Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tervezd meg a heti menüt!

Így csökkentheted a zsírfogyasztást

Magvas gondolatok

Mik is az olajos magvak? Miért érdemes fogyasztani őket? Olvasd el cikkünkben

Az olajos magvak rendkívül gazdagok hasznos tápanyagokban, éppen ezért fontos elemei a kiegyensúlyozott étrendnek:
 

  1. Szénhidrát tartalmukat nagyrészt keményítő, illetve élelmi rostok teszik ki. Magas rosttartalmuk kifejezetten előnyös a kiegyensúlyozott táplálkozásban.
  2. Fehérjék szempontjából az olajos magvak kiemelkedő növényi fehérjeforrásaink, ebből adódóan például a vegetáriánus táplálkozást folytatók számára kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk. 
  3. Az energiát adó tápanyagok közül 40-60%-ban tartalmaznak zsiradékot, mely arányaiban magas telítetlen zsírsavakat jelent. Előnyös zsírsavösszetételük csökkentheti a koleszterinszintet és szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  4. Bővelkednek ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt. Ásványi anyagok közül magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán és vas található bennük nagyobb mennyiségben. Gazdagok a B-vitamin - csoport tagjaiban, valamint az antioxidáns hatású E-vitaminban is.
 Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyit és hogyan fogyassz belőlük, akkor jó mértékadó az összezárt markod – ebben pont elfér egy adag olajos mag!
Ha nem magában, akkor salátákra szórva mindenképp kedvelni fogod őket!