Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

3+1 tipp az egyszerű házi pizzához, ami a kiegyensúlyozott étrendbe is beillik

Izgalmas fogások natúr csirkéből gyorsan, egyszerűen

Így lesz olyan a tésztád, mint az olaszoké

Egy gyors tészta ebédre? De vajon tudod, hogyan kell igazán jó tésztát főzni? Olvass tovább, és kiderül!

Mert a tésztafőzés nem ördöngősség, de pár dologra muszáj odafigyelni. Te is lelocsolod a tésztát főzés után hideg vízzel? Vagy főzés után hagyod a vízben állni? Esetleg olajat öntesz a főzővízbe? Akkor mindenképp olvass tovább!

Mert a hogyan főzz tippek mellett bizony vannak hogyan ne főzz tippek is. Kezdjünk most ezekkel:

Ezeket felejtsd el, ha igazán jó tésztát szeretnél főzni:

-    Bár rengeteg helyen hallani, ne tegyél a főzővízbe olajat!
-    Ne főzd túl puhára a tésztát!
-    Miután megfőtt, ne hagyd egy percre sem állni a vízben, rögtön öntsd le róla a főzővizet!
-    Miután leöntötted róla a vizet, ne öblítsd le!

Így főzd a tésztát, hogy olyan legyen, mint egy olasz étteremben:

  1. Válassz jó minőségű tésztát! 
  2.  tésztát mindig sok vízben főzd! 250 g tésztához minimum 3 liter vízzel számolj.
  3. A víz olyan sós legyen, mint a tenger! Ez 3 liter vízhez kb. 1 evőkanál sót jelent.
  4. A tésztát mindig lobogó vízbe tedd, különben csirizes lesz!
  5. Amint benne van a tészta a vízben, alaposan keverd meg! Így nem fog összeragadni. Főzés közben is keverd meg időnként.
  6. Nagyon fontos a főzési idő, ne hagyd túl puhára főni! Az ideális állagot az olaszok „al dente” -nek, azaz fogkeménységűnek hívják. Ez azt jelenti, hogy már pont megpuhult a tészta, - tehát amikor kettévágod, nem látszik a középső kemény rész – ugyanakkor nem főtt szét, van még ellenállása. A csomagoláson látható főzési idő jó irányadó, azonban, ha tényleg biztosra akarsz menni, érdemes közben kóstolni.
  7. Amint megfőtt, öntsd le róla a főzővizet. Ahogy korábban írtuk, ne hagyd vízben állni, és öblíteni is tilos. 
  8. Tegyél félre a főzővízből! Ha a szószod túl sűrű lett, ezzel tudsz korrigálni.
  9. A tésztát öntsd a szószra, és keverd össze!
     
A spagettit nem szükséges betuszkolni a főzővízbe, eltörni meg tényleg vétek lenne. A forrásban levő víz fölött fogd két kézzel csomóba a tésztát, és úgy ejtsd a vízbe, hogy tekersz rajta egyet. Így szépen szétterül a lábosban, és amint az alsó része kicsit megpuhul, magától becsúszik a vízbe.

 

Pár tipp az ízesítéshez és tészta választáshoz

Egyáltalán nem mindegy, milyen tésztát választasz. Bizonyos szószokhoz csak bizonyos formájú tészták illenek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha mást választasz, ehetetlen lesz, de az élvezeti értéket növeli, ha megfelelő formájú a tészta. Az egyszerű paradicsomos vagy olaj alapú szószokhoz remekül illik a spagetti, vagy más hosszabb tészta, míg a sűrűbb, tartalmasabb szószokhoz, amiben már pl. nagyobb zöldség- vagy húsdarabok vannak, érdemes rövidebb cső formájú tésztákat választani, mit a penne vagy a fusilli.

Ha szósz téren tanácstalan vagy, próbáld ki ezt a 2 roppant egyszerű megoldást:

  1.  „Egyszerű” paradicsomos tészta
    A MAGGI üveges szószokkal gyerekjáték a főzés, a szószban található nagy paradicsomdarabok ráadásul még élvezetesebbé teszik az elkészült fogást. A szószt elég megmelegítened, majd beleforgatni a főtt tésztát. Ha szereted a pikáns ízeket, bolondítsd meg szárított chilivel. A gombás-olívás vagy bazsalikomos-fokhagymás szószt választod?

  2. Bolognai spagetti pofon egyszerűen
    A MAGGI üveges szószok között megtalálod a bolognai ízesítésűt is, amihez csak darált húsra van szükséged, ha bolognai spagettit készítenél.

De van még egy szuper tippünk! Próbáld ki MAGGI Húsimádó bolognai spagetti alappal! Ebből akár be is spájzolhatsz otthon, így bármikor lesz otthon hozzávaló, ha megkívánnátok egy finom tésztát.  
A tasakba olyan hozzávalókat tettünk, amelyek a konyhában is megtalálhatóak - az összetevőket pedig szárítással tartósítottuk, így tartósítószer hozzáadása nélkül is sokáig eláll a tasak tartalma.