Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Tedd félre kicsit a fehér lisztet! 1. rész

Maltodextrin, glükózszirup, módosított keményítő - mihez kellenek?

Ha érdekel, hogy mit takarnak az élelmiszercímkén felsorolt fenti összetevők, akkor cikkünk épp neked szól!

A módosított keményítő, a maltodextrin és a glükózszirup mind a keményítő átalakításával nyert, abból származtatott anyagok, melyeket az élelmiszeripar széleskörűen felhasznál. A keményítő növények (pl. kukorica, búza, burgonya, stb.) tartalék tápanyaga, szénhidrát, amelynek felépítésében cukormolekulák vesznek részt.

 

Szénhidrátok más-más néven

A maltodextrin megtalálható töltő- és sűrítőanyagként édességekben, kényelmi termékekben, diétás ételekben, valamint ízhordozó anyagként is funkcionál. A glükózszirupokat alapvetően édesítőnek alkalmazzák például cukrászati termékekben, üdítő italokban.

A módosított keményítőt többek között sűrítőnek, stabilizálónak, emulgeálónak, kötőanyagnak vagy gélképzőnek használják mártásokban, levesekben, mélyfagyasztott ételekben, pudingporokban, stb. 

 

Határérték alatti gluténtartalma kapcsán az árpából vagy búzából készült glükózszirup, valamint a búzából előállított maltodextrin nem számít allergiát, illetve intoleranciát okozó anyagnak.

 

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!