Fenyőtoboz desszert Chocapic gabonapehelyből

Almás-fahéjas pohárkrém, a leggyorsabb villámdesszert

Lepd meg őket morzsasütivel!

Egyszerű, de nagyszerű finomság a morzsasüti. Nem csak gyereknapra!

A morzsasüti – eredeti nevén crumble – egy brit eredetű édesség. Gyümölcsből és morzsás állagú tésztából áll, innen a neve. Elkészítése pofon egyszerű, viszonylag gyors, az eredmény pedig magáért beszél. Forrón és hidegen egyaránt finom.

Most az epres – almás morzsasüti receptjét osztjuk meg, de a crumble remekül működik más gyümölcsökkel is.

 

Az alaprecept tulajdonképpen a következő: Bármiféle gyümölcs (lehet friss, de mélyhűtött is, sőt akár befőttet is használhatsz) feldarabolva, megcukrozva, ízlés szerint fűszerezve (pl. fahéjjal, szegfűszeggel), a tetején pedig a liszt, cukor és hideg vaj egyvelegéből készült morzsa.

A lisztbe keverhetsz zabpelyhet vagy teljes kiőrlésű lisztet is, ilyenkor értelemszerűen a liszt mennyiséget a hozzákevert ”adalék” mennyiségével csökkentsd. A morzsát turbózhatod aprított magokkal, dióval, mandulával, ezáltal ropogósabb lesz, és könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe.

 

Epres - almás morzsasüti recept 

Hozzávalók (6 adag, 210 kcal/adag)

2 alma
30 dkg eper
1 citrom leve
15 dkg hideg vaj (+kevés a tepsi kikenéséhez)
15 dkg liszt (a mennyiség felét helyettesíthetjük zabpehellyel)
15 dkg cukor (lehet xilit) + 2 ek cukor a gyümölcsre
1 ek étkezési keményítő
1 ek Szerencsi kakaópor

 

  1. A sütőt melegítsd elő 200C fokra. Egy tepsit vagy hőálló tálat kissé vajazz ki.
  2. A gyümölcsöket darabold fel, szórd meg 2 ek cukorral, öntsd rá a citromlevet, és keverd össze a keményítővel. Szórd a tál aljára.
  3. A lisztet keverd össze a cukorral, és morzsold össze a lereszelt, vagy felkockázott hideg vajjal. Az így keletkezett tésztamorzsát a gyümölcs tetejére szórd.
  4. Addig süsd, amíg a teteje megpirul (kb. 40 perc), és a gyümölcsök sziruposan bugyognak.

 

Magában is nagyon finom, de vanília fagyival vagy vaníliás cukorral és kevés citromlével kikevert tejföllel tálalva fantasztikus.

 

Nestlé tippünk
Ha nem szeretnél a tészta elkészítésével bajlódni, készíthetsz "hamis" morzsasütit granolával. Epres-granolás morzsasüti receptünkből megtudhatod, hogyan.