Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Feszül a gyerek hasa? Emésztési problémái vannak? Ezek lehetnek a leggyakoribb okok és megoldásaik

Székrekedés gyermekkorban? Mi áll a háttérben és hogyan segíthetünk rajta?

Tápláló reggeli iskola előtt

Iskolába indulás előtt általában nagy a rohanás, kapkodás. Fordítsatok mégis időt és energiát arra, hogy a gyerekek egyenek reggelit, megéri

Bár sokak számára nem fér kétség ahhoz, hogy a nap nem indulhat reggeli nélkül, még mindig sokan nem reggeliznek. A gyerekekre nézve még nagyobb jelentőséggel bír, hogy a hét minden napján megfelelő összetételű reggelihez jussanak az akár 12 órás éjszakai nem-evést követően.

Egy megfelelő összetételű reggelivel biztosítható, hogy a gyerekek vércukorszintje az éjszakai „éhezést” követően az optimális szintre kerüljön. Ez azért is fontos, hogy meglelően tudjon teljesíteni az iskolában.
 

A reggelinek a napi energiaszükséglet körülbelül 20%-át javasolt biztosítania, amit egy kiegyensúlyozott étrend részeként nem pótolhat a többi étkezés. 


Miért fontos reggelizni?


Azon felül, hogy a megfelelő fizikai erőnléthez elengedhetetlen a megfelelő tápértékű napkezdés, gyermekek körében végzett kutatások pozitív összefüggést találtak a reggelizés és az olyan kognitív működések, mint a figyelem, a memória vagy a problémamegoldás között is.

Az is bizonyított tény, hogy a reggelizők körében kisebb eséllyel alakul ki elhízás. Ennek egyik oka, hogy a reggeliző és rendszeresen étkező gyermekek teltségérzete kiegyensúlyozott a nap folyamán, amivel elkerülhető a hirtelen jelentkező, főként esti farkaséhség, illetve a napközben gyorsan beszerezhető nassolnivalók fogyasztása.

Az elmúlt években egyre nagyobb méreteket öltő, egyre korábbi életkorban jelentkező cukorbetegség kialakulásának esélye is csökkenthető a kiegyensúlyozott reggelizéssel. Ez a pozitív hatás pedig az elhízás elkerülésének és egyéb befolyásoló tényezőknek (pl. a megfelelő vércukorszint, vérzsírszintek) köszönhető.

Iskolás korban még a szülő felelőssége, hogy mi kerül reggel az asztalra vagy a hátizsákba, ami gyakran fejtörést okozhat, így cikkünk második részében adunk néhány tippet, miből állhat össze egy ideális reggeli!