Lepd meg őket morzsasütivel!
Egyszerű, de nagyszerű finomság a morzsasüti. Nem csak gyereknapra!
A morzsasüti – eredeti nevén crumble – egy brit eredetű édesség. Gyümölcsből és morzsás állagú tésztából áll, innen a neve. Elkészítése pofon egyszerű, viszonylag gyors, az eredmény pedig magáért beszél. Forrón és hidegen egyaránt finom.
Most az epres – almás morzsasüti receptjét osztjuk meg, de a crumble remekül működik más gyümölcsökkel is.
A lisztbe keverhetsz zabpelyhet vagy teljes kiőrlésű lisztet is, ilyenkor értelemszerűen a liszt mennyiséget a hozzákevert ”adalék” mennyiségével csökkentsd. A morzsát turbózhatod aprított magokkal, dióval, mandulával, ezáltal ropogósabb lesz, és könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe.
Epres - almás morzsasüti recept
Hozzávalók (6 adag, 210 kcal/adag)
2 alma
30 dkg eper
1 citrom leve
15 dkg hideg vaj (+kevés a tepsi kikenéséhez)
15 dkg liszt (a mennyiség felét helyettesíthetjük zabpehellyel)
15 dkg cukor (lehet xilit) + 2 ek cukor a gyümölcsre
1 ek étkezési keményítő
1 ek Szerencsi kakaópor
- A sütőt melegítsd elő 200C fokra. Egy tepsit vagy hőálló tálat kissé vajazz ki.
- A gyümölcsöket darabold fel, szórd meg 2 ek cukorral, öntsd rá a citromlevet, és keverd össze a keményítővel. Szórd a tál aljára.
- A lisztet keverd össze a cukorral, és morzsold össze a lereszelt, vagy felkockázott hideg vajjal. Az így keletkezett tésztamorzsát a gyümölcs tetejére szórd.
- Addig süsd, amíg a teteje megpirul (kb. 40 perc), és a gyümölcsök sziruposan bugyognak.
Ha nem szeretnél a tészta elkészítésével bajlódni, készíthetsz "hamis" morzsasütit granolával. Epres-granolás morzsasüti receptünkből megtudhatod, hogyan.