Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Mennyei pásztorpite

Görög vacsora percek alatt

Főszerepben a fokhagyma

A magyar konyha egyik alap hozzávalója, mégis inkább fűszerként, statisztaszerepben tündököl. Pedig egy egész étkezést megmenthet, ha az üres hűtőben találsz pár fej fokhagymát.

Szinte az unalomig hallhatta mindenki a környezetétől, milyen fontos a fokhagyma szerepe az egészség megőrzésében, ezzel együtt az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban is.
A fokhagyma pozitív élettani hatásai között szerepel többek között érelmeszesedést gátló, valamint értágító és vérnyomás csökkentő hatása is. Emellett enyhítheti egyes megfázásos betegségek tüneteit is. 
Készíts hát olyan fogásokat, ahol a fokhagymáé a főszerep!

 

Egyszerű fokhagymakrém leves

Hozzávalók (4 főre)
1 fej vöröshagyma
2 kis fej fokhagyma
1-2 ek vaj
1 ek liszt 
7 dl alaplé Maggi Zöldségleveskockából
2 dl főzőtejszín
só, bors, szerecsendió ízlés szerint

  1. A felaprított vöröshagymát futtasd meg az olvasztott vajon, majd add hozzá a megpucolt, apróra szelt fokhagyma gerezdeket, és pirítsd őket 1-2 percig.
  2. Add hozzá a lisztet, keverd össze a hagymákkal, majd öntsd fel az alaplével és a tejszínnel.
  3. Főzd a hagymákat puhára, fűszerezd ízlés szerint, majd turmixszold krémesre.
Tálald sajtos pirítóssal, vagy sajtos kenyérkockával.

 

Chilis-fokhagymás spagetti

Ez az igazi olasz specialitás az üres hűtős napok legjobb választása. 

Hozzávalók (2 főre)
200 g spagetti
5 gerezd fokhagyma
1 szárított chili
fél dl olívaolaj
reszelt parmezán ízlés szerint

  1. A tésztát lobogó sós vízben főzd „al dente”-re. Tehát annyira puhuljon meg, hogy még legyen rajta mit harapni, nem szabad túlfőzni.
  2. Közben az olívaolajat melegítsd fel, és az összezúzott fokhagymát az összemorzsolt chilivel pirítsd meg benne. Vigyázz, nehogy megégjen a fokhagyma, a nagyobb mennyiségű olajban még a tűzről levéve is pirul.
  3. Amikor a tészta megfőtt, öntsd le róla a vizet, és keverd össze a fokhagymás, chilis olajjal.
  4. Szórd meg parmezánnal.
Igazi ínyencség lesz belőle, ha pirított koktélrákkal vagy garnélával bolondítod meg.