Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Mennyei pásztorpite

Egyszerűen elkészíthető egytálétel, amit imádni fog az egész család. Igazi téli finomság az egész családnak!

A pásztorpite, angolul Shepherd’s pie egy jellegzetes, több száz éves brit egytálétel, az angol konyha egy jellegzetes fogása. Egyszerű alapanyagokból, könnyen elkészíthető, nem kell órákig a tűzhely mellett állni, és nagyon finom. Mivel tulajdonképpen egy zöldséges darált húsból és krumpliból készült rakottas, a gyerekek is nagyon szokták szeretni. Próbáljátok ki ti is!

 
Pásztorpite recept


Hozzávalók
A húsos raguhoz:
50 dkg darált hús (sertés, marha, birka)
1 tk Maggi Húsvarázs ételízesítő
2 dl forró víz
5 dl paradicsompüré
1 fej vöröshagyma felaprítva
2 gerezd fokhagyma összezúzva
2 sárgarépa lereszelve
15 dkg zöldborsó
1 ág friss rozmaring aprítva (vagy 1 tk őrölt rozmaring)
2 ág kakukkfű aprítva (vagy 2 tk őrölt kakukkfű)
1 tk Worchestershire szósz
1 dl száraz vörösbor
3-4 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint
 
A krumplipüréhez:
50 dkg burgonya
5 dkg margarin
1,5 dl tej
2 tojás sárgája
só, bors ízlés szerint
10 dkg reszelt sajt
 

  1. A raguhoz az aprított vöröshagymát olajon pirítsd üvegesre, add hozzá a reszelt sárgarépát, zöldborsót és a fokhagymát, és 1-2 percig pirítsd őket. 
  2. Ezután tedd a serpenyőbe a darált húst is, szórd rá a rozmaringot és a kakukkfüvet, pirítsd, amíg a hús kifehéredik. 
  3. Öntsd rá a paradicsomszószt, a vörösbort és a Worchestershire szószt, körülbelül 5 percig rotyogtatsd. 
  4. Add hozzá a 2 dl forró vízben feloldott Maggi Húsvarázs ételízesítőt, és főzd további 10 percig. Sózd, borsozd ízlés szerint. Ha kész, öntsd a ragut hőálló tál aljába.
  5. Közben a krumplit hámozd meg, vágd kockákra, főzd meg sós vízben, majd amikor megpuhult, a víz leöntése után margarin és tej hozzáadásával készítsd belőle krumlipürét. Ízlés szerint sózd, borsozd, add hozzá a tojássárgákat és a reszelt sajt felét. Alaposan keverd össze, majd a húsos ragu tetején oszlasd el egyenletesen. 
  6. Szórd a tetejére a maradék sajtot, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára. (kb. 30 perc)