Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Fedezzétek fel együtt a konyhát

Mit tanulhat a konyhában a kamasz?

Mit tanulhat a konyhában az óvodás?

Gyakorlatilag mindent. A kisebbeknek a konyha, az edények, az alapanyagok a tapasztalás széles tárházát nyújtják. Engedd őket felfedezni, fogni, belenyúlni, ott, ahol ezt biztonsággal megtehetik. 

Az anyagok hőmérséklete, textúrája, a feldolgozásuk, igazi készségfejlesztő foglalkozás. Engedd őket keverni, borsót pirgálni, meggyet magozni. Sok ehhez hasonló tevékenységet már az egész kicsik is ügyesen csinálnak szülői felügyelettel.


Az alapanyagok megismerése mellett sokat beszélgessetek főzés közben. Mi, miből készül, honnan jön a tojás, a tej, a zöldség. Mit szerettek, és miért? Már ilyenkor megjegyzik, hogy finom a magos kenyér is, a zöldségek frissen sokszor a legjobbak, a húsok közül a kevésbé zsírosat főzd inkább.


Pár ötlet kicsiknek

  • Önts langyos és hideg vizet két fazékba, tegye bele bátran a kezét a kisgyerek, beszéljetek a hőmérsékletről, arról melyik vízzel mit kezdtek (a hidegbe hámozzuk a zöldségeket, a langyos vizet öntjük a tésztákba… stb.). Már itt hívd fel a figyelmét a forró víz okozta balesetekre!
  • Nyúljon bele a lisztbe, cukorba, zabpehelybe, mielőtt felhasználjátok! A mosogató felett ér egyszer (esetleg kétszer) belefújni egy csipetnyi lisztbe, garantált a jókedv utána.
  • Egyszer direkt leejthettek a földre egy tojást, csak hogy lássák, miért bántok velük óvatosan! Persze előtte letehetsz egy tálcát, hogy ne legyen nagyobb takarítanivaló a kelleténél.