebkendő, szalvéta, betét), pelenka, műanyagborító és egyéb összetett anyagok, vagy olyan műanyag réteggel bevont papírcsomagolások, mint az elviteles kávéspohár.

Műanyag és fém alapú hulladék

Műanyag: ásványvizes, üdítős stb. PET-palackok elöblítve és kilapítva, és ezek lecsavart kupakjai, elöblített tejfölös és joghurtos poharak, szennyezetlen műanyag szatyrok, tasakok (pl. genoterm), fóliák, buborékfólia, elöblített flakonok (pl. samponos, mosószeres), PET, HPDE, LPDE, PP jelzésű műanyagok (bővebben itt). Fém: kiöblített és kilapított konzerves dobozok (pl. állateledel), üdítős, sörös fém- és alumíniumdobozok, alufólia, fém zárófedelek és kupakok (pl. bébiétel, befőtt), evőeszközök, gemkapocs, tűzőgép tűje.**

Mi nem gyűjthető szelektív hulladékgyűjtőbe?

Kazetta, CD, műanyag játékok, fogkefe, fémbelsejű fóliák (pl. csipszeszacskók, csokipapírok), habtálcák, hungarocell, ételmaradékokkal vagy vegyszerrel szennyezett, elöblítetlen műanyag és fémdobozok, gyógyszereslevél. Az úgynevezett lebomló műanyagok sem gyűjthetők a többi műanyaggal együtt!

** Ahol van szürke és sárga kuka is, ott külön gyűjtjük a műanyagot és a fémet. Ha csak sárga kuka van, ott a két anyagot együtt gyűjtjük.

Színes üveghulladék

Színes öblösüvegek: borosüveg, pezsgősüveg, sörösüveg, röviditalos üveg.

Fehér üveghulladék

Átlátszó öblösüvegek: befőttesüveg, bébiétel, italosüveg (bor, rövidital stb.).

Mi nem gyűjthető szelektív hulladékgyűjtőbe?

Síküvegek (ablaküveg, tükör), villanykörte, szemüveg, neoncső, hőálló üvegtál, porcelán, kerámia, orvosságos és veszélyes anyagokat tartalmazó üvegek.

Mire figyeljünk?

A szelektíven gyűjtött hulladékot minden esetben öblítsük el!
Mindig kupak és fedő nélkül, azokat lecsavarva dobjuk ki a hulladékot a szelektív gyűjtőkbe!
A kartondobozokat, műanyag palackokat és flakonokat összelapítva dobjuk ki!
A szemeteskocsik rakterének akár háromnegyedét fel lehetne szabadítani, azaz ennyivel több szemetet tudnának egy körben elszállítani, ha a palackokat mindenki összenyomva dobná ki!
A kidobásra szánt papírokat ne műanyag zacskóban dobjuk ki, és ne kössük át madzaggal vagy műanyag zsineggel!

Hogyan segít a csomagolás a szelektív hulladékgyűjtésben?

A csomagolásokon szereplő jelölések segítenek eligazodni az adott termék és a csomagolás környezeti lábnyomát, így az újrafeldolgozhatóságát illetően is.

A Möbius-szalagként emlegetett körbefutó nyíl jelentése önmagában csak annyi, hogy a termék újrahasznosításra alkalmas. Egyáltalán NEM jelenti azt, hogy a termék újrahasznosított anyagból készült, vagy hogy az újrahasznosítás mindenképpen megtörténik; utóbbi feltétele a megfelelő újrafeldolgozási és szelektív hulladékgyűjtési rendszer megléte és használata. Amennyiben a szalag közepén egy százalékos értéket és anyagjelölést is találunk, az arra vonatkozik, hogy a termék mekkora részben származik újrahasznosított alapanyagokból és a csomagolás mely anyagára vonatkozik mindez.

A Green Dot (Zöld Pont) jelölés a hulladékgyűjtési, különválogatási és újrafeldolgozási megoldásokkal foglalkozó európai Extended Producer Responsibility (kiterjesztett gyártói felelősség) védjegye, és azokban az esetekben tüntetik fel a csomagoláson, ha a gyártó pénzügyi hozzájárulással támogatja a hulladék visszagyűjtését és újrafeldolgozását. Önmagában nem számít környezetvédelmi címkének és nyilatkozatnak.

A Tidyman, azaz Kukásember jelölés arra hívja fel a figyelmet, hogy ne szemeteljünk, hanem a megfelelő helyen gyűjtsük azt. Csak olyan csomagoláson használható, amely nem újrahasznosítható. Möbius-szalaggal együtt nem használható.

