Magvas gondolatok
Mik is az olajos magvak? Miért érdemes fogyasztani őket? Olvasd el cikkünkben
Az olajos magvak rendkívül gazdagok hasznos tápanyagokban, éppen ezért fontos elemei a kiegyensúlyozott étrendnek:
- Szénhidrát tartalmukat nagyrészt keményítő, illetve élelmi rostok teszik ki. Magas rosttartalmuk kifejezetten előnyös a kiegyensúlyozott táplálkozásban.
- Fehérjék szempontjából az olajos magvak kiemelkedő növényi fehérjeforrásaink, ebből adódóan például a vegetáriánus táplálkozást folytatók számára kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk.
- Az energiát adó tápanyagok közül 40-60%-ban tartalmaznak zsiradékot, mely arányaiban magas telítetlen zsírsavakat jelent. Előnyös zsírsavösszetételük csökkentheti a koleszterinszintet és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
- Bővelkednek ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt. Ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán és vas található bennük nagyobb mennyiségben. Gazdagok a B-vitamin - csoport tagjaiban, valamint az antioxidáns hatású E-vitaminban is.
Ha nem magában, akkor salátákra szórva mindenképp kedvelni fogod őket!