Uborka szendvics

Lecsó egy kicsit másképp

Retek hidegen-melegen

Tavaszi nagy kedvencünk a piros retek. És nem is gondolnád, milyen változatosan felhasználható. Na, most figyelj!

Igen, azt mindannyian tudjuk, hogy szendvicsek mellé nyersen karikákra szelve, vagy kockázva fantasztikus. Aki követ mindket, azt is tudja, hogy sült retek is szuper finom. De vajon mit tartogat még számunkra ez a cuki kis piros golyó?

Amellett, hogy finom, szép, és a tavasz egyik első hírnöke, azért is szeretjük, mert a retek energiatartalma igen alacsony (15kcal/100g), viszont vitamin- és ásványianyag tartalma annál említésre méltóbb. Van benne kálium, C-vitamin és folsav is, emellett számos pozitív élettani hatása ismert. 

Egy szó, mint száz, érdemes fogyasztani minél többször: nyersen magában, salátában, köretnek. 
Mutatunk egy pár klassz hónapos retek receptet is:


Szendvicskrém retekből


Pirítósra, de akár sült húsok, halak mellé is kiváló ez a zöldségkrém

Hozzávalók (4 adaghoz)
1 ek olaj vagy vaj
2 szál újhagyma felkarikázva
1 csokor zsenge piros retek felszeletelve
6-7 dkg krémes túró 
só, bors ízlés szerint
1 kk MAGGi Ízvarázs – Sok Zöldséggel
1 ek balzsamecet 
 

  1. A hagymát olajon pirítsd üvegesre, majd add hozzá a retket, és pár perc alatt pirítsd meg, add hozzá a fűszereket. 
  2. Öntsd turmixgépbe, add hozzá a túrót és a balzsamecetet, és turmixszold simára. Ha nem elég krémes, adj hozzá egy kevés natúr joghurtot, vagy tejfölt.

 

Joghurtos retek saláta

 

Ez a saláta sültek, és grill fogások mellett méltó ellenfele lehet a hagyományos tejfölös uborkasalátának! 

Hozzávalók
2 dl görög joghurt
1 csokor koriander (ha nem szereted, vagy nem találtál a piacon, helyettesítheted petrezselyemmel is)
2-3 menta levél felaprítva
2-3 szál újhagyma karikákra vágva
1 ek citromlé
1 ek olívaolaj
2 csokor vékony karikákra vágott piros retek 
só, bors ízlés szerint


A joghurtot keverd össze a citromlével és a hagymával, majd add hozzá a retket, és a friss zöldfűszereket, majd locsold meg olívaolajjal.

Ha szereted a pikáns ételeket, szórhatsz bele egy kevés szárított chilit is.

 

Grillezett retek

 

Ez igazából a sült retek alternatívája. Rádásul más zöldségekkel (cukkini, édesburgonya, padlizsán) is működik. Ha pedig igazi színkavalkádot szeretnél, süss többféle zöldséget egyszerre.

Szóval, ehhez a nagyon finom és gyönyörű fogáshoz nem kell mást tenned, mint a megmosott retek golyókat mérettől függően félbe vagy negyedbe vágni, enyhén megolajozni, sózni, és sütőpapírral bélelt tepsin 220 fokon kb. 5-10 percig sütni. A végére a grillfokozatot is bekapcsolhatod.

 

Az apróra vágott zöldségeket úgy tudod kevés olajjal egyenletesen bevonni, ha egy kis nejlonzacskóba teszed őket, rájuk locsolsz 1 ek olajat, majd a zacskót a zöldségek felett szorosan összefogva addig rázod, forgatod, míg a zöldégeket egyenletesen befedi az olaj.