Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Fedezzétek fel együtt a konyhát

Mit tanulhat a konyhában a kamasz?

Mit tanulhat a konyhában a kisiskolás?

Közösen sütni, főzni nagy kaland. A gyerekek különösen értékelik, ha megbízol bennük, és segíthetnek. Vond be őket, amikor csak lehet

A kisiskolások a legjobb kukták


Az iskolás gyerekek általában boldogan segítenek, ha felnőttes tennivalóban lehet részt venni. Ha olyat főztök, amit szeretnek, akkor főleg könnyű bevonni őket. Ennél a korosztálynál a kislányok és a kisfiúk is szívesen segédkeznek még.
A hangsúly ilyenkor már a miérteken és a hogyanokon van. Mit, miért vásároltatok, hogyan készíthetitek el, és miért jó, ha ezt fogyasztjátok. Az iskolás korosztály már ügyesen bánik a habverővel, a sodrófával, a pogácsa szaggatóval, kipróbálhatják a legtöbb eszközt. Az éles, szúrós kések, hústűk, a mixerek, a robotgépek még nem tartoznak ide!


Velük kész környezetismeret a főzés, már sokszor ők mondanak érdekességeket az alapanyagokról, amikkel dolgoztok. Kisiskolásokkal már lehet olyan komoly dolgokról is beszélgetni, mint az egészséges étrend, a környezet védelme, a tudatos táplálkozás. Mesélj főzés közben családi történeteket, érdekességeket a konyhai tennivalókról. Menet közben fontos, hogy a számukra kijelölt feladatokat önállóan végezhessék, és mindig dicsérd meg őket!


Könnyű gyakorlatok iskolásoknak:

  • Kis matekgyakorlást is bevethetsz, hiszen megszámolhatják hány tojásra, mennyi lisztre vagy hány szelet húsra lesz szükség, nagy örömmel fogják használni a mérleget és a mérőpoharat is!
  • Tegyél fel kérdéseket! Kérdezd ki őket, mit tudnak, mit gondolnak az alapanyagokról (mi honnan származik, hogyan dolgozták fel), mi jut eszükbe egy-egy receptről, ettek-e ilyet korábban, például az iskolában)!