Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Halételek karácsonyra

Karácsonyi menü gyorsan és egyszerűen 1.

Karácsonyi menü 2. rész - Svédasztalos karácsony

Karácsonyra svédasztal? Miért ne? Mindenki kedvére válogathat az ünnepi fogások között, családi körben pedig még sorban állni sem kell! Ha igazán különlegeset szeretnél, készíts néhány igazi svéd finomságot is hozzá!

A svédasztalos ünnepi vacsora semmivel sem kevésbé elegáns, mint a klasszikus ültetett étkezés, sőt! A szépen terített asztal mellett azonban szükség van még egy kisasztalra vagy pultra, ahol a különböző finomságok sorakoznak. 

Svédasztalos kínálónak kitűnően megteszi a leüresített konyhapult, amit akár szép papírral is leteríthetsz, vagy egy műanyag kerti asztal, amire földig érő abroszt terítesz. Szedd elő a kínáló tálakat, tálcákat és töltsd meg őket sokféle finomsággal. Díszítheted még fenyőágakkal, karácsonyi gömbökkel vagy saját készítésű karácsonyi dekorációval.

A hazai svédasztalok gyakori elemeit nem érdemes kihagyni, tehetsz rá, hogy mindenki kedvére válogathasson belőlük:

Pár svéd ínyencséget is próbálj ki, a változatosság kedvéért! Legyen idén tengeri hal és svéd húsgolyó is a menüben!
Meleg finomságokból olyanokat válassz, amiket a sütőben melegen tudsz tartani, így egy pillanat alatt készen tálalhatsz!

 

Lazac tatár – igazi karácsonyi fogás


Hozzávalók
20 dkg füstölt lazac
2 db újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk citromlé (frissen facsart)
1 tk őrölt fekete bors )
1 teáskanál olívaolaj
só ízlés szerint

  1. A lazacot és a fokhagymát vágd apróra, a hagymát karikázd fel.
  2. A hozzávalókat rakd kínáló tálba, fűszerezd, csepegtess rá citromot, és alaposan keverd össze.
  3. Magvas pirítóssal vagy kifli karikával tálald.


Svéd húsgolyó - különlegesség a nemzetek konyhájából


Hozzávalók
25 dkg darált marhahús
25 dkg darált sertéshús 
1 db tojás
2 dl tejszín
fél vöröshagyma apróra vágva
1 szelet pirítós ledarálva
2 db burgonya
6 ek vaj
1 dll víz
1 kk MAGGI Húsvarázs ételízesítő
só, bors szerint
 

  1. A hagymát egy kanál vajon, kis lángon süsd meg.
  2. A pirítós morzsát áztasd be, a burgonyát törd össze.
  3. A hozzávalókat tedd tálba, fűszerezd, és jól dolgozd össze. 
  4. Vizes kézzel formázz belőle diónyinál kicsit nagyobb gombócokat, majd egy nagyobb serpenyőben a maradék vajon, kis lángon, forgatva, több adagban süsd ki őket.