Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Miért jó a mediterrán étrend?

Így szárítunk mi! 2. rész

Szárított termékek a konyhádban

A jó minőségű szárított termékeknél elvárás, hogy vízzel érintkezve, gyorsan felvegyék azt a folyadékmennyiséget, amelyet az élelmiszer friss állapotban tartalmazott volna. Így visszanyerik az eredetihez hasonló állagukat, alakjukat. 

A háziasszonyok is gyakran alkalmazzák ezt a technikát a konyhában, például a mazsolát kevés vízbe áztatva újra megduzzad, állaga puhább lesz. Így készülnek a szárított zöldségeket tartalmazó kész levesporok, alapok és egyéb konyhai termékek is. 

 

Miért előnyös a szárítás?

Ne ess abba a hibába, hogy a félkész ételek vitamin és tápanyagtartalmát a friss kerti zöldségéhez hasonlítod. A friss zöldségek fogyasztása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozásban, de nem szabad elfelejteni, hogy a zöldségeket legtöbbször főzve, sütve vagy párolva készíted el. Nem véletlenül, hiszen az élelmiszerek feldolgozásának is számos előnye van. A különböző feldolgozási módszereknek hála, a szezonális zöldségfélékhez egész évben hozzájuthatsz. A különböző aromák megőrzésére is van mód, bár a szárítás során ezek nagy részben átalakulnak, de sokszor így még kellemesebb érzékszervi tulajdonságokkal találkozhatsz, például számos szárított fűszer esetében is.

 

A szárítással tartósított konyhai termékek nagy segítséget nyújtanak a konyhában, megkönnyítve azok munkáját, akik számára fontos a zöldségfogyasztás, de szükségük van az ételek előkészítésén, hámozásán, tisztításán megspórolt időre.

 

Ne feledkezz meg az élelmiszerek biztonságáról!

Nem csak a kényelem és a gyorsaság jelentik a feldolgozott termékek előnyét. Az élelmiszerek biztonságos fogyasztásához is hozzájárulnak. Az élelmiszerek feldolgozásának, így a szárításnak is alapvető célja, hogy megakadályozza a romlást okozó baktériumok elszaporodását.

 

Nestlé tippünk
Próbáld ki a Maggi finom, új krémleveseit, melyek szintén szárításos technológiával készültek, és nem tartalmaznak tartósítószert. Ha finom levesbetéten gondolkozol, akkor pedig olvasd el kapcsolódó cikkünket is!