Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

3+1 tipp az egyszerű házi pizzához, ami a kiegyensúlyozott étrendbe is beillik

Ezt tedd az uzsonnás dobozba!

Így süss otthon kenyeret egyszerűen!

A legegyszerűbb megoldás, ha boltban veszed, a legvarázslatosabb, ha te készíted. Nem kell hozzá kenyérsütő. Nézd, csak!

Most képzeld el, ahogy a házi kenyér illata belengi a lakást. Leültök az asztal köré, már a forró italok is gőzölögnek az asztalon. A még langyos péksüteményt felszeleteled, kensz rá egy kevés vajat, mellé pár szelet zöldség és felvágott és kezdődhet is a reggeli!

Nagyon idilli, de egy átlagos szerda reggel valószínűleg nem így telik. Már csak azért sem, mert a kenyérsütés hosszadalmasabb annál, hogy munka előtt gyorsan elintézd. Hétvégén egy késői reggelihez viszont kivitelezhető. Vagy úgy, hogy előkészíted, mélyhűtőbe teszed, és reggel csak a sütőbe kell bedobni. Ilyen alkalmakra viszont praktikusabb, ha kiflivel vagy zsömlével készülsz.

Az viszont kétségtelen, hogy a házi péksütemények elképesztő finomak, ha van egy jó recepted (és mindjárt lesz). Emellett te magad változtathatsz az összetevőkön, ízesítésen. Így lehet olívás kenyered, pikáns, magyaros zsömléd, teljes kiőrlésű vagy rozskenyered saját ízléseteknek megfelelően. Arról nem is beszélve, hogy így a mennyiséget is könnyen szabályozhatod. Hányszor fordult már elő, hogy nem fogyott el a kenyér, amit a boltban vettél? 

Sokan azért nem mernek belevágni, mert azt hiszik, hogy nehéz, és kenyérsütő nélkül nem megy. Tény, hogy nem egy villámrecept, de nem is tart olyan sokáig, mint gondolnád. Sütőben, sütőforma nélkül is tökéletesre sül. 

Ezt az olívás cipó receptet Vera’s choice oldalán találtuk, és rögtön nagy kedvenc lett.

 

Olívás cipó, ahogy Vera készíti

Hozzávalók
200 g tönkölybúza liszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
1,5 dl langyos víz
10 g friss élesztő
1 kk. cukor
1 tk. só
1 ek. olíva olaj
10 db olíva bogyó (lehet zöld vagy fekete is)

  1. Keverd el a lisztet a sóval és csinálj a közepébe egy mélyedést.
  2. Ebbe a mélyedésbe öntsd bele a langyos vizet, szórd bele a cukrot és morzsold bele a friss élesztőt.
  3. Kb. 5 perc kell neki, míg felfut az élesztő, ezt az időt használd ki, és vágd fel az olívabogyót. 
  4. Amikor az élesztő már felfutott, add hozzá az olíva bogyókat, az olíva olajat, és kezdd el dagasztani. Ennél a műveletnél segítségedre lehet egy jó konyhai robotgép, de kézzel is kivitelezhető.  
  5. Mikor a tészta már összeállt, tedd egy nagyobb tálba, szórj kevés lisztet a tetejére, takard le konyharuhával, és meleg helyen pihentesd egy órát. Télen a radiátorok környéke jó választás. 
  6. Amikor a tészta megkelt, gyúrd át mégegyszer és formázd ízlés szerint. Nyugodtan eltérhetsz a cipó formától, a tetejét pedig akár be is vagdoshatod, így a kisült cipó tetején gyönyörű minták rajzolódnak majd ki. 
  7. Süsd 200 fokra előmelegített, sütőben, sütőpapíron kb. 35-40 percig.

 

Nestlé tippünk
A házi péksüteményt ízlés szerint ízesítheted, így olíva helyett tehetsz bele aszalt paradicsomot, diót vagy fűszereket, mint a bazsalikom vagy a kakukkfű. Próbáld ki MAGGI Fűszerkeverékekkel is, a MAGGI Magyaros vagy a MAGGI Pikáns fűszerkeverék igazán különlegessé teszi a házi kenyeret is. Arra azonban figyelj, hogy ezek a fűszerkeverékek már tartalmaznak sót, így a receptből ilyenkor hagyd ki nyugodtan a sót.