Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Karácsonyi menü gyorsan és egyszerűen 1.

Sütőtökös pite - édesen és sósan

Karácsonyi menü gyorsan és egyszerűen 2.

Igen, ez bizony lehetséges! Nem kell napokig a konyhában sürögni-forogni ahhoz, hogy egy klassz karácsonyi menüt elkészíts. 

Most egy olyan menüsort állítottunk össze, amiben nincs hal. Vannak benne viszont nagyon ízletes és ünnepi fogások, amik nem minden nap kerülnek az asztalra, elkészítésük mégsem igényel óriási rutint. Ja, és bár nem villámreceptek, viszonylag gyorsan össze tudod állítani őket. 

Francia hagymaleves pirítóssal

Lesz még ma elég hús az asztalon, nem kell, hogy a levesben is legyen! Amilyen egyszerűnek hangzik, annyira finom ez a hagymaleves, amit viszonlyag gyorsan el is tudsz készíteni. Inkább főzz egy nagyobb adagot, mert ebből biztosan mindenki repetázni szeretne majd!

Hozzávalók (4 személyre)
6 dkg vaj
4 db vöröshagyma
2 db salotta hagyma - helyettesítheted lilahagymával
3 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
1 ek cukor
1 l víz felforralva
1 MAGGI Marhahúsleves kocka
1 ek liszt
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
személyenként 2 szelet bagett megpirítva, vajjal vékonyan megkenve

  1. A vörös- és salotta hagymákat felezd el, majd vágd karikákra.
  2. Egy lábosban olvaszd fel a vajat, alaposan keverd el benne a cukrot, és hagyd egy kicsit karamellizálódni. 
  3. Dobd rá a hagymákat. Adj hozzá 1 tk sót, és közepes hőfokon, időnként kevergetve, párold, kb. 10-15 percig, míg a hagyma megfonnyad, és barnulni kezd.
  4. Add hozzá a zúzott fokhagymát, borsot, csipet frissen reszelt szerecsendiót, és pirítsd még 1 percig, míg a fűszerek illatozni kezdenek. 
  5. Szórd rá a lisztet, alaposan keverd el, piríts még 1 percig, majd öntsd rá a bort. Keverj rajta kettőt-hármat, majd öntsd rá a forró vizet és morzsold bele a MAGGI Marhahúsleves kockát
  6. Alacsony lángon főzd még 20 percet, míg összeérnek az ízek, közben kóstold meg, és sózd-borsozd, ha szükséges.
  7. Pirítóssal tálald.
Miután megfőtt a leves, adhatsz hozzá kb. 1 dl tejszínt is, ettől még selymesebb, lágyabb lesz az íze.

 

Rozé kacsamell sült zöldségekkel

A kacsamell igazi ünnepi alapanyag, készíts hát karácsonyra egy finom rosé kacsamellet! Ne félj, nem fog kiszáradni, mutatjuk a trükköt.
Érdemes a főzést a körettel kezdeni, mert annak több időre van szüksége és ki sem fog hűlni, ameddig elkészíted a kacsamellet.

Hozzávalók
1 bőrös kacsamell
só, bors, rozmaring ízlés szerint 
1 tk balzsamecet
1 db édesburgonya
2 db kisebb cékla
2 db burgonya
3 ek olaj
1 ek MAGGI Sültkrumpli fűszerkeverék

Sült zöldségek:

  1. Pucold meg a zöldségeket, vágd őket kockákra. 
  2. Tedd a zöldségeket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kend át őket vékonyan olajjal, és szórd rájuk a MAGGI Sültkrumpli fűszerkeveréket. 
  3. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 30-40 percig, míg mindegyik megpuhul, de nem lesz túl puha. A sütési idő függ attól is, hogy mekkora kockákat vágsz, így érdemes sütés közben ellenőrizni.

A kacsamell elkészítése:
Sütés előtt 2-3 nappal a kacsamellet tedd olajba, csipkedj rá rozmaring leveleket, takard le, és tedd hűtőbe.  

A sütéshez:  

  1. A kacsamell mindegyik oldalát kend be vékonyan balzsamecettel, bőrös oldalát egy éles késsel irdald be úgy, hogy a húsig ne vágj bele. 
  2. Egy serpenyőben hevíts fel pár csepp olajat, majd mikor az olaj forró, állítsd közepes hőfokra a tűzhelyet.
  3. Bőrös felével lefelé fektesd a serpenyőbe a kacsamellet. Süsd 2-3 percig az egyik odalán, majd fordítsd meg és 2-3 percig a másik oldalán. Sózd, borsozd, és szórd meg kevés rozmaringgal. 
  4. Ezután tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 8 percig.  

 

Honnan tudod, hogy tökéletesre sült a kacsamell? Érints össze a mutató és hüvelykujjadat, a másik kezed mutatóujjával nyomkodd meg az összeérintett hüvelykujjad alatti párnácskát. Ezután nyomkodd meg a kacsamellet is. Ha olyan az ellenállása, mint a hüvelykujj párnádnak, akkor jó smiley Igen, ez elég furán hangzik, de működik!  Csak vigyázzatok mert meleg wink

FONTOS
Soha ne szeld fel a húst közvetlenül miután kivetted a sütőből! Hagyd pihenni pár percet, különben szeleteléskor kiengedi magából az összes levet. Ha nem rögtön akarod tálalni, akkor is jobb, ha egyben hagyod, így sokkal puhább marad.

 

Mi legyen a karácsonyi desszert?

A hagyományos irány kedvelői valószínűleg a zserbóra szavaznak, nekünk viszont van egy tuti tippünk, ami szintén nagyon finom, abszolút a zserbó ízvilágát tükrözi, viszont sokkal gyorsabban elkészül. Ez pedig nem más, mint a fantasztikus zserbógolyó! Érdekel a recept? Kattints zserbógolyó cikkünkre, imádni fogod!

Ha mégis szeretnél valami torta-szerűt a vendégek elé tenni, próbáld ki ezt a szuper tiramisu receptet, amit akár előző nap is elkészíthetsz. Még jót is tesz neki, ha áll egy estét a hűtőben, jobban összeérnek az ízek. Ez az a desszert, ami akkor is elfogy, ha már mindenki jóllakott