Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Így csökkentheted a cukorfogyasztásod

Mellettem robbant fel a vitaminbomba 1. rész

Grépfrút kisokos

Ti eszitek vagy facsarjátok? Mivel kitűnő C- vitamin forrás, mindenképp érdemes összebarátkozni vele.

A citrusfélék kiváló C-vitamin-források. A grapefruitban is megtalálható, az ember számára nélkülözhetetlen aszkorbinsav kitűnő antioxidáns.

A citrusfélék flavonoidjai általános gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással bírnak. Régóta ismert, hogy a flavonoidok és a rutin csökkenti a vérfalak törékenységét, erősíti a hajszálereket.

Mivel a grépfrút képes bizonyos gyógyszerek (pl. szív- vagy koleszterin gyógyszerek) hatóanyagainak hatását módosítani, fogyasztásáról rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állóknak érdemes kezelőorvosukkal konzultálni.

Mivel a szállítás során fokozottan ki van téve a penészgombák támadásának, még a szüretelést követően különböző gombaölő szereket tartalmazó viasszal kezelik a grépfrút felületét. Ezért felhasználás előtt alaposan meg kell mosni, és ugyanilyen fontos az ezt követő kézmosás is. Ez akkor is elengedhetetlen, ha a gyümölcs héját nem használod fel.

 

Tudtad?
A grépfrút két másik citrusféle, a pomelo és a narancs keresztezésének eredménye. Szójátéknak tűnő klasszikus magyar elnevezése, a citrancs is erre utal. A grépfrútot sokáig dísznövényként tartották, és kesernyés íze miatt nem igazán kedvelték az 1800-as években. Népszerűségének fellendülése a XX. századhoz kötődik, amikor bővült a fajtaválaszték, megjelentek a fehér mellett a rózsaszín- és a vörös húsú gyümölcsök. A szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem.