Melengető fűszerek - szegfűszeg
A szegfűszeg számos kedvelt étel és ital fűszere, melyek segíthetnek „átmelegíteni” bennünket a hidegebb napokon.
Az illatos szegfűszeg
Földünk legaromásabb növényeinek és legkeresettebb fűszereinek egyike a szegfűszeg. Az Indonéziából (Maluku-, más néven Fűszer-szigetekről) származó, örökzöld mirtuszféle, a szegfűszegfa ki nem nyílt, illatos virágbimbója, mely szárítva vörösesbarnává válik.
Már az ősi Kínában tudták, hogy frissíti a leheletet, ezért nem meglepő, hogy napjainkban is találkozhatunk a szegfűszeggel különböző szájhigiéniai termékek összetevőjeként. Baktériumellenes hatása a fűszer jellegzetes illatát adó – kisebb mennyiségben a fahéjban szintén megtalálható – eugenol hatóanyagnak tulajdonítható. Helyi érzéstelenítőként és fertőtlenítőként a fogászatban is alkalmazzák.
Többnyire egészben használják, de őrleménye is számos finomság ízesítője. Ajánlható különféle desszertek, befőttek, parfék, krémek, pudingok elkészítéséhez, és felhasználható levesekhez mártásokhoz, húsételekhez, savanyúságokhoz is.