Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Karácsonyi menü 1. rész - Klasszikus alapanyagok másképp

Káposzta, tokaji, mák, ismerős karácsonyi alapanyagok? Most egy kicsit máshogy használjuk fel őket karácsonyi receptválogatásunkban!

Töltött káposzta helyett, előételnek káposztás rétes


Hozzávalók
2 csomag réteslap
1 fej káposzta
2 db vöröshagyma
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
1 dl étolaj
1 tk cukor
só, bors ízlés szerint

  1. Az apróra vágott hagymát olajon, kevés cukor hozzáadásával párold meg.
  2. A káposztát reszeld le nyersen, és a hagymával megcukrozva együtt párold tovább, érdemes lepirítani egy kicsit. Sózd, borsozd.
  3. A tejfölt 1 dl olajjal keverd össze, a réteslapokat hármasával tedd egymásra. A tetejét kend meg az olajos tejföllel, majd egy csíkban kanalazd rá a káposztát, tekerd fel. 
  4. Ha az összes rétes kész tedd tepsibe őket, és a tetejüket kend meg tojássárgájával. Süsd 180 fokon aranybarnára.


Karácsonyi liba Angliából, Tokajival - koccints pulykával


Hozzávalók
1 konyhakész liba (kb. 4 kg)
1,5 dl Tokaji
1 fej fokhagyma
2 babérlevél
só, bors

Mártáshoz 
1 dl Tokaji
3 ek liszt
 

  1. A libát tedd nagy lábosba. Öntsd le a Tokajival és 5 dl vízzel. Add hozzá a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főzd. A levet szűrd le, a libát tedd lefedve hideg helyre egy éjszakára (pl.: teraszra).
  2. A libát kívül-belül sózd, borsozd, és tedd tepsibe. 200 fokos sütőben 20 percig süsd, majd alacsonyabb hőfokon (160-180 fok), 2,5 óra alatt szépen pirítsd meg. 
  3. A liba szaftját mártásnak készítsd el, a desszertborból és a lisztből keverj habarást, ezzel sűrítsd be.
  4. A libasültet a Tokaji mártással tálald, köretként krokettet vagy tejszínes rakott burgonyát és párolt zöldségeket kínálj hozzá.

 

Kedvenc máktortánk


Hozzávalók
4 tojás szétválasztva
12 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 citrom reszelt héja
½ bögre porcukor (kb. 1dl)
2 ek Szerencsi kakaópor
2 ek cukor
17 dkg mák

  1. Habverővel keverd simára a tojások sárgáját, a vajat, a porcukrot és a reszelt citromhéjat, majd add hozzá a kakaóport is, és alaposan keverd el. 
  2. A tojásfehérjéből verj kemény habot, majd fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és keverd tovább, míg a fehérje sűrű lesz.
  3. Keverd a tojás sárgájából készült masszához a mákot, majd óvatosan forgasd bele a fehérjéből készült habot is.
  4. A tésztát öntsd egy kivajazott 25 cm-es tortaformába, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd kb 20-25 percig. Akkor van kész, amikor a bele szúrt hústűre már nem ragad rá a tészta.
  5. Hagyd kihűlni, majd vedd ki a tortát a formából. Tálaláskor szórd meg kevés porcukorral.