Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Mit tegyünk, hogy az emésztésünk utazáskor is sínen legyen?

Tartsd kontroll alatt az emésztésedet!

Melengető fűszerek - szegfűszeg

A szegfűszeg számos kedvelt étel és ital fűszere, melyek segíthetnek „átmelegíteni” bennünket a hidegebb napokon.

 Az illatos szegfűszeg


Földünk legaromásabb növényeinek és legkeresettebb fűszereinek egyike a szegfűszeg. Az Indonéziából (Maluku-, más néven Fűszer-szigetekről) származó, örökzöld mirtuszféle, a szegfűszegfa ki nem nyílt, illatos virágbimbója, mely szárítva vörösesbarnává válik.

Már az ősi Kínában tudták, hogy frissíti a leheletet, ezért nem meglepő, hogy napjainkban is találkozhatunk a szegfűszeggel különböző szájhigiéniai termékek összetevőjeként. Baktériumellenes hatása a fűszer jellegzetes illatát adó – kisebb mennyiségben a fahéjban szintén megtalálható – eugenol hatóanyagnak tulajdonítható. Helyi érzéstelenítőként és fertőtlenítőként a fogászatban is alkalmazzák. 

 

Díszítsd a lakást szegfűszeggel! Egész narancsba szurkálj jó sűrűn szegfűszeg darabokat, és élvezd, ahogy az aroma átjárja a helységet. 


Többnyire egészben használják, de őrleménye is számos finomság ízesítője. Ajánlható különféle desszertek, befőttek, parfék, krémek, pudingok elkészítéséhez, és felhasználható levesekhez mártásokhoz, húsételekhez, savanyúságokhoz is. 

 

A szegfűszeg sok finom keleti hangulatú főétel és leves fűszere. Kóstold meg vietnami húslevesünket!