Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Kóstoltad már ezeket a gluténmentes álgabonákat?

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Tésztaimádók, rizskedvelők figyelmébe ajánlva

Szereted a tésztát és a rizst? Nem kell lemondanod róluk csupán azért, mert jelentős a szénhidráttartalmuk. A különböző tészta- és rizsköretek mértékkel beilleszthetők az egészséges étrendbe.

Fontos a rost


A teljes kiőrlésű tészták és a barna rizs – magas élelmi rosttartalmuknak köszönhetően – jótékonyan hatnak a bélrendszerre. Fogyasztásukat követően kevésbé éhezel meg, mintha fehér lisztből készült tésztát, illetve fehér rizst ennél, emellett vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is jelentősebb.
 

A gabonafélék – főképp a teljes értékűek – jó forrásai a B-vitaminoknak (kivéve a B12-vitamint), amelyek többek között az idegrendszer megfelelő működéshez szükségesek, és a folátnak, amely létfontosságú a vérképzéshez.


Keményítő-különbségek


A durumbúza lisztjéből készült tésztaféléket valamint a basmati rizst szintén érdemes előnyben részesíteni táplálkozásodban. A bennük található keményítő, emésztés során lassabban bomlik le, mint a hagyományos búzalisztből készült tészták, illetve más rizsfajták esetében – a testtömeg-karbantartás szempontjából ez pozitívumként említhető.

 

Ügyelj a főzési időre! A mérsékelten megfőtt (al dente) tészta, a teljesen puhára főttnél lassabban emeli meg a vércukorszintet, ezért kedvezőbb egészségedre nézve.