Újrafeldolgozással kapcsolatos szöveges nyilatkozatok, kijelentések a csomagoláson

A fogyasztó szempontjából talán ezek a legfontosabbak, hiszen egyértelműsítik, hogy miként bánjunk a csomagolással. Ezek a szöveges nyilatkozatok tartalmazzák, hogy a csomagolás mely része újrahasznosítható (és ha így külön kell választani a csomagolás többi részétől). Akkor kerülnek a csomagolásra, ha elérhető az adott anyag szelektív gyűjtése és újrafeldolgozása. A Möbius-szalaggal együtt is szerepelhet. Például így:

Szöveggel: "A csomagolás újrafeldolgozható papírból készült."

Hasonlóképpen, amennyiben egy termék részben újrafeldolgozott alapanyagból készült, mindig fel kell tüntetni a csomagoláson, hogy mekkora mértékben. Ez az információ azonban nem arra nézve ad útmutatást, hogy az adott csomagolást melyik hulladékgyűjtőbe dobjuk!

Melyik műanyag újrafeldolgozható?

Azt, hogy az adott műanyag csomagolás újrafeldolgozható-e, meghatározza, hogy pontosan milyen műanyagról beszélünk. Nem mindegyik típus újrafeldolgozására létezik technológia, vagy lehet, hogy a hulladéktípus begyűjtésére és utóválogatására nincs kiépítve infrastruktúra, de az is előfordulhat, hogy a feldolgozás nem gazdaságos, vagy az anyag adottságai miatt nem megoldható.

A csomagolási háromszögben feltüntetett számok csupán csak azt jelölik, hogy a termék vagy a csomagolás melyik típusú műanyagból készült. Ez az úgynevezett PIC kód (Packaging Identification Code), melynek alapján hét műanyagtípust különböztetünk meg.

Figyeljünk arra, hogy ezek közül csak a zölddel jelöltek az újrafeldolgozhatók, a többi nem!

PET polietilén-tereftalát HDPE/PE-HD nagy sűrűségű polietilén LDPE/PE-LD kis sűrűségű polietilén PP polipropilén
PVC polivinil-klorid PS polisztirol EGYÉB

Tudtad?

Mennyire hihetőek a "100% lebomló" kijelentések a csomagolásokon?

Ha lebomló csomagolásról van szó, a címkén meg kell jelölni, hogy a csomagolás mely és mekkora része bomlik le a nemzetközi szabványokban meghatározott időn belül és körülmények között. A "100% lebomló" kijelentések ezért mindig gyanúsak, hiszen nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy csomagolás minden része a meghatározott idő hosszát és a feltételeket figyelembe véve teljesen lebomlik.

Mi a teendő, ha egy csomagolás különböző újrafeldolgozhatóságú részekből vagy különféle alapanyagokból áll?

Amennyiben egy csomagolás két- vagy többféle műanyagból áll, azt néhány – de nem minden – esetben feltüntetik a csomagolás különböző részein. Például a törlőkendő műanyag csomagolásán 7-es, a műanyag adagolófedélen pedig 5-ös jelzés látható. Ebben az esetben a csomagolást, ha lehetséges, szét kell szedni, és az újrafeldolgozható részt a megfelelő szelektív gyűjtőbe, a nem újrafeldolgozható részt pedig a kommunális hulladékgyűjtőbe dobni. Ha a szétszedés nem lehetséges, akkor sajnos a csomagolás vegyes hulladéknak minősül, és a kommunális gyűjtőbe kell dobni.

Hogyan történik a műanyagok újrafeldolgozása

Manapság egyre több termék előállításához használnak fel újrafeldolgozott műanyagot, melyek megvásárlásával szintén hozzájárulhatunk a körforgásos gazdaság hatékony működtetéséhez.

A műanyagok újrafeldolgozása során elsősorban csomagolóanyagokat (fóliát, tálcákat, fedeleket és palackokat) állítanak elő, de készülhetnek belőle más, kevésbé magas minőségű műanyag használati cikkek is (pl. kerti bútorok, kültéri burkolat, közlekedési táblák).

Az újrafeldolgozás leggyakoribb fajtája az úgynevezett mechanikus feldolgozás. Ez alatt a műanyaghulladék tisztítását, újraolvasztását, valamint feljavítását értjük, melyek olyan gépiesített folyamatok során történnek, mint a darálás, az öblítés és a mosás, a szétválasztás, a szárítás, az újragranulálás és a formázás.

Egy PET-palack gyártásánál átlagosan 10-15%-ban használnak fel regranulátumot Magyarországon, azaz ekkora az újrafeldolgozott anyagok aránya egy palackban. Az Európai Unió célkitűzéseivel összhangban a cél ennek az aránynak a folyamatos növelése – nemcsak a PET-palackok, hanem minden műanyag csomagolás gyártása során.

A mechanikus újrafeldolgozás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás kevesebb mint 20%-a a vadonatúj műanyagok gyártásánál keletkező összes szén-dioxid mennyiségének. Így a 100%-os rPET-palackok előállítása jelentős mértékben járul hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

A Nestlé 2019 nyarán Európában elsőként Belgiumban vezetett be olyan PET-palackot, mely 100%-ban újrafeldolgozott PET-ből készült, és amely maga is 100%-ban újrafeldolgozható.

Tudtad?

A szétválogatás során helyenként infravörösfény-alapú azonosítási technikát használnak a kézi válogatás helyett, mely nem minden esetben alkalmas a lehetséges szennyeződések és a sötét színű csomagolások kiszűrésére. Ezért érdemes elkerülni a sötét színű (lila, fekete) műanyag csomagolású termékek fogyasztását és használatát, még akkor is, ha a csomagolás elvileg újrafeldolgozható!

Európán belül az összes műanyag iránti kereslet 7,1%-át teszi ki a PET iránti igény; ez összesen 3,5 millió tonnának felel meg. Becslések szerint Európában az összes PET 57%-át gyűjtik vissza, de az újrafeldolgozás aránya ennél kisebb. Jelenleg az átlátszó és világos színű (kék és zöld) palackok újrafeldolgozására van mód Európában, a nem áttetsző és thermoform palackokat nem dolgozzák fel újra.*

*Forrás: Mechanical Recycling of Polymers for Dummies

Az újrafeldolgozás lépései a PET-palackok példáján:

Műanyaghulladék

A hét különböző műanyaghulladék-fajta közül csak azokat dobjuk a szelektív gyűjtőbe, amelyek a lakossági szelektív hulladékgyűjtés keretében újrafeldolgozhatók (1–PET, 2–HDPE, 4–LPDE, 5–PP)!.

Begyűjtés

A műanyagokat begyűjtik a házaknál elhelyezett szelektív kukákból vagy átlátszó zsákokból és a gyűjtőszigetekről, hulladékudvarokból.

Szétválogatás

A beérkező műanyaghulladékot először kézileg szétválogatják. Eltávolítják a műanyagok közé keveredett egyéb hulladékot, elsőként a fémet, mivel ez megrongálhatja a feldolgozóüzem berendezését. A papírszennyeződés kiválogatására helyenként rostálókat és ventillátorokat használnak, melyek arra is alkalmasak, hogy a nem szilárd műanyagokat (pl. fóliákat) kiszórják. A műanyagokat nemcsak szilárdság alapján, hanem az újrafeldolgozott termék minél jobb minősége érdekében szín szerint is szétválogatják. Végül a műanyagokat alapanyaguk típusa szerint is szétválogatják.

Mosás, tisztítás

Eltávolítják a címkéket, kupakokat, tetőket, és áztatással leoldanak minden felszíni szennyeződést. A PET-palackok esetében ez már összedarált állapotban történik, így ennek az állomásnak a végén már tiszta darálékot kapunk.

Összedarálás, sajtolás

A megtiszított darálékot először megolvasztják, majd összepréselik, végül kis, pár milliméter átmérőjű golyókká szemcsézik, melyet regranulátumnak hívunk.

Regranulátum felhasználása

A PET alkalmas arra, hogy az újrafeldolgozást követően ismét jó minőségű csomagolóanyagot (fóliát, tálcákat, palackot) vagy textilrostokat (takaró, pulóver, szőnyeg) állítsanak elő belőle. Az rPET (újrafeldolgozott PET) alkalmazásánál az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal előírásait veszik figyelembe, hogy az újrafeldolgozott csomagolóanyag alkalmas legyen élelmiszerrel történő érintkezésre.
Következő fejezet: Mire valók a hulladékudvarok?

Mire valók a hulladékudvarok?

Mit dobhatunk oda?

A hulladékudvarokban nagyobb mennyiségű műanyag, papír, fém és üveg leadására van lehetőség. Ugyanakkor vannak hulladékfajták, melyeket csak a hulladékudvarokban tudunk leadni! Az alábbi hulladékfajtákat minden budapesti hulladékudvarban átveszik:

Hungarocell(tiszta, golyósszerkezetű polisztirol csomagolások)
A veszélyes, illetve speciális kezelést igénylő hulladékok:
→ Elektromos kis- és nagygépek (mosógép, hűtő, fúró, hajszárító, stb.) és elektronikai hulladék (számítógép, tv, hifi, telefon stb.)
→ Használt sütőolaj és flakonja, fáradtolaj és flakonja
→ Fénycsövek é világítótestek
→ Szárazelemek és hordozható kisakkumulátorok, gépjárműindító akkumulátorok

Budapesten az alább felsorolt hulladékfajták csak az erre kijelölt hulladékudvarokban adhatók le, nem mindegyikben. Ezek listája a www.fkf.hu oldalon elérhető. A fővároson kívül mindig a helyi közszolgáltatónál kell érdeklődni!

Olajszűrők, fékfolyadék, fagyállófolyadék, növényvédő és veszélyes tisztítószerek jól lezártan, csomagoltan beszállítva
Építésihulladék (veszélyes hulladékot nem tartalmazó sitt)
Lom (nagydarabos, veszélyes hulladékot nem tartalmazó hulladék)
Zöldhulladék (lehullott lomb, lenyírt fű)
Gumiabroncs-hulladék (csak személyautó)
Festékhulladék és göngyölege

Mit teszünk mi?

Több más élelmiszeripari céghez hasonlóan a Nestlé is csatlakozott azon törekvéshez, hogy 2025-re minden csomagolását újrafeldolgozhatóvá vagy újrafelhasználhatóvá tegye. Tudjuk azonban, hogy a 100% nem elég a műanyagszennyezés problémájának megoldásához. Az alternatív csomagolási megoldások fejlesztése mellett azon dolgozunk, hogy biztosítsuk a hulladékmentes jövőt az elkövetkező nemzedékek számára, és partnereinkkel és a lakossággal együttműködve felelős vállalatként szélesebb körben is felhívjuk a figyelmet ennek fontosságára.

Létrehoztuk Svájcban a Nestlé Csomagolástechnikai Intézetet, mely elsősorban az újrafeldolgozható, biológiai úton lebomló vagy komposztálható polimerek, funkcionális papír, valamint a műanyag csomagolóanyagok újrafeldolgozhatóságát növelő új csomagolási koncepciók és technológiák kutatásával és megvalósításával foglalkozik.

Tudtad?


Már létezik 100% ban újrafeldolgozott PET- ből készült csomagolás. A Nestlé a belga VALVERT ásványvíz 1,5 literes kiszerelésű csomagolását teljes mértékben újrafeldolgozott PET-ből készíti, és az használat után is 100%-ban újrafeldolgozható.


Szerencsen gyártják a 100% újrafeldolgozható papírcsomagolású NESQUIK All Natural kakaóitalport.

Következő fejezet: Kérdések és válaszok

Kérdések és válaszok

Tényleg le kell venni a műanyag flakonokról, PET-palackokról a címkét, mielőtt kidobom őket a szelektív tárolóba?
Nem szükséges, mert a feldolgozás során a címkéket el fogják távolítani a csomagolóanyagokról. Viszont nagyon fontos, hogy kilapítva tegyük a szelektív gyűjtőbe!
Mi a helyzet a fóliabevonatos papírral? Ha a többrétegű papír italosdobozokat szét tudják szedni, a levesporos tasakot miért nem?
Tetra Pak®-os csomagolásnak van akkora piaci értéke, hogy megérje rá újrafeldolgozó rendszert kiépíteni. Azonban csak a papírt tudják belőle feldolgozni, a fém és műanyag energetikai hasznosításra, azaz égetésre kerül.
Hova dobjam a régi CD-ket, DVD-ket?
A CD-k és DVD-k 99%-ban polikarbonátból (PC) készülnek, mégsem dobhatók a műanyagos szelektív gyűjtőbe. Ennek elsődleges oka, hogy újrahasznosításuk Magyarországon nem megoldható, mert a gyártás során a polikarbonát lemezre kerülő fényvisszaverő alumínium- rétegre (fémgőzölés) és a karcvédő lakkbevonatra egyelőre nincs felkészülve az itthoni technológia. A CD-k és DVD-k alumíniumbevonatú polikarbonátból készülnek, s nem minősülnek veszélyes hulladéknak (legkevésbé elektronikai hulladéknak). Jelenleg egy cég foglalkozik a lemezek újrahasznosításával. További információ: hwdrecycling.hu
Hova kerüljenek a régi sminkeszközök (pl. szempillaspirál)?
A kommunális hulladékgyűjtőbe.
Miért nem készülnek minden esetben újrahasznosítható anyagból a műanyag csomagolások?
Az első és legfontosabb lépés az egyszer használatos műanyag termékek visszaszorítása lenne. Az, hogy egy adott anyag újrahasznosítható-e, mindig függ a mindenkori gazdasági, technológiai és infrastrukturális háttértől. Ha egy adott műanyag előállítása sokkal olcsóbb, akkor a gyártók gyakran azt választhatják a költséghatékonyság érdekében, ez viszont ellentétes lehet a hulladékgazdálkodási rendszer adottságaival.
Hogyan lehetek biztos benne, hogy egy öblítéssel kimostam a zsírt a joghurtos pohárból? Mennyi vizet érdemes használni, milyen alaposan öblítsek?
Törekedjünk arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe kimosott, kiöblített hulladékot dobjunk. A kiöblítés legoptimálisabb esetben a mosogatóvízben történhet, így egy csepp vizet sem folyatunk el feleslegesen. A kiöblítés a szagok kialakulása és a kézzel válogatók higiéniai szempontja miatt fontos, ezért nem kell tökéletesen tisztára mosni. A lényeg, hogy ne folyjon, büdösödjön.
Mi a helyzet a felvágottas- és sajtostálcákkal, amelyek a legtöbbször kétfajta műanyagból állnak?
A legtöbb esetben ezekről az anyagokról nem lehet tudni, hogy pontosan milyen műanyagból készülnek, így feldolgozásuk sem megoldott. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy újrahasznosítható-e, akkor is inkább helyezzük el őket megfelelően a szelektív gyűjtőbe, maximum utóválogatás során kiválogatják őket.
Miben dobjam ki a szemetet a szelektív gyűjtőkbe? Használjak műanyag szemeteszsákot vagy lebomló zsákot?
Amennyiben megfelelően kiöblítve, szárazon tároljuk a szelektíven gyűjtött hulladékot, nincs szükség külön szemeteszsákra, így akár zacskó nélkül is átönthetjük egyik kukából a másikba.
Mi a szerves hulladékok kezelésének legjobb módja?
A háztartási hulladék jelentős része szerves, lebomló anyag (pl. ételmaradékok), melyet ahelyett, hogy a kommunális hulladékgyűjtőbe dobnánk, érdemes komposztálni. A komposztálás egyszerűen megoldható házilag is, de több kerületi intézmény is kínál erre lehetőséget, így érdemes az önkormányzatoknál érdeklődni. Található pár központi komposztpont a fővárosban, illetve a Humusz Szövetség rendszeresen tart képzéseket is, hogy a háztartásokban megfelelő tudással és eszközökkel vághassunk bele a komposztálásba. Lakásban is van lehetőség komposztálni (pl. gilisztakomposzttal). További információ: komposztalj.hu
Mik pontosan a gyűjtőszigetek, hulladékudvarok?
Budapesten a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés keretében fém-, papír- és műanyaghulladékot gyűjtenek a kék és sárga fedelű kukákban. Helyenként ezeket átlátszó szemeteszacskókba szétválogatva gyűjtik. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek a közterületen elhelyezett sárga, kék, szürke, fehér és zöld színű kon- ténerek, melyeket az önkormányzatokkal történő megállapodások alapján igyekeznek úgy elhelyezni, hogy minden (fővárosi) lakos számára elérhetők legyenek. Ezek a fém-, papír- és műanyaghulladékok gyűjtése mellett színes és fehér üveghulladékok gyűjtésére is alkalmasak. A hulladékudvarok zárt hulladékátvevő helyek, melyeket szakképzett személyzet működtet, és ahol a háztartásban szelektíven gyűjtött hulladék a fővároson belül díjmentesen leadható. Ezen felül bizonyos speciális kezelést igénylő hulladékfajtákat és veszélyes hulladékot csak itt gyűjtenek be.
Miért nem dobhatom a gyógyszeresleveleket és fiolákat a szelektív hulladékok közé, és akkor mit tegyek velük?
Amennyiben a csomagolásban még található gyógyszer, úgy azt a gyógyszertárakban kell leadni, ugyanis veszélyes hulladéknak minősül. A gyógyszereslevelek összetett csomagolásnak számítanak (műanyagra ragasztott fém réteg), újrafeldolgozásuk nem megoldott, ezért vegyes (kommunális) hulladéknak minősülnek. Az egynemű papír- és műanyag csomagolás szelektíven gyűjthető.
Honnan tudom, ha egy termék újrahasznosított? Miképp bizonyosodhatok meg róla, hogy újrahasznosított anyagból készült terméket veszek?
Jobb esetben a csomagoláson feltüntetik, hogy milyen százalékban készült az adott termék vagy csomagolás újrafeldolgozott alapanyagból. Az újrahasznosított papír barnásabb színe miatt könnyen megkülönböztethető. Ránézésre az újrahasznosított műanyag a feldolgozás miatt kevésbé homogén.
1 / 10