Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ebéd gyorsan, egyszerűen: Rakott csirke, ahogy még nem próbáltad

Ezt az ijesztően egészséges fogást az utolsó pillanatban is összedobhatod

Sütőtökös pite - édesen és sósan

Gyors ebédnek és vendégvárónak is megsütheted, ráadásul rögtön egy édes és egy sós receptet is mutatunk! Ha ügyesen dekorálod, Halloweenre is telitalálat!

A sütőtök több szempontból hálás alapanyag. Viszonylag jó áron kapható, sokáig eláll, és enyhén édeskés íze miatt sós és édes fogásokat is egyszerűen készíthetsz belőle. Minden a fűszerezésen múlik. Az már csak hab a tortán, hogy kalóriatartalma alacsony, míg antioxidáns tartalma magas. Szintén jelentős a sütőtök rost és C-vitamin tartalma, a benne levő béta-karotin pedig a szervezetben A-vitaminná alakul.
Úgyhogy tényleg érdemes vele kísérletezni, és rendszeresen fogyasztani.

Húsos-sütőtökös pite

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
20 dkg darált hús
3 ek olaj
½ sütőtök
½ dl tej
1 ek MAGGI Pikáns fűszerkeverék
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma összezúzva
Kb. 2 cm gyömbér lereszelve
kevés friss petrezselyem a díszítéshez
só, bors ízlés szerint

  1. A sütőtököt hámozd meg, vágd kb. 2 cm-es kockákra, kend meg nagyon vékonyan olajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben süsd, míg krémesre puhul. Ez kb. 25 perc
  2. Amíg a tök a sütőben sül, serpenyőben, kevés forró olajon pirítsd meg hagymát és a fokhagymát, majd öntsd rá a darált húst. 
  3. Mikor a hús kifehéredett, szórd rá a MAGGI fűszerkeveréket, és alaposan keverd el. Rendszeres kevergetés mellett süsd, amíg a hús átsül, leve elfő, de azért még szaftos marad. Sót ne adj a húshoz, a fűszerkeverék már tartalmazza.
  4. Ha kész a sütőtök, tedd turmixgépbe, sózd, borsozd, reszeld bele a gyömbért, adj hozzá kb 1/2 dl tejet és turmixold krémesre. Ha nem elég krémes, kevés vízzel vagy tejjel segíthetsz rajta.
  5. Egy kerek tepsi vagy piteforma aljába terítsd ki a tésztát úgy, hogy a széleken felhajtod.
  6. Öntsd bele először a húst, majd a tetejére egyengesd el a sütőtök pürét. 
  7. 180 fokos sütőben süsd, amíg a tészta szélei szép aranybarnák lesznek.

 

Ha tetszik a recept, és Halloweenre is megsütnéd, könnyen dekorálhatod az ünnep hangulatában: sajtból vágj ki szemet, orrot és vicsorgós szájat, és olvaszd a pite tetejére!

 

Fahéjas-vaníliás sütőtökös pite

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
½ sütőtök
1 dl tejszín
1 db tojás
1 kk fahéj
1 ek vanília aroma (vagy 1 vaníliarúd belseje)
8 dkg cukor
½ narancs reszelt héja
csipet só
NESQUIK csoki szirup a díszítéshez

 

  1. A sütőtököt hámozd meg, vágd kb. 2 cm-es kockákra és 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben süsd, míg krémesre puhul. Ez kb. 25 perc
  2. A tészta és a szirup kivételével az összes hozzávalót keverd krémesre. Ha nem elég selymes, adj még hozzá tejet vagy tejszínt.
  3. Egy kerek tepsi vagy piteforma aljába terítsd ki a tésztát úgy, hogy a széleken felhajtod.
  4. Öntsd bele a sütőtökös tölteléket.
  5. 180 fokos sütőben süsd, amíg a tészta szélei szép aranybarnák lesznek.
  6. Vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni. 

 

Ezt a változatot is tudod Halloween stílusban dekorálni, ha miután kihűlt, rajzolsz neki szemet, orrot, szájat NESQUIK csokiszirupból.