Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Mit tegyünk, hogy az emésztésünk utazáskor is sínen legyen?

Tartsd kontroll alatt az emésztésedet!

Melengető fűszerek - fahéj

A fahéj számos kedvelt étel és ital nélkülözhetetlen fűszere, melyek segíthetnek „átmelegíteni” bennünket a hidegebb napokon.

A trópusi területeken termő fahéj, szegfűszeg és gyömbér számos kedvelt étel és ital nélkülözhetetlen fűszere, melyek segíthetnek „átmelegíteni” bennünket a hidegebb napokon.

Télen is fahéj


A jellegzetes ízű, illatos fahéj a Ceylonban és Dél-Indiában őshonos örökzöld növény szárított kérge, amely egyike a legrégebben használt fűszereknek. Az ókori Egyiptomban nemcsak ízesítőként, de gyógyszerként, balzsamokba keverve, valamint füstölőként is alkalmazták. Akkoriban ára az aranyéval vetekedett.

Emésztési zavarok és puffadás elleni teakeverékek gyakori összetevője. Fokozza ugyanis az emésztőmirigyek működését, a gyomornedv elválasztását, emellett fertőzést gátló hatása is ismert. 
Rudakban, darabokban és őrölve egyaránt kapható. Hazánkban elsősorban gyümölcslevek, kompótok, gyümölcssaláták, sütemények, torták, fagylaltok ízesítésére használják, de lehet többek között hal, csirke és rizses ételek fűszere is.
 

Készíts köretnek fahéjas mazsolás rizst! A rizst egy kis olajon egy darab fahéjjal és mazsolával pirítsd 2 percig, majd főzd meg őket forrásban levő sós vízben. A fahéj darabot a főzés után dobd ki. Ha még fokoznád a hatást, egy csipet őrölt fahéjat is keverhetsz a rizsbe. Sült csirke, máj, vagy akár sült zöldségek mellé is kitűnő választás.


Fahéjjal való ízesítésnél mindenképpen jobb kerülni a nagyobb mennyiségeket. Különösen kisgyermekek és várandósság esetén figyelj a mérsékelt bevitelre!

 

Nestlé tippünk
Ha téli, különleges melengető italra vágysz, dobd fel a kávéd egy csipetnyi fahéjjal és tejszínnel! Kipróbálhatod extra fahéjjal csokis kávé receptünket is.