Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Gombaleves kétféleképpen

2 fantasztikus nyári hideg leves

Karácsonyi menü 3. rész - Vegetáriánus ünnepi fogások

Ünnepi menüsorozatunkban ezúttal a vegetáriánusok számára állítottunk össze egy igazán alkalomhoz illő karácsonyi menüt.


Karácsonyi menü összeállításakor érdemes olyan ételt készíteni, ami kicsit eltér a szokványostól, ízvilágban, alapanyagok tekintetében is különleges, méltó dísze lesz az ünnepi asztalnak, ha már együtt a család. Olyan recepteket gyűjtöttünk össze, melyek tükrözik az évszak hangulatát és az ünnep melegét. 


Gesztenye krémleves recept


Hozzávalók 
2 csomag gesztenyemassza (cukrozatlan)
1 vöröshagyma felaprítva
1 kis zeller felkockázva
1,2 l víz
1 MAGGI Zöldségleves kocka
3-4 ek olaj
1 dl tejszín
egy kis darabka vaj
só, bors ízlés szerint
2 levél zsálya 
 

  1. A hagymát szeleteld apróra, olajon pirítsd üvegesre. Add hozzá a zellert, morzsold bele a zsálya leveleket, majd néhány percig forgasd át. 
  2. Vízzel öntsd fel, tedd bele a leveskockát, fedő alatt addig főzd, amíg a zeller megpuhul (kb. 20 perc). 
  3. Amikor elkészült, add hozzá a gesztenyemasszát, a tejszínt és a hideg vajat, botmixerrel pürésítsd simára. Még 1-2 percig főzd.

Nagyon finom pirított kalácskockákkal.


Mézes camambert karamellizált diós bundában


Hozzávalók
4 korong camambert sajt
20 dkg dió
3 ek cukor
8 szem aszalt füge
4 ek zabpehely
3 tojás
csipet só
olaj

  1. Kevés olajon a cukrot olvaszd meg, forgasd meg benne a diót. Sütőpapírra szedd ki, és hagyd kihűlni. 
  2. Miután kihűlt, keverd össze a fügével és a zabpehellyel, majd robotgéppel aprítsd össze.
  3. A sajtot vízzel öblítsd le, forgasd meg a felvert tojásban, majd a diós keverékben. Ezután még egyszer a tojásban és megint a dióban. Közepesen forró olajban süsd aranybarnára. Tálaláskor kevés mézet csurgass a tetejére.

 

Köretnek tökéletes mellé egy diós sült cékla saláta, vagy egyszerűen sütőben sült cékla felkockázva, kevés olívaolajjal meglocsolva.
Ha tetszik a céklás ötlet, a sült cékla egy részét olívaolaj hozzáadásával botmixerrel pürésítsd, így a lágyan olvadó sajt mellett a sült cékla kockák és a céklahab nemcsak gyönyörű színeket és fantasztikus ízeket, de különböző textúrákkal különleges gasztronómiai élményt fognak nyújtani. 

 

Aszalt szilvás mascarpones pohárkrém karácsonyi desszertnek


Hozzávalók
20 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
2 ek porcukor
25 dkg aszalt szilva 
1 kk fahéj
2 ek szilvalekvár
10 dkg zabkeksz
3 dkg vaj
 

  1. A zabkekszet robotgéppel aprítsd fel, a felolvasztott vajjal keverd össze, majd töltsd a poharak aljába, nyomkodd le, és hagyd kihűlni.
  2. Az aszalt szilvákat darabold fel, tedd egy tálba, és forró vízzel öntsd fel, hagyd 1-2 órát állni, hogy a szilvák megpuhuljanak. Öntsd le róluk a vizet, majd botmixerrel pürésítsd. A mascarponet keverd össze a porcukorral, a fahéjjal és a szilvapürével. A tejszínt a habfixálóval verd kemény habbá, majd forgasd össze a mascarpones krémmel. A poharak aljába tett kekszmorzsát vékonyan kend meg szilvalekvárral, majd öntsd rá a mascarpones krémet